Home Vijesti Posjet Druge gimnazije Varaždin Srednjoj školi Markantuna de Dominisa Rab

Posjet Druge gimnazije Varaždin Srednjoj školi Markantuna de Dominisa Rab

0
Posjet Druge gimnazije Varaždin Srednjoj školi Markantuna de Dominisa Rab

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Suradnja dviju škola započela je u prosincu 2019. posjetom članova projektnog tima SŠ Markantuna de Dominisa Rab varaždinskoj gimnaziji, upoznavanjem članova tima te predstavljanjem projektnih prijedloga po aktivima. Također je dogovoren posjet profesora i učenika Druge gimnazije rapskoj školi u svibnju kako bi se započelo provođenje planiranih aktivnosti, ali je sve obustavljeno zbog pandemijske situacije.

Rab danas oglas

 

Susret dvaju projektnih timova održan je bez učenika zbog provođenja preporučenih epidemioloških mjera. Tijekom ova tri dana domaćini su soje goste iz Varaždina upoznali s kulturnim znamenitostima grada Raba, održan je službeni prijem kod gradonačelnika Grada Raba Nikole Grgurića i njegovog zamjenika Denisa Deželjina, a timovi su zatim zajedno posjetili izložbe „Posljednji svjedoci“ i „Tkanine otpora: glasovi žena“ u Gradskoj knjižnici Rab u organizaciji Documente – centra za suočavanje s prošlošću s kojom ih je upoznala voditeljica Documente Vesna Teršelič.

 

Ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan upoznala je skup s otvaranjem novog centra izvrsnosti u varaždinskoj gimnaziji u kojem će se izučavati nacionalna povijest te je pozvala predstavnice Documente i profesore povijesti obiju gimnazija da ujedine svoje snage na zajedničkom projektu vezano za fašistički logor u Kamporu.

 

U popodnevnim satima projektni tim posjetio je Općinu Lopar gdje su ih primili zamjenik općinskog načelnika Dominik Paparić, direktor TZ Općine Lopar Marin Mušćo i predsjednik Općinskog vijeća Dino Ivanić.

 

Gosti iz Varaždina imali su prilike obići Geo-park uz stručno vodstvo gospodina Branka Paparića. Posljednjeg dana susreta članovi projektnog tima posjetili su Kuću rapske torte, gdje su se upoznali s tehnikom izrade lokalne rapske delicije, i prostore Udruge rapskih samostreličara, a s radom udruge i njezinim sekcijama upoznao ih je predsjednik Vladimir Dumić.

 

Trenutak potpisivanja ugovora o suradnji dviju škola – ravnateljice Zdravka Grđan i Anka Bišić

 

Uslijedio je radni sastanak u Srednjoj školi Markantuna de Dominisa koji je okupio sve sudionike projekta na kojem je potpisan ugovor o suradnji dviju škola te održana prezentacija prijedloga projektnih aktivnosti rapske srednje škole. Ravnateljica Zdravka Grđan istaknula je važnost ovog projekta jer su škole u projektima uglavnom usmjerene na inozemne partnere dok su rapska i varaždinska gimnazija prve škole u Republici Hrvatskoj koje žele povezati hrvatske regije.

Ravnateljica SŠ Markantuna de Dominisa Rab Anka Bišić, kazala je kako dvije škole u svojim nacrtima i prijedlozima imaju puno sadržaja kojeg učenici i nastavnici mogu crpiti iz bliskog životnog okruženja, dakle ne samo unutar škole:

– “Riječ je dakako o bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini u obje županije i grada, o sportu Nudi se čitava paleta mogućnosti za konkretno podizanje razine obrazovanja i stjecanja novih znanja za obje škole, za razmjenu učenika koji su ciljana skupina, ali i za nastavnike koji će sudjelovati u budućim projektima i susretima na Rabu i u Varaždinu. Ta suradnja može biti i puno šira, možemo povezivati Turističke zajednice i Gradove, a to je najbolje činiti preko mladih“, poručila je ravnateljica Bišić.

 

Projekt je zamišljen kao višegodišnja suradnja dviju škola. Sada slijedi povezivanje predstavnika stručnih aktiva i dogovaranje zajedničkih aktivnosti. Uzvratni posjet Raba Varaždinu bit će ostvaren čim to budu omogućavali epidemiološki uvjeti.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime