Home Vijesti Na Golom otoku i Svetom Grguru obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Na Golom otoku i Svetom Grguru obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

0
Na Golom otoku i Svetom Grguru obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

– “Važno je da njegujemo kulturu sjećanja, bez istine nema ni svijesti niti poštovanja prema žrtvama niti u konačnici i pomirbe u kontekstu svakog europskog naroda pa tako i hrvatskoga, naglasio je tom prigodom Plenković. – Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih sustava danas smo na Golom otoku da bismo odali počast, u ovom konkretnom slučaju, žrtvama komunističkog režima, koji je jedan od totalitarnih sustava, koji je obilježio povijest 20. stoljeća, isto tako Hrvatske i hrvatskoga naroda. Ne samo onih koji su ovdje relativno kratko nakon drugog svjetskog rata završili u kontekstu Informbiroa, nego i kasnije, brojni politički zatvorenici” – rekao je premijer Plenković.

Rab danas oglas

 

Uz premijera Plenkovića na Golom otoku je bio i posebni savjetnik predsjednika Vlade Zvonko Kusić koji je odgovarajući na pitanje o relativiziranju zločina kazao:

– “Jedna od postavki ove Vlade i ovoga Vijeća za suočavanje s prošlošću je da se ni jedni zločini ne mogu relativizirati, da se nikakva kršenja ljudskih prava ne mogu relativizirati, da se ni jedno zlo ne može umanjivati drugim zlom. Nikakav politički cilj ne opravdava zločine, niti historijska nužda opravdava zločine i to je postavka koju je Vijeće za sučavanje s prošlošću, koje je ova Vlada osnovala, postavila i mi nastojimo da takav dojam bude i u društvu.”

 

Prema dostupnim podacima, u ovom zloglasnom političkom logoru bilo je zatvoreno više o 16.000 političkih zatvorenika, a njih više od 400 na Golom otoku je izgubilo život, bilo da su zatvorenici skončali pod batinama, od iznemoglosti, difterije ili su jednostavno počinili suicid.

Zadnji politički zatvorenik otpušten je 1956. godine, to je ujedno i bio kraj savezne uprave nad otokom koji je od tada bio u nadležnosti Republike Hrvatske. Kasnije je Goli postao kazneno-popravni zatvor, i kao takav ukinut je 1988. godine.

 

Nakon što je premijer Plenković s vladinom delegacijom napustio Goli otok, delegacije Općine Lopar i Grada Raba, vijence su položile i na spomen obilježja u sjeverozapadnoj uvali obližnjeg otoka Sv. Grgur, na kojem se nalazio logor za žene.

Delegaciju Općine Lopar činili su saborski zastupnik i načelnik Općine Lopar Josip Borić, koji je na Golome otoku i Svetom Grguru vijence položio i u ime predsjednika Hrvatskog sabora, zatim zamjenik načelnika Dominik Paparić, predsjednik Općinskog vijeća Dino Ivanić, potpredsjednici Ivan Pičuljan i Joško Matahlija, vijećnici Alen Andreškić i Damir Paparić, direktor Ureda TZ općine Lopar Marin Mušćo i direktor KD Lopar Vrutak Zdenko Jakuc, dok su u delegaciji Grada Raba bili gradonačelnik Nikola Grgurić, njegov zamjenik Denis Deželjin, predsjednik GV Raba Željko Peran, te vijećnik Kristijan Fafanđel i Damir Mlacović. Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, svojim su sudjelovanjem, odjeveni u viteške odore, uveličali i rapski samostreličari Šimun Tomulić i Nikola Karlić.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime