logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Ponedjeljak, 21 Rujan 2020 13:23

Grad Rab ušao u kategoriju 10 gradova s najvećim udjelom odvajanja sakupljenog otpada

Autor:
Ocijeni sadržaj
(5 glasa/-ova)

Prema službenim podacima iz 2019. godine Grad Rab se nalazi u kategoriji deset gradova s najvećim udjelom odvajanja sakupljenog otpada. Postotni udio odvojenosti otpada na području Grada Raba iznosi 35,04%, dok rast stope odvajanja otpada iznosi 11,74%, što je još jedan od faktora koji Rab ubraja u sami vrh po pitanju odgovornog gospodarenja otpadom.

 

Također, Grad Rab se pribrojio skupini vodećih gradova po odvojenom otpadu u odnosu na broj stanovnika sa 213 kg odvojenog otpada po stanovniku.

 

Ovakvi brojčani pokazatelji, navode iz gradskog komunalnog društva Dundovo d.o.o., rezultat su neprekidnog rada po pitanju gospodarenja otpadom na području Grada Raba i cijelog otoka.

 

Dvije od 4 zacrtane faze sanacije Odlagališta komunalnog otpada Sorinj već su dovršene. Naime, u 2019. godini na području odlagališta otpada Sorinj, u funkciju je stavljena pretovarna stanica, dok je početkom 2020. godine s radom započelo i Reciklažno dvorište Sorinj koje će zasigurno osigurati nastavak uspješnih rezultata u gospodarenju otpadom. Na 50% dovršenosti su i radovi na sanaciji sa zatvaranjem odlagališta otpada pa bi Rab za 4 do 5 mjeseci trebao imati uređeno područje na odlagalištu. Također koncem lipnja ove godine Grad Rab se prijavio na otvoreni javni poziv Ministarstva zaštite okoliša i energetike za financiranje objekata za prihvat i pretovar odvojeno prikupljenih sastavnica otpada, odnosno za Sortirnicu komunalnog otpada Sorinj koja predstavlja četvrtu - završnu fazu sanacije odlagališta 

 

Stalna ulaganja u komunalnu infrastrukturu stvaraju preduvjete dobrih rezultata u gospodarenju otpadom kao i iskorak u očuvanju prirode i okoliša budući da se više ni jedna sastavnica otpada, izuzev one koju građani sami odvajaju za kompost, ne zadržava na otoku Rabu.

- „Isto tako, ovako dobri rezultati odvajanja otpada ne bi bili mogući bez građana koji su svoju dužnost prema okolišu i mjestu u kojem živimo odgovorno shvatili te im se na tome iskreno zahvaljujemo. Svaki gram proizvedenog otpada isključiva je odgovornost pojedinca koji ga je dužan zbrinuti na odgovarajući način, a svako postupanje suprotno od toga ima posljedice za cijelu zajednicu stoga je briga i svijest prema očuvanju okoliša i prirode jedini preduvjet zdrave budućnosti,“ poručuju iz Dundova d.o.o..

Pročitano 1516 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1