logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Utorak, 15 Rujan 2020 18:12

Klapa Krijanca na tronu Međunarodnog festivala klapa - Perast 2020

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Klapa Krijanca na tronu Međunarodnog festivala klapa - Perast 2020 Foto: Krsto Vulović (KotorArt)

Na trgu ispred crkve Svetog Nikole u malom primorskom naselju Perast u crnogorskoj općini Kotor, odlukom stručnog žirija, pobjednicima 19. Međunarodnog festivala klapa Perast 2020, u kategoriji muških klapa, proglašeni su momci iz rapske klape "Krijanca". Druga nagrada pripala je klapi “Pokornik” iz Dugog Rata, treća klapi “Štiglići” iz Podgorice, a s obzirom da su na ovom Festivalu nastupili prvi puta, Krijanci je pripala i nagrada za najbolju debitantsku klapu.

 

U kategoriji ženskih klapa prvu nagradu osvojile su “Cavtajke” iz Cavtata, drugu klapa “Alata” iz Podgorice, a imajući u vidu specifične uvjete organizatori su odlučili da se nagrada publike ove godine neće dodjeljivati.

 

U aktualnoj devetoročlanoj postavi klape "Krijanca", nakon posljednjeg proširenja u siječnju ove godine, pjevaju: Renato Matušan - prvi tenor, drugi tenori; Sebastian Debelić, Tonči Španjol i Joško Maračić, baritoni; Nino Kordić, Nereo Krunić i Antonio Gabrić, dok su za basovsku dionicu zaduženi Josip Matušan i Sanjin Debelić. Antonio nažalost nije mogao otputovati prema Crnoj Gori, pa je boje "Krijance" i Raba u Perastu branio klapski osmerac.

 

 

U službenom dijelu festivala "Krijanca" je nastupila izvodeći dvije pjesme: "Koja je ono djevojka" (trad., obrada: Jure Šaban-Stanić) i "Na me pogled tvoj obrati" (trad., obrada: Miho Bulić), a na zamolbu organizatora i na radost publike, bez puno razmišljanja pristali su svojim klapskim repertoarom upotpuniti i pauzu tijekom vijećanja žirija.

 

Prema ocijeni umjetničkog direktora Jasminka Šetke, već je sama organizacija ovog festivala u okolnostima nove normalnosti i uz strogo pridržavanje mjera crnogorskog Nacionalnog kordinacijskog tijela, bila podvig kako za organizatore tako i za sve klape koje su smogle snage i hrabrosti doći i sudjelovati na MFK Perast 2020.

 

A upravo je hrabrost da se uopće odvaže na ovakav put, uz neosporno klapsko pjevačko umijeće i samopouzdanje na visokoj razini, dovelo članove klape "Krijanca" do njihovog najvećeg uspjeha do sada.

- "Ovo je trenutak u kojem iskreno želimo zahvaliti i svim bivšim članovima klape kao i voditeljima koji su tijekom vremena ostavili svoj značajan trag kako u glazbenom, tako i u onom ljudskom smislu. Također veliku zahvalu upućujemo i našim sponzorima na ovom putovanju, Gradu Rabu i CARNE j.d.o.o. - Mesnici Pijaca Rab. Mi doista u Perast nismo otputovali s natjecateljskim imperativom, već ponajviše zbog zadovoljstva koje nam pruža taj osjećaj klapskog zajedništva na jednoj višoj razini pripremljenosti, ali pobjeda nas svakako veseli", kazao nam je Nereo Krunić.

 

 

Ovakav ishod naravno ne bi bio moguć bez velikog truda i odricanja, no u "Krijanci" su se od formiranja klape 2014. godine, uvijek vodili mišlju da svojem umijeću klapskog pjevanja moraju dati prostora i priliku za napredak i razvoj. Puno su naučili i polazeći seminar vokalnih tehnika kod maestra Bojana Pogrmilovića, a na putu klapskog stasanja posljednjih godina svojim vođenjem uvelike im pomaže i maestro Sveto Popović, koji je kroz svoj dugi umjetnički rad među ostalima vodio i riječke klape "Fortunal" i "Luku", klapu "Crikvenica" i klapu "Vinčace" iz Novog Vinodolskog – višestruke osvajače zlatnih štitova Omiša. Probe se odvijaju u kontinuitetu, a prekida nije bilo niti tijekom ljetnih mjeseci.

O svojem voditelju Sveti Popoviću u "Krijanci" ne štede riječi hvale:

- "Sveto je doista veliko ime u svijetu klapskog pjevanja, njegovi rezultati govore sami za sebe, a mi smo sretni što imamo čast da jedan takav vrhunski glazbeni pedagog i klapski virtuoz, već dvije godine radi s nama, ali i sa ženskom klapom Anima Arbae. Njegov pristup, profesionalnost i iskrena predanost voditeljskom poslu dodatno nas motiviraju da i dalje nastavimo raditi kvalitativne pomake u našem klapskom izrazu“, kazao nam je Sanjin Debelić.

 

Nama ostaje da čestitamo "Krijanci" na njihovom velikom i zasluženom postignuću, s nadom da ćemo ih uskoro, bez straha od koronavirusa, moći čuti i vdjeti na nekoj od rapskih pozornica.

 

Pročitano 2466 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1