Home Vijesti Korona-kriza promijenila tijek i karakter turističke sezone na Otoku sreće

Korona-kriza promijenila tijek i karakter turističke sezone na Otoku sreće

0
Korona-kriza promijenila tijek i karakter turističke sezone na Otoku sreće

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Analizom reakcija turista i realne razine opasnosti od virusa Sars Cov 2, bavit će se u bliskoj budućnosti, nadamo se, osim epidemiologa i poneki sociolog, a mi ćemo se ipak koncentrirati samo na brojke koje nam nudi eVisitor.

Rab danas oglas

A te nam brojke kazuju da je s jenjavanjem straha i podizanjem temperature mora i zraka, proporcionalno rastao broj dolazaka i noćenja na corona free Otoku sreće, pa tako možemo objaviti statistički podatak da je od 1. srpnja do 31. srpnja 2020. na području Grada Raba ostvareno 39.010 dolazaka, što je 67% u odnosu na srpanj 2019. i 341.350 noćenja što je 73% prošlogodišnjeg srpanjskog ostvarenja. 

Detaljnijom analizom tih brojki dolazimo do zanimljivih podataka o tome gdje su tijekom ovogodišnjeg srpnja bili smješteni svi ti prijavljeni „gosti“ na području Grada Raba. Očekivano, 230.245 turističkih noćenja ili 67% od ukupne srpanjske brojke, ostvareno je u objektima u domaćinstvu. Respektabilan broj od 40.797 noćenja ili 12%, otpada na tzv. nekomercijalne goste, odnosno vikendaše i domicilno stanovništvo. U kampovima na području Grada Raba ostvareno je 29.594 noćenja, što prevedeno u postotke čini 8% od ukupne brojke, dok su hoteli zabilježili 22.544 ili 7% noćenja. Pod rubrikom “Ostalo”, dakle u objektima na OPG-u te u ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj, ostvareno je 6% ili 18.770 noćenja.

 

U poretku Top-10 emitivnih tržišta tijekom srpnja za područja Grada Raba prvo mjesto uvjerljivo drži Njemačka nakon koje slijede: Hrvatska, Slovenija, Austrija, Češka, Mađarska, Poljska, Italija, Slovačka i Švicarska.

 

Na području Grada Raba u prvih sedam mjeseci ostvareno 60% turističkih noćenja u odnosu na lani

Kao što smo već ranije spomenuli, kumulativna statistika na području Grada Raba za prvih sedam mjeseci bilježi 54.562 dolazaka ili 51% u odnosu na 2019., odnosno 442.637 turističkih noćenja što je 60% u usporedbi s lani.

Gledamo li ta noćenja po vrstama smještaja, objekti u domaćinstvu ostvarili su 287.104 noćenja ili 65%, vikendaši i domicilno stanovništvo 59.849 ili 14% od ukupnog broja noćenja u 2020., kampovi su zabilježili 39.470 ili 8%, a hoteli 30.794 ili 7%, dok je u objektima na OPG-u i ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj ostvareno 25.420 ili 6% turističkih noćenja u dosadašnjem dijelu 2020. godine.

Poredak prvih 10 emitivnih tržišta za područje Grada Raba u prvih sedam mjeseci istovjetan je poretku za mjesec srpanj. 

 

Prikaz turističkih noćenja na području Grada Raba prema vrsti smještaja (siječanj-srpanj 2020.)

 

 – “Svjedoci smo najneizvjesnije turističke sezone u novijoj povijesti hrvatskog pa tako i rapskog turizma, no s obzirom na situaciju lockdowna, koja nam je još ovoga proljeća bila svakodnevica, zaista veseli dosadašnja povoljna epidemiološka slika na otoku Rabu te broj turista koji nas posjećuje”, kazala nam je Ivana Matušan, direktorica Ureda TZG Raba.

A upravo činjenicu da je Rab klasična auto destinacija, s manjim udjelom avio-gostiju, Matušan vidi kao jedan od važnijih razloga njegovog visokog pozicioniranja na ljestvici turističke uspješnosti u doba korona-krize. Pokazala se ispravnom marketinška strategija kojom se Rab već godinama obraća prvenstveno svojim tradicionalnim tržištima (Njemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Švicarska), što je i ove sezone polučilo izvrsne rezultate. Uz dugogodišnje vjerne goste kojima je ovaj otok „blagoslovljen“, mnogi su baš ovoga ljeta, unatoč korona-krizi, Rab posjetili po prvi puta, a za to je prema riječima Matušan, uvelike zaslužan dobar marketing koji je prenio pozitivnu sliku Raba kao otoka slobodnog od koronavirusa.

Rab se tako ove godine oglašavao na njemačkom, slovenskom i hrvatskom tržištu u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, a od 3. kolovoza upravo s HTZ-om i Turističkom zajednicom Kvarnera krenula je i online kampanja za istočna tržišta Poljske, Češke, Mađarske i Slovačke.

 

Premda je teško prognozirati krajnje domete ovogodišnjih turističkih rezultata na Rabu, posve je jasno da je ovo „novo normalno“ uvelike promijenilo ne samo tijek sezone, već i njezin karakter. Svjedočimo naime vrlo „mirnom“ ljetu, bez većih manifestacija, a sve u cilju izbjegavanja ugroza za lokalno stanovništvo i turiste. Simbolično obilježavanje 19. po redu Rabske fjere, bez tradicionalnih zanatskih radionica razasutih gradom i viteškog nadmetanja, tek je odškrinulo vrata iščekivanju jubilarne 20. Fjere, a ove se godine neće moći uživati niti na sve poznatijim „Kantunima“. Ipak, gradska jezgra je vrvi turistima, restorani rade, na rivi se traži vez više, Rapske glazbene večeri, baš kao i Rapsko likovno ljeto uredno se odvijaju, domaće klape tu i tamo samoinicijativno zapjevaju po ulicama grada, a dio rapskih OPG-ova okupljen oko Udruge Mocira neumorno iz tjedna u tjedan organizira svoje Mirisne dane na Starom Varošu.

 

U Loparu također na visokih 57% turističkih noćenja u odnosu na 2019.

I u Općini Lopar bilježimo slične turističke rezultate kao i na području Grada Raba. Posljednjeg dana srpnja tamo je odmaralo je 6.844 gostiju, što je 73% u odnosu na isti dan prošle godine, a od 1. do 31. srpnja 2020. u Loparu je evidentirano 184.039 turističkih noćenja ili 71% u odnosu na lanjski srpanj. Tijekom prvih sedam mjeseci Lopar je dosegnuo brojku od 233.154 turističkih noćenja što je ostvarenje od 57% u odnosu na isti interval 2019. Najavljeni mozaik ljetnih kulturnih događanja, satkan od predstava, radionica za djecu i koncerata, uglavnom se odvija na otvorenoj sceni Parka Kapić ili na dvorištima župne crkve i škole u Loparu, a uskoro će na svima znanoj Rajskoj plaži započeti deveto izdanje Festivala skulptura u pijesku.  

 

Rapski djelatnici u turizmu i dalje se ponašaju vrlo odgovorno, a to je u sezoni u kojoj svi zbrajaju posljedice globalnog širenja koronavirusa, jedini garant dobrog turističkog rezultata.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime