Home Vijesti Susret gradonačelnika Raba i Zadra – Na putu razvijanja nove međusobne povezanosti dvaju gradova

Susret gradonačelnika Raba i Zadra – Na putu razvijanja nove međusobne povezanosti dvaju gradova

0
Susret gradonačelnika Raba i Zadra – Na putu razvijanja nove međusobne povezanosti dvaju gradova

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

{gallery}Rab Danas RAB ZADAR{/gallery} 

Gradonačelnika Zadra dr. Branka Dukića, tijekom njegovog uzvratnog posjeta gradu Rabu, u Maloj gradskoj vijećnici ugostio je rapski gradonačelnik Nikola Grgurić. Njihov drugi radni susret tematizirao je osnaživanje veza između ova dva grada. U opuštenoj atmosferi ovom su radnom, ali i prijateljskom sastanku, osim dvaju gradonačelnika, nazočili i nekadašnji gradonačelnik grada Zadra, g. Božidar Kalmeta, predsjednik gradskog vijeća Grada Raba, g. Željko Peran, te naš poznati konzervator i povjesničar umjetnosti, prof. Miljenko Domijan koji je, na temelju povijesnih poveznica i sličnosti između Raba i Zadra, na neki način, potaknuo ovu najnoviju zajedničku suradnju usmjerenu k razvijanju novih međusobnih veza

Rab danas oglas

 

Dobra volja za povezivanjem i suradnjom iskazana je s obje strane. Gradonačelnik Grada Raba je izrazio želju za polaganim vraćanjem prekinutih spona između ova dva grada „…bilo da je to kroz prometno povezivanje, kulturnu suradnju, zajedničku povijesnu baštinu, ili pak u turističkom segmentu – širenjem radijusa naše destinacije prema gradu Zadru. Tu je naravno i značajna mogućnosti školovanja naših učenika u Zadru, kao i paleta zdravstvenih usluga koje Zadar kao centar Županije sigurno može ponuditi našim sugrađanima.“ – rekao je Grgurić.

 

Spomenuvši činjenicu da su zadarskoj gradskoj upravi dobro poznate specifičnosti i potrebe otoka, dr. Dukić je izrazio nadu da će ovo povezivanje biti uspješno i da će suradnja doprinijeti uzajamnom razvoju.

 

Par excellance civilizacijska relacija, koja je trajala 1700 godina 

Svoje zadovoljstvo ovom inicijativom izrazio je i prof. Miljenko Domijan, koji je, kako je sam kazao, i osobno povezan s oba grada koja podjednako smatra svojim zavičajima; rođenjem je povezan s Rabom, a poslom sa Zadrom. Iz aspekta povjesničara umjetnosti prof. Domijan je istaknuo snažnu povijesnu sponu između Zadra i Raba ili kako ju je on nazvao, par excellance civilizacijsku relaciju, koja je trajala 1700 godina. „Želio bih da se barem dijelom neki duh toga zajedništva dvaju gradova ponovno vrati i da ga proslijedimo mlađima, …da pokušamo duh ne tako davne prošlosti vratiti i dati projekciju budućnosti.“ – nadahnuto je zaključio g. Domijan.

 

Po završetku radnog sastanka uslijedio je kraći razgled povijesne gradske jezgre uz stručno vodstvo prof. Domijana.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime