logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Srijeda, 12 Kolovoz 2020 09:56

27. sjednica OV Lopara - Zbog koronavirusa rebalansom umanjen Proračun Općine za 7.839.489,19 kn

Napisao/la Ivica Hodak
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
27. sjednica OV Lopara - Zbog koronavirusa rebalansom umanjen Proračun Općine za 7.839.489,19 kn Foto: Ivica Hodak

Uz 10 prisutnih vijećnika u ponedjeljak, 10. kolovoza, u dvorani DVD-a Lopar, održana je 27. sjednica Općinskog vijeća Lopara. Najveći dio njezinog trajanja utrošen je, nakon odrađenog aktualnog sata, na predloženu, a kasnije i usvojenu, prvu točku dnevnog reda, odnosno na prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Općine Lopar za 2020. i projekcije Proračuna za 2021. i 2022. godinu koji je bio popraćen s devet podtočaka predloženih izmjena i dopuna.

 

Plaće, stipendije i ostale naknade ostaju u punom iznosu

Sve predložene izmjene i dopune, za koje je „kriva“ pandemija, vijećnicima je obrazložio načelnik Općine Josip Borić, koji je, između ostalog kazao: "Od planiranog ovim rebalansom što se tiče projekata se odustalo se od instalacije u Parku Kapić u sklopu EPK 2020. i dogradnje zgrade Turističke zajednice. Svi ostali projekti se odvijaju, ali u nešto smanjenom intezitetu. Plan je do kraja godine završiti javnu rasvjetu u radnoj zoni Sorinj, nerazvrstanu cestu „Zad Vrh“, objekt za stambeno zbrinjavanje hrvatskog branitelja Miljenka Urelića, sportsku dvoranu do 80% gotovosti, nabaviti komunalnu opremu (kompostere, alate i priključke za KD Lopar Vrutak), dva nova kamiona za KD Lopar Vrutak temeljem javnog poziva FZOE i pratiti zajedno s Gradom Rabom sanaciju odlagališta Sorinj u određenim iznosima temeljem sporazuma te uvesti hot spot zone širokopojasnog interneta na Rajskoj plaži."

Plaće, stipendije i ostale naknade, rekao je Borić, ostaju u punom iznosu, a sufinanciranje programa udruga bit će umanjeno za 50% u odnosu na sklopljene ugovore za 2020. godinu radi smanjenog inteziteta njihovog djelovanja tijekom koronakrize.

Smanjenje prihoda po osnovi slabije turističke sezone i donesenih odluka sa razine općine i Vlade RH iznosit će oko 1,4 mil. kn. i to radi 50% smanjenja prihoda s javnih površina, paušalnog poreza na smještajne jedinice, poreza na potrošnju alkoholnih pića i boravišne pristojbe.

Sve u svemu, proizlazi iz Borićevog obrazloženja, planirani konsolidirani proračun za 2020. iznosio je 21.769.678,89, a ovim rebalansom taj se iznos smanjuje u prihodima i rashodima na 13.930.189,70 kuna.

Rebalans je na kraju usvojen sa 6 glasova za i 4 suzdržana glasa oporbenih vijećnika (SDP, PGS, nezavisni i Unija Kvarnera).

 

Zahvala i molba za daljnjim pridržavanjem mjera i preporuka Stožera CZ

Tijekom aktualnog satu za riječ se javila i vijećnica mr. sc. Daniela Glažar Ivče dr. med. spec.epid., ujedno i voditeljica rapske ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, koja je zahvalila svim žiteljima Raba, pa tako i Loparanima na odgovornom ponašanju tijekom trajanja koronakrize i pridržavanju mjera i preporuka Stožera CZ. Zamolila je da se s takvim ponašanjem nastavi i nadalje, osobito imajući u vidu da je u Loparu ovih dana startao Festival skulptura u pijesku, a u rujnu slijede i javna događanja povodom obilježavanja blagdana Male Gospe i Dana Općine Lopar.

Načelnik Općine Josip Borić iskoristio je priliku i javno se u svoje i u ime Općinskog vijeća Lopara zahvalio dr. Danieli Glažar Ivče na njezinom doprinosu u borbi s pandemijom.

Pročitano 1159 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1