logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Četvrtak, 10 Rujan 2020 09:08

Lopar | Proslava pučkog blagdana Male Gospe - Slijedimo trag svoga života!

Napisao/la Ružica Kaštelan
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Lopar | Proslava pučkog blagdana Male Gospe - Slijedimo trag svoga života! Foto: Hrvoje Hodak i Ružica Kaštelan

Dana 8. rujna, svake godine, svi putevi vode za Lopar na proslavu pučkog blagdana Male Gospe: neki dolaze ne bi li obogatili svoj duhovni život na putu ostvarivanja unutarnje slobode, sudjelujuću u misnim slavljima tijekom dana; neki zbog stoljetne tradicije na ovim prostorima, jer običaji im daju životu sigurnost, jasnoću, jer se tako osjećaju ugodno. A danas zapravo vapimo za tim da se konačno možemo „iskopčati“, opustiti, smiriti, kako bi našli unutarnji mir za kojim toliko čeznemo.

 

Ove godine je i proslava bila malo skromnija, imajući u vidu situaciju s koronavirusom, ali ipak se tradicionalno pješačilo do Lopara, do svetišta Male Gospe. Hodočasnici, njih tridesetak, predvođenih vlč. Marinom Hendrihom, te vlč. Sašom Malovićem i bogoslovom Zoranom Maričevićem, krenuli su u ranim jutarnjim satima iz Banjola, preko Mundanija da bi se u Supetarskoj Dragi pridružili ostalima, i tako u zajedništvu nastavili predivnom Premužićevom stazom pješačiti do Lopara.

U šumarku ispred Svetišta, održavala su se misna slavlja u prisutnosti svih rapskih svećenika i gosta mons. Nikole Uravića, duhovnika Bogoslovnog sjemeništa „ Ivan Pavao II“ u Rijeci, a euharistiju je predvodio vlč. Krunoslav Boras, župnik župe sv. Stjepan u Barbatu. Kako bi slavlje bilo potpunije, svečanije, pjevane dijelove mise izvodio je župni zbor iz Lopara, kojemu se pridružio i zbor iz Supetarske Drage, a predvodila ih je prof. Danijela Škarić na klavijaturama.

 

U svojoj homiliji vlč. Krunoslav Boras pojasnio je značenje ovog blagdana, rođendana Marije, majke Isusove, postavivši ujedno i pitanje - "Što smo donijeli na dar za rođendan?"

- "Jer običaj je donijeti dar slavljeniku, jer svi volimo rođendane. A što to svaki od nas donio? Donijeli smo sebe i zato otvorimo svoja srca da se po svome sinu i Marija nastani u nama, da naša srca budu prebivalište njezinog sina, da mislimo njegove misli, da ljubimo njegovom ljubavlju i da dišemo njegovim Duhom Svetim. Danas živimo u vremenu gdje ima sve više stručnjaka, niču sa svih strana, ali sve je više problema, živimo u vremenu kada medicina napreduje, kada je sve više lijekova, ali je i sve više bolesti. Vrijeme je brze prehrane, a sporoga varenja, velikih ljudi, a sitnih karaktera, brze zarade, a plitkih odnosa, i to je naša slika. Živimo u vremenu lažnog predstavljanja, manjka iskrenosti, vremenu sa sve više luksuznih kuća, a sve manje obiteljskih domova… No nije to osuda s ovog mjesta, već ohrabrenje kojim nas Gospa bodri, da bolje osluhnemo riječ nade, riječ mira, riječ poštenja, jer samo one koji se vode dobrotom, poštenjem i istinom, narod zove „ ljudinama“, a znamo li koliko je takvih među nama?

Jedan stari svećenik je znao govoriti: „Bože čuvaj ti mene od mene samoga, a lako ću se ja onda čuvati od drugih!“, i zato zamolimo Mariju, Malu Gospu za blagoslov, da blagoslovi naše obitelji, da ukloni svako zlo od njih, da blagoslovi naše mlade, da blagoslovi naše bolesnike i starije", poručio je u svojoj propovjedi vlč. Boras.

 

Na kraju je župnik domaćin vlč. Frane Brozić zahvalio svima onima koji su pomogli kako bi ova proslava bila na radost svom okupljenom mnoštvu hodočasnika koji su u Lopar došli iz svih župa otoka Raba, kao i svima kojima je ovaj blagdan srca ispunio nadom, a zatim je svim mještanima Lopara uputio čestitke povodom Dana njihove Općine.

Mons. Mladen Mrakovčić, rapski provikar, zahvalio je župniku vlč. Franu na njegovom svećenićkom radu u župi sv. Ivana Krstitelja u Loparu, u kojoj je službovao pune 23 godine, a sada odlazi u Mali Lošinj, te je zamolio sve prisutne da ga se sjete u svojim molitvama, da izmole makar jednu „Zdravo Mariju“ za svoga popa Frana i za njegov daljnji uspješan rad u drugoj župi.

 

Naša svakidašnjica ponekad je siva ili previše stresna, zato budi dobar prema samom sebi i pazi na to što treba tvoja duša. Ne preopterećuj se, nemoj postati majstorom u vještini kako biti nesretan, prihvati sebe onakvog kakav jesi i živi svaki dan kao da je dar – samo za tebe. Osluškuj glas svoje čežnje – tada će tvoj život uspjeti, i slijedit ćeš trag svoga života.

Pročitano 1358 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1