Home Vijesti Rabljanima predstavljen dokumentarni film o fra Berardu Barčiću – najstarijem živućem franjevcu na svijetu

Rabljanima predstavljen dokumentarni film o fra Berardu Barčiću – najstarijem živućem franjevcu na svijetu

0
Rabljanima predstavljen dokumentarni film o fra Berardu Barčiću – najstarijem živućem franjevcu na svijetu

Foto: Foto: Ivica Hodak

Film je nastao povodom 105-og rođendana i 90-te godišnjice redovništva skromnog i samozatajnog fra Berarda, a posvećen je Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima i obitelji Barčić.

Radi se o trećem dokumentarnom uratku autora Edija Benčića, poduzetnika iz Pule, koji ističe kako je na ovaj film posebno ponosan te kako se filmom – svojom velikom ljubavi još iz djetinjstva bavi neprofesionalno i nekomercijalno. Zahvalan je što je fratar koji inače ne želi publicitet pristao na suradnju i snimanje te ga je tako imao čast upoznati. Ističe kako mu je najveće priznanje fra Berardov osmjeh na licu i suza u oku dok je gledao film.

Rab danas oglas

Prije projekcije, autora je predstavio Željko Barčić, nećak fra Berarda izrazivši mu zahvalnost što je „stric dobio lijepi film, za koji motiv nisu samo njegove godine već je stric i pravi svetac što se vidi iz njegove vjere koju živi…

Nakon projekcije obitelj je pripremila domjenak za sve prisutne.

Fra Berard (Ante) Barčić rodio se 1910. u Kamporu. Pučku školu završio je u Rabu, a u Senju nižu gimnaziju s malom maturom 1921. godine. Franjevačke zavjete položio je u Dubrovniku, gdje nastavlja s gimnazijom. Zadnji razred završio je u Splitu te nastavio s teološkim studijem da bi se 1933. zaredio za svećenika. Sljedeće godine otišao je na studij u Zagreb, gdje je 1938. Diplomirao na Filozofskom fakultetu prirodne znanosti.

Radio je kao profesor na Badiji kod Korčule, u Pazinu, Zadru i Splitu. Obnašao je službu provincijala, generalnog definitora, magistra klerika, magistra novaka, radio je na prevođenju Jeruzalemske Biblije na hrvatski, te bio član vrhovne uprave franjevačkog reda u Rimu.

Kao prirodoslovac proučio je otočić Košljun, na kojem je uspio nabrojiti 540 vrsta zelenih biljaka, te je pronašao 151 vrstu gljiva .Napisao je 11 knjiga i 66 radova i članaka znanstvenog, teološkog, povijesnog i informativnog karaktera. Nakon službe magistra novaka u Zadru, 1978. je premješten u Pulu, gdje provodi 37. godinu života u molitvi i razmatranju Božje Riječi.

Napisala: Brankica Pahljina

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime