logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Petak, 13 Studeni 2020 13:03

Potpisan Sporazum o suradnji na projektu rješavanja vodoopskrbe Hrvatskog primorja te otoka Raba i Paga kroz projekt HE-Senj 2

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Jučer je gradonačelnik Raba Nikola Grgurić nazočio potpisivanju Sporazuma o suradnji na projektu rješavanja vodoopskrbe Hrvatskog primorja te otoka Raba i Paga kroz projekt HE-Senj 2. Riječ je naime o Sporazumu koji je potpisan između Hrvatske Elektroprivrede d.d., Hrvatskih voda i Vodovoda Hrvatsko primorje-južni ogranak d.o.o., a kojim je utvrđen zajednički interes i potreba za međusobnom suradnjom tijekom pripreme i realizacije projekata izgradnje HE Senj 2 i dobave vode iz Like (rijeka Gacka) na uređaj za preradu vode za ljudsku potrošnju Hrmotine (iznad naselja Sv.Juraj kraj Senja).

Pored potpisivanja Sporazuma na Hrmotinama je upriličeno i službeno puštanje u uporabu uređaja za UV dezinfekciju vode. Primjenom UV dezinfekcije značajno će se podići razina sigurnosti mikrobiološke ispravnosti vode i smanjiti količina klora u vodi budući da UV zrake mijenjaju genetski DNA materijal stanica tako da bakterije, virusi, alge i drugi mikroorganizmi gube sposobnost reprodukcije 

 

Sporazum vrijednosti 266,3 milijuna kuna potpisan je na desetogodišnje razdoblje te se njime zbog osiguranja kvalitetnije i sigurnije vodoopskrbe planira odvojiti sustav vodoopskrbe od sustava proizvodnje električne energije.

 

Povećana sigurnost vodoopskrbe korisnika na širem regionalnom području podvelebitskog primorja

Pored potpisivanja Sporazuma na Hrmotinama je upriličeno i službeno puštanje u uporabu uređaja za UV dezinfekciju vode. Primjenom UV dezinfekcije značajno će se podići razina sigurnosti mikrobiološke ispravnosti vode i smanjiti količina klora u vodi budući da UV zrake mijenjaju genetski DNA materijal stanica tako da bakterije, virusi, alge i drugi mikroorganizmi gube sposobnost reprodukcije. Izvedbeni projekt sustava napravljen je početkom 2018. godine, dok su radovi na kompletnoj izgradnji izvedeni tijekom 2019. i 2020. godine. Puštanjem u rad ovog postrojenja, uređaj za pročišćavanje i kondicioniranje vode Hrmotine povećava sigurnost vodoopskrbe korisnika na širem regionalnom području podvelebitskog primorja, od Senja, Karlobaga, otoka Paga i Raba koji vodu dobivaju putem regionalnog transportnog cjevovoda te postaje postrojenje s najvećom ekološkom dezinfekcijom vode za ljudsku potrošnju u Hrvatskoj. Projekt je dijelom sufinanciran od strane Hrvatskih Voda, a ukupna vrijednost investicije je oko 1.700.000 kn.

 

- „U razvoj vodovoda Hrvatsko primorje-južni ogranak, čiji je Grad Rab suvlasnik, kroz ovih 40 godina uključeno je, uz potporu državnih agencija i nadležnih ministarstava, više jedinica lokalne samouprave, s ciljem osiguranja redovite opskrbe dostatnim količinama kvalitetne vode. Puštanjem u uporabu uređaja za UV dezinfekciju vode napravljen je još jedan korak naprijed u poboljšanju kvalitete vodoopskrbe, što je izuzetno važno ne samo za domicilno stanovništvo već i za cjelokupno gospodarstvo. Dosadašnja dobra suradnja s Društvom prikazuje se i u monografiji, a današnjim potpisivanjem Sporazuma osigurava se nastavak suradnje s usmjerenjem prema još sigurnijem i kvalitetnijem rješenju vodoopskrbe otaoka Raba i Paga te lokalnih jedinica u podvelebitskom Primorju, Senja i Karlobaga“, poručio je gradonačelnik Nikola Grgurić.

 

Pročitano 703 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1