Home Vijesti 29. sjednica OV Lopara | Općina Lopar u velikim iznosima podignula naknade pomoći za novorođenu ili posvojenu djecu

29. sjednica OV Lopara | Općina Lopar u velikim iznosima podignula naknade pomoći za novorođenu ili posvojenu djecu

0
29. sjednica OV Lopara | Općina Lopar u velikim iznosima podignula naknade pomoći za novorođenu ili posvojenu djecu

Foto: Foto: Darko Tršinar

 Za prvo dijete sada je naknada 5000 kn, za drugo 7000 kn, za treće 15.000 kn, a četvrto i svako sljedeće novorođeno ili posvojeno dijete 30.000 kn s isplatom u dvije godine. Uz sufinanciranje prijevoza, besplatnih marendi u vrtiću i školi kao i samog boravka u jaslicama ili vrtiću ova odluka jasan je doprinos još boljoj i željenoj demografskoj slici na području Općine Lopar.

 

Rab danas oglas

Do sada je Općinsko vijeće Lopara održalo ukupno 5 sjednica elektroničkim putem, što je omogućeno i činjenicom da svi vijećnici i stručne službe Općine Lopar imaju tablet te da bez poteškoća koriste višestruke mogućnosti koje pruža elektronička sjednica.

 

Ostvaren višak u izvršenju konsolidiranog proračuna

Na dnevnom redu našlo se 10 točaka dnevnog reda. Vijećnici su primili na znanje Polugodišnji Izvještaj o izvršenju konsolidiranog proračuna Općine Lopar koji utvrđuje da je usprkos ovoj krizi koronavirusa za prvih šest mjeseci 2020. godine ostvaren sljedeći rezultat:

  • Ukupni prihodi i primici Općine Lopar ostvareni su u iznosu od 3.764.079,28 HRK.
  • Ukupni rashodi i izdaci Općine Lopar ostvareni su u iznosu od 3.646.596,88 HRK.
  • Višak prihoda i primitaka nad rashodima i izdacima u iznosu od 117.482,40 HRK.

Općina Lopar uredno je pratila u prvih 6 mjeseci sve infrastrukturne projekte od izgradnje SD Lopar, nerazvrstane ceste „Zad Vrh“, izgradnje javne rasvjete u gospodarskoj zoni „Sorinj“, stambenog zbrinjavanja invalida domovinskog rata, kao i potrebe komunalnih poduzeća kod pripreme turističke sezone. Načelnik je podnio i izvještaj o svojem radu u razdoblju prvih šest mjeseci s osvrtom na sve projekte i stanje Općine Lopar iz kojeg izdvajamo da je pandemija koronavirusa u trajanju puna dva mjeseca na području Općine Lopar zaustavila dio radova na infrastrukturnim projektima, smanjila neke i odgodila dio prihoda Općine Lopar. U istom razdoblju Općina Lopar nije smanjivala prihode zaposlenih u Općini, u komunalnim društvima i CZK Lopar te TZ Lopar. Oba komunalna društva i Lopar Vrutak i Loparko d.o.o. prošlu su godinu završili s dobiti.

 

Po prvi puta aktiviran je Stožer civilne zaštite Općine Lopar kojeg vodi zamjenik načelnika Općine Lopar Dominik Paparić i koji je u razdoblju karantene izdao preko 2200 propusnica građanima za ostvarivanje potreba izvan Općine Lopar i u Općini Lopar, kao što je i provodio sve ostale odluke stožera s viših razina.

 

Odluka o sufinanciranju dijela pogrebnih troškova

Nakon prihvaćanja Izvještaja Uprave groblja za 2019. godinu (KD Lopar Vrutak), donesena je Odluka o izmjeni odluke o grobljima i odluke o visini naknade za dodjelu grobnog mjesta, kojima se utvrđuje da je naknada za dodjelu grobnog mjesta na korištenje prihod Proračuna Općine Lopar kao vlasnika groblja, te se ista koristi u svrhu kupnje zemljišta za proširenje groblja, izradu projektne dokumentacije te financiranja izgradnje i rekonstrukcije groblja. Istim Odlukama omogućuje se obročna otplata na 4 rate za kupnju grobnica, te su utvrđene i cijene niša, zemljanih grobova i grobnica kao i postupak dodjele grobnica koji se pokreće tek nakon nastanka potrebe za ukopom, što znači da nije moguće unaprijed ostvariti mogućnost kupnje ili rezervacije grobnog mjesta bilo u zemljanim grobovima bilo u grobnicama. Općina Lopar odlučila je sufinancirati u 2021. godini dio pogrebnih troškova za svaku umrlu osobu sa prebivalištem u općini Lopar koji će biti i sahranjen na području Općine Lopar u visini do 3.000,00 kn a koje ostvaruje obitelj ili nasljednik umrlog.

 

Važan iskorak prema željenoj demografskoj slici Lopara

Novom Odlukom o socijalnoj skrbi Općina Lopar propisani su novi kriteriji od cenzusa do iznosa dodjele pojedinih pomoći u području socijalne skrbi. Valja izdvojiti mogućnost dobivanja jednokratnih pomoći tijekom godine do 3.000,00 kn u skladu sa propisanim kriterijima, kao i nove naknade pomoći za novorođenu ili posvojenu djecu koje su podignute u velikim iznosima.

Za prvo dijete sada je naknada 5000 kn, za drugo 7000 kn, za treće 15.000 kn, a četvrto i svako sljedeće novorođeno ili posvojeno dijete 30.000 kn s isplatom u dvije godine. Uz sufinanciranje prijevoza, besplatnih marendi u vrtiću i školi kao i samog boravka u jaslicama ili vrtiću ova odluka jasan je doprinos još boljoj i željenoj demografskoj slici na području Općine Lopar.

 

Dva ugovora o osnivanju prava služnosti kao i skidanje statusa javnog dobra u jednom predmetu nisu dobili potrebnu većinu vijećnika bez posebnih obrazloženja, te su ponovno zaustavljene u ovom slučaju aktivnosti dva komunalna društva Loparko d.o.o. i Vrelo d.o.o. na realizaciji infrastrukturnih projekata od interesa za građane koji žive na području Općine Lopar, ali i mogući prihodi za realizaciju tih infrastrukturnih objekata od strane Hrvatskih voda.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime