Home Vijesti Koncertom mladog orguljaša Krešimira Klarića u Rabu započeo Orguljski festival “Petar Nakić”

Koncertom mladog orguljaša Krešimira Klarića u Rabu započeo Orguljski festival “Petar Nakić”

0
Koncertom mladog orguljaša Krešimira Klarića u Rabu započeo Orguljski festival “Petar Nakić”

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 {gallery}PETAR NAKIC 2020-1{/gallery}

 

Rab danas oglas

Nakić se za orgulje i njihovu konstrukciju počeo zanimati u Šibeniku u kojem je ušao u franjevački red i gdje je studirao filozofiju. Znanje je usavršio u radionicama talijanskih graditelja orgulja, ali je brzo stekao glas vrsnog stručnjaka i umjetnika pa je u Veneciji otvorio vlastitu radionicu za njihovu izradu. Barokna crkvena glazba, zahvaljujući njegovim genijalnim instrumentima, uzdigla se do najviših umjetničkih dosega. Pretpostavlja se da je između 1729. i 1769. godine izgradio između 350 i 370 orgulja.

 

Riječ je o festivalu koji se održava pod umjetničkim vodstvom red. prof. dr. art. Ljerke Očić, ujedno i predsjednice Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti „Franjo Dugan“ iz Zagreba, a koja je prije 13 godina, u suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem Rab, pokrenula ova orguljaška glazbena događanja u Rabu. Sve je započelo održavanjem ljetnih majstorskih tečajeva interpretacije još 2007. g, a nastavilo se utemeljenjem orguljskog festivala prije 8 godina.

 

Ovogodišnji festival kroz četiri koncerta nudi zanimljive solističke programe.

 

Krešimir Klarić, inače student 4. godine kompozicije na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, jedan je od rijetkih mladih orguljaša koji se aktivno bavi proučavanjem i izvođenjem improvizacija s posebnim naglaskom na složene polifone forme poput fuge i passacaglie, nastavljajući tako dugu tradiciju improvizacije na orguljama hrvatskih kompozitora i orguljaša: Franje Dugana, Anđelka Klobučara i Ante Knešaureka. Klarić je rapsku publiku osim skladbama Frescobaldija, Frobergera, Telemanna, de Cabezona i Solera, oduševio i izvedbom vlastitih improvizacija – tema s varijacijama.

 

Na drugom koncertu, u subotu 29. kolovoza, gostuje Katarina Javora, orguljašica Župne crkve sv. Male Terezije od Djeteta Isusa u Zagrebu, dok će se dva dana kasnije solističkim nastupom na Nakićevim orguljama na Rabu predstaviti umjetnička ravnateljica Zadar Organ Festivala orguljašica Tea Kulaš. Festival će 2. rujna svojim nastupom zaključiti naš uspješni mladi orguljaš Ivo Mrvelj.

 

Ova atraktivna glazbena manifestacija koja već na neki način predstavlja glazbeni „brend“ Grada Raba, u izuzetno vrijednom prostoru spomenika kulture kakvog u svjetskim razmjerima predstavlja rapska (ex) katedrala, pruža poseban glazbeni doživljaj brojnoj publici koja redovito posjećuje ove koncerte.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime