Home Vijesti Na dan 23.12.2020. na Rabu 20 oboljelih od COVID-19

Na dan 23.12.2020. na Rabu 20 oboljelih od COVID-19

0
Na dan 23.12.2020. na Rabu 20 oboljelih od COVID-19

Foto: RabDanas

 

Ponosni smo na veliko povjerenje i koordinaciju između svih članova Stožera, kao i svih vanjskih suradnika, koji su sav ovaj period svakodnevno radili s usmjerenjem prema zajedničkom cilju – smanjivanju pojavnosti bolesti i njenih posljedica 
– (načelnik Stožera CZ Grada Raba, Denis Deželjin)

Rab danas oglas

Na samom smo kraju 2020. godine koju je obilježila najveća pandemija neke zarazne bolesti u posljednjih sto godina, koja nije zaobišla ni naš otok te je tako u velikoj mjeri utjecala na život svakog pojedinca i podsjetivši nas na činjenicu da su zarazne bolesti jedna od najvećih javnozdravstvenih prijetnji. Kraj godine ujedno je i prilika Stožeru Civilne zaštite Grada Raba da se ukratko osvrne na svoj rad, sa svješću da pred njim stoji još puno poslova, ali i vrijeme pozitivnog iščekivanja kada će doprinos stručne zajednice i svakog pojedinca rezultirati privođenjem kraju krize COVID-19.

 

Stožer civilne zaštite Grada Raba u postojećem sastavu, od početka izbijanja krize u ožujku ove godine, kontinuirano i aktivno djeluje na mjerama propisanima u vezi funkcioniranja života i rada građana, ustanova i gospodarskih subjekata u uvjetima pandemije bolesti COVID-19.

 

Upravo iščekujemo skorašnje cijepljenje protiv COVID-19 kako bi zauzdali ovu pošast, kao što smo uspješno suzbili i mnoge zarazne bolesti ranije.
– (mr. sc. Daniela Glažar Ivče dr. med. spec. epidemiologije)

Upravo su sve aktivnosti u cilju sprječavanja i suzbijanja zaraze, odgovorno ponašanje stanovništva i obavještavanje o kretanju epidemije u zemlji i svijetu doprinijeli relativno dobroj turističkoj sezoni i dugačkom razdoblje bez evidentiranih slučajeva oboljenja. Na Rabu je, naime, prvi slučaj oboljenja od COVID-19 zabilježen 5. listopada, a do danas, 23. prosinca 2020., ukupno je registrirano 183 oboljelih, dok su u istom razdoblju ozdravile 163 osobe.


Iz Stožera zahvaljuju svim građanima na disciplini i odgovornosti koju su pokazali u zajedničkoj borbi s epidemijom.

– „Ponosni smo na veliko povjerenje i koordinaciju između svih članova Stožera, kao i svih vanjskih suradnika, koji su sav ovaj period svakodnevno radili s usmjerenjem prema zajedničkom cilju – smanjivanju pojavnosti bolesti i njenih posljedica“,  riječi su načelnika Stožera CZ Grada Raba, Denisa Deželjina.

 

Veliki javnozdravstveni doprinos u suzbijanju pandemije COVID-19 dala je epidemiološka služba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ – Ispostava Rab.

Na Rabu je, naime, prvi slučaj oboljenja od COVID-19 zabilježen 5. listopada, a do danas, 23. prosinca 2020., ukupno je registrirano 183 oboljelih, dok su u istom razdoblju ozdravile 163 osobe.

Djelatnici epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, od pojave prvog oboljenja u županiji, 26. veljače 2020., aktivno prate, evidentiraju i analiziraju kretanje bolesti te provode individualne i kolektivne protuepidemijske mjere izolacije zaraženih i samoizolacije njihovih kontakata. Tijekom trajanja epidemije posebni napori su uloženi i u edukaciju djelatnika prilikom uzimanja uzoraka te koordinaciju cjelokupnog rada i transporta s otoka Raba do Mikrobiološkog odjela Zavoda u svrhu molekularne dijagnostike COVID-19.

– „U vremenu kada je cijeli svijet usmjeren prema suzbijanju pandemije, možemo samo istaknuti da smo u okviru naših mogućnosti i trenutnih okolnosti dali svoj maksimalan doprinos i zauzeli se za javnozdravstvenu dobrobit svih. Upravo iščekujemo skorašnje cijepljenje protiv COVID-19 kako bi zauzdali ovu pošast, kao što smo uspješno suzbili i mnoge zarazne bolesti ranije.“ istaknula je Voditeljica rapske ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i epidemiolog mr. sc. Daniela Glažar Ivče dr. med. spec. epidemiologije.

 

Kvalitetnu i intenzivnu suradnju sa Stožerom civilne zaštite Grada Raba u cilju poduzimanja mjera vezanih za provođenje Odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite istaknuo je i načelnik policijske postaje Rab Stjepan Boban.

 

Svoj veliki doprinos u organizacijskom i u provedbenom dijelu, posebno u proljetnom valu pandemije, dali su rukovoditelji i članovi njihovog tima iz rapske ispostave Doma zdravlja, Zavoda za hitnu medicinu i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, Psihijatrijske bolnice Rab, Rapske plovidbe, Gradskog društva Crvenog križa Rab, DVD-a Rab, Policijske postaje Rab, gradskih komunalnih društava, kao i svih ostalih ustanova i društava na području otoka Raba.

 

Svima njima i svim građanima Stožer CZ Grada Raba poželio je miran i sretan Božić te svako dobro u Novoj godini, uz molbu koja je postala konstanta: “Molimo Vas da nadolazeće blagdane provedete u obiteljskom okruženju, poštujući pritom sve mjere i preporuke Stožera civilne zaštite RH i HZJZ.

 

U Rabu, 23.12.2020.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime