Home Vijesti Trenutno na otoku imamo 58 oboljelih, 51 na području Grada Raba i 7 na području Općine Lopar

Trenutno na otoku imamo 58 oboljelih, 51 na području Grada Raba i 7 na području Općine Lopar

0
Trenutno na otoku imamo 58 oboljelih, 51 na području Grada Raba i 7 na području Općine Lopar

Foto: RabDanas

Među uzorcima koji su uzeti na testnom mjestu u Rabu u posljednja tri dana, utvrđena su 23 nova slučaja oboljenja. Svi su obiteljski ili bliski kontakti ranije oboljelih.U tijeku je provođenje epidemioloških mjera kako bi se otkrili mogući zaraženi kontakti i spriječilo daljnje širenje bolesti. Svi bliski kontakti su pod epidemiološkom obradom i prate se u samoizolaciji, a takvih je nešto više od 400.

 

Rab danas oglas

U posljednja tri tjedna u laboratoriju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci obrađen je ukupno 471 uzorak s otoka Raba. Zdravstveni sustav je preopterećen, gotovo stalno se radi prekovremeno i najmanje što se očekuje od osoba koje su kontakti oboljelih je da se striktno pridržavaju uputa epidemiologa i nikako ne ostvaruju nove kontakte do isteka samoizolacije ili izolacije kod oboljelih do ozdravljenja. Prema evidenciji rapske ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, trenutno na otoku imamo 58 oboljelih, 51 na području Grada Raba i 7 na području Općine Lopar.

Kod većine oboljelih se radi o blažim oblicima bolesti, dok su dvije osobe, zbog razvoja teže kliničke slike COVID-19 te prisutnih komorbiditeta, hospitalizirane u KBC Rijeka.

 

Zbog velikog pogoršanja epidemiološke situacije na Rabu, gradski Stožer civilne zaštite u vezi zaključka o odgodi i zabrani svih sportskih događanja daje tumačenje kako se on odnosi i na odgodu i zabranu odigravanja prijateljskih i ligaških susreta sportaša s području Grada Raba i izvan područja Grada Raba. Drugim riječima, zabranjuje se organizirano putovanje rapskih klubova i sportskih udruga izvan područja Grada Raba.

 

Stožer civilne zaštite Grada Raba ponovo upozorava na nužnost poštivanja odluka Nacionalnog stožera te mjera i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Iz jučer donesenih novih Odluka izdvajamo obvezu za sve ugostiteljske objekte, prodavaonice i trgovine da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem mogućem broju gostiju koji istovremeno mogu biti u ugostiteljskom objektu sukladno preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i obvezu strogog pridržavanja ograničenja dopuštenog broja gostiju ili kupaca. Spomenute preporuke i upute Hrvatski zavod za javno zdravstvo je donio 11. i 12.10.2020. godine (za ugostiteljske objekte) i 11.6.2020. godine (za trgovine), a objavljene su na njihovoj mrežnoj stranici www.hzjz.hr. U njima je, između ostalog, propisan razmak od 1,5 metra između gostiju koji sjede za stolom i razmak od najmanje 3 metra između stolova. Broj kupaca koji istovremeno smiju biti u trgovini je 15 na 100 m² neto površine, a ako je neto površinu teško odrediti, broj se dobije tako da se bruto površina podijeli s 10.

Ne usklade li svi svoje poslovanje s uvjetima propisanim u odlukama i epidemiološkim mjerama, morat ćemo pokrenuti proceduru potpunog zatvaranja određenih skupina objekata.

 

Želimo li ubuduće na ovom mjestu čitati vijesti o poboljšanju epidemiološke situacije na otoku, krajnje je vrijeme da se udružimo u poštivanju i provedbi zaštitnih mjera, sve u cilju zaštite svog zdravlja, zdravlja svojih obitelji i svih sugrađana. Stoga upozoravamo sve da kroz, najmanje slijedeća dva tjedna, posebnu pažnju posvete izbjegavanju bliskih kontakata, održavanju fizičkog razmaka, izbjegavanju druženja izvan kruga obitelji, kao i ostalih epidemioloških mjera propisanih u vezi funkcioniranja života i rada građana, ustanova i društava u uvjetima pandemije bolesti COVID-19.

 

U Rabu 21.11.2020.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime