Home Vijesti U Loparu održan radni sastanak s predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

U Loparu održan radni sastanak s predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

0
U Loparu održan radni sastanak s predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

U direktnom razgovoru s načelnikom Općine Lopar Josipom Borićem, zamjenikom gradonačelnika Raba Denisom Deželjinom, direktorom Komunalnog društva Lopar Vrutak Zdenkom Jakucem i zamjenikom načelnika Općine Lopar Dominikom Paparićem, predstavnicima Fonda izložena su sva otvorena pitanja, uz prezentaciju aktivnosti i posljednjih godina postignutog napretka dobro usmjerenim gospodarenjem otpadom na otoku.

Rab danas oglas

– „Zahvalni smo Fondu na gotovo 12 milijuna kuna dodijeljenih za sve objekte i za vozila u proteklih gotovo 10-ak godina, što je velika pomoć našim komunalnim društvima. Iza nas je dovršenje izgradnje pretovarne stanice koju je Fond sufinancirao sa 80%, dovršeno je i reciklažno dvorište, a upravo je tijeku sanacija sa zatvaranjem samog odlagališta otpada Sorinj gdje nam Fond pomaže sa 10%. Nakon prošlotjednog razgovora u Zagrebu dobra vijest za nas otočane je i ta da će se izmijeniti Javni poziv koji je trebao pomoći komunalnim društvima na svim otocima u sufinanciranju pomorskog prijevoza otpada, pa će se sada umjesto jedne vožnje priznati vožnje u oba smjera. Bilo je riječi i o jednoj akciji na Golom otoku koja bi se provela uz 60% sufinanciranja troškova od strane Fonda.

U bliskoj budućnosti očekujemo još neke odluke Fonda po kojima bi otok Rab, temeljem prijava na javne pozive, trebao dobiti 4 nova komunalna vozila, po dva u svako komunalno društvo.

Temeljem svega ostvarenog, sada možemo reći da polako ispunjavamo obećanje koje smo dali 2017. godine, da ćemo se u potpunosti posvetiti gospodarenju otpadom s ciljem da do kraja mandata priču o otpadu svedemo na razinu koja zadovoljava one osnovne, zakonski utvrđene uvjete, te da u konačnici odvajamo željenih 55-60% na što nas zakon obvezuje“, kazao je Borić.

 

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić pohvalio je suradnju s Gradom Rabom i Općinom Lopar koje kontinuirano ulažu u razvoj infrastrukture kako bi unaprijedili sustav gospodarenja otpadom.

– „Razmotrili smo neke teme koje su brinule i Grad Rab i Općinu Lopar, i mislim da je i nama iz Fonda sada jasnija problematiku jedinica lokalne samouprave. Nadam se da ćemo uspjeti unutar zakonskih okvira riješiti što više problema i vjerujem da će naša međusobna suradnja na ovaj način biti sve bolja i bolja,“ poručio je Kukić.

 

Načelnica Sektora za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić također je pohvalila intenzivnu suradnju s obje jedinice lokalne samouprave na otoku Rabu ojačanu kvalitetnim prijedlozima. Posebno je istaknula podatak koji kazuje da je otok Rab dosegnuo razinu od 45% odvojenog prikupljanja otpada, što je jedan od viših postotaka u odnosu na ostale jedinice lokalne samouprave.

– „Uz još neka dodatna ulaganja mislim da se ovdje u sljedećih možda par godina mogu postići ciljevi koji su zacrtani planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske. Osim toga sustavno se mora provoditi i edukacija stanovništva, a naročito djece predškolske i školske dobi, jer je to jedna neprekinuta nit koju treba njegovati kako bi naš okoliš bio čist“, istaknula je Čilić.

 

Zahvalivši na podršci Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, zamjenik gradonačelnika Raba Denis Deželjin kazao je da su na sastanku razmotrena neka aktualna pitanja i ona vezana uz raspisane javne pozive za financiranje nabave opreme u jedinicama lokalne samouprave i komunalnim društvima u njihovom vlasništvu.

– „Nakon proteka dužeg niza godina u kojima se, u pogledu sanacije nisu odvijale aktivnosti, nakon rješavanja imovinsko-pravne pripreme 2016. godine, u naredne 4 godine izradili smo projekte i ishodili građevinske dozvole za sve 4 faze sanacije odlagališta otpada Sorinj. Dvije od te 4 faze smo dovršili – pretovarnu stanicu i reciklažno dvorište. Radovi na sanacija sa zatvaranjem odlagališta otpada odvijaju se ugovorenom i planiranom dinamikom, a trenutno su na izvršenju od 50% pa računamo da ćemo za 4-5 mjeseci imati uređeno područje na odlagalištu. Bit će to veliki pomak u odnosu na stanje koje smo imali unatrag nekoliko godina“, poručio je Deželjin.

Kako doznajemo od Deželjina koncem lipnja ove godine Grad Rab se prijavio na otvoreni javni poziv Ministarstva zaštite okoliša i energetike za financiranje objekata za prihvat i pretovar odvojeno prikupljenih sastavnica otpada, odnosno za sortirnicu koja predstavlja 4. fazu sanacije odlagališta.

 

Zdenko Jakuc, direktor KD Lopar Vrutak, kazao je da su komunalna poduzeća na otoku Rabu primjer pozitivne fleksibilnosti i usklađenosti s odlukama, cijenicima i svim državnim zakonskim i podzakonskim aktima, te da su kroz prezentaciju i rezultate pokazala da mogu ići u korak s očekivanim ciljevima

– „Mi smo na najbolji mogući način znali kandidirati sve naše potrebe i sve smo ih rezultatima opravdali, a Fond je za te naše potrebe imao razumijevanje. Vjerujem da ćemo i za one sastavnice otpada koje se prikupljaju odvojeno naći načina da ih plasiramo čim jeftinije i da tako financijski ne opteretimo naše korisnike, također se nadamo da ćemo naći načina da potaknemo naše korisnike da kompostiraju dio otpada u svojim vrtovima, kako bi financijski rasteretili komunalna društva, a sebi priskrbili kontrolirani kompost s poznatim sastavnicama, te da na taj način zatvorimo krug“, kazao je Jakuc.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime