Home Vijesti Barbatski sv. Stjepan – U plovidbi sadašnjeg trenutka

Barbatski sv. Stjepan – U plovidbi sadašnjeg trenutka

0
Barbatski sv. Stjepan – U plovidbi sadašnjeg trenutka

Foto: Piše: Ružica Kaštelan / Foto: R. Kaštelan i H. Hodak

 

I ne mrzimo nikoga, zlo – mrzimo, ali osobu ne, jer mržnja je poput svrdla koje provrti ljudsko srce, ona je otrovna kiselina koja izgriza dobrotu. Ljubav je lijek za sve, i zato se ne osvećujmo, potrudimo se poput sv. Stjepana osvetiti se ljubavlju.

Rab danas oglas

I na vrijeme se, u svjetlu kršćanske objave, gleda u drugačijem svjetlu, nalazimo mnoštvo savjeta o sadašnjem trenutku: “Ne brinite se tjeskobno za sutrašnji dan, jer će se sutrašnji dan brinuti za se! Svakom je danu dosta njegove muke“… A sv. Franjo Saleški, crkveni naučitelj, zaštitnik novinara i pisaca kaže: „U svakom tvom sadašnjem trenutku, kao u malenoj jezgri, skriva se dobro čitave vječnosti.“ Jer ne radi se o tome da otrgnemo trenutak od bujice vremena, već da ga „ucijepimo u vječnost“, živeći ljubav prema Bogu i prema svima koji nas okružuju.


Premda se u ovoj godini na slavlju blagdana sv. Stjepana nije moglo okupljati kako bi htjeli, vlč. Petar Kordić, rodom iz Barbata nije propustio biti djelom ovog blagdana te je u svojoj homiliji usporedio život sv. Stjepana s današnjim danima, s današnjim „drugačijim trenucima“ vremena. Sv. Stjepan kao đakon istaknuo se u skrbništvu za siromašne i u vrijednosti propovijedanja Kristova nauka, radosne vijesti. Vođen Duhom Svetim ljude je poučavao da je Isus spasitelj cijeloga svijeta, a ne samo Židova, kako su mislili toga vremena. A to ga je koštalo osude i mučeničke smrti, kao što se i dogodilo s Isusom prije njega. Izvan gradskih zidina zasuli su ga kamenjem. Ali njegova je poruka za naš život velika, jer i mi trebamo biti đakoni – poslužitelji, svojim svagdašnjim životom.

 

Budimo na usluzi jedni drugima, posebno potrebnima, uočavajmo potrebe drugih, i pomognimo im i duhovno i materijalno. Budimo svjesni da smo Kristovi učenici, slijedimo ga i svjedočimo za njega. Ljubimo svakoga i one koji nas ogovaraju, krivo optužuju, opraštajmo, jer to je plod ljubavi. I ne mrzimo nikoga, zlo – mrzimo, ali osobu ne, jer mržnja je poput svrdla koje provrti ljudsko srce, ona je otrovna kiselina koja izgriza dobrotu. Ljubav je lijek za sve, i zato se ne osvećujmo, potrudimo se poput sv. Stjepana osvetiti se ljubavlju. On je za svoje učitelje molio: „Oče ne uzmi im ovo za grijeh“. Kaže se da je opraštanje dva puta blagoslovljeno, jer usrećuje i onoga koji oprašta i onoga kojemu je oprošteno, i zato praštajmo, pa će se i nama oprostiti.

 

A župnik župe Svetog Stjepana, vlč. Krunoslav Boras spomenuo je kako Božić više nije svijet djece, kakav bi trebao biti, ne samo u svijetu nego i oko jaslica. Božić je danas svijet odraslih, pametnih, lukavih, to je svijet Heroda ovoga svijeta s kojima se sve više suočavamo, ali budimo zahvalni Bogu za našega nebeskog zaštitnika, i molimo da možemo biti slični njemu. Te je na kraju zahvalio za čestitke, gradonačelniku Raba Nikolu Grguriću, te predsjedniku Gradskog vijeća Željku Peranu, koji su nazočili euharistiji, te onima koji to nisu mogli, a bili su duhom s nama.

 

„Čovjek s Pacifika“, kako ga zovu, jer je župnik na otoku Susku, vlč. Tomislav Debelić, rodom iz Barbata, posebno je čestitao svim svojim Barbaćanima Božić i blagdan njihovog zaštitnika sv. Stjepana, rado ih se sjeća, moli za svih i željno očekuje da se ponovo nađe u Barbatu. Također svoju je čestitku uputio vlč. Mate Polonijo, koji je i službovao nekada u župi, te vlč. dr. Antun Bozanić, generalni vikar dr. Franjo Velčić uputio je čestitke u svoje i biskupovo ime, dok je rapski dekan mons. Mladen Mrakovčić isto učinio u ime rapskog dekanata. Ova je godine specifična, ne možemo se okupljati onako kako bismo htjeli, pa su i mnogi drugi koji nisu mogli sudjelovati misnom slavlju, svoje čestitke uputili svim mještanima Barbata.

 

Svijet mogu promijeniti misli, duhovni pothvati, pronalasci, reforme, napredak, a promjene spadaju u krilatice našeg vremena. Postoje veličanstvena ljudska djela, koja stvaraju povijest, i upravo snažno vuku naprijed. No svaki pojedini čovjek može pridonijeti promjeni. I tu većinom jedva uočljivu moć, koju svaki od nas posjeduje, ne smijemo podcjenjivati, jer svakome od nas je od vremena do vremena potreban poticaj, da bismo mislili i djelovali bolje, a prije svega, da bismo obnovili radost vjere, a upravo jedan od takvih poticaja je i sv. Stjepan, jer svaki čovjek može mijenjati svijet, a netko od mudraca je rekao: „Vjerujem u tajnu tihog i slabog. Vjerujem u kamičak iz Davidove praćke.“

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime