logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Srijeda, 20 Siječanj 2021 16:28

Na Rabu trenutno 9 oboljelih osoba od COVID-19 – u prvoj prioritetnoj fazi ukupno cijepljeno 339 osoba

Napisao/la Stožera civilne zaštite Grada Raba
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)

Prema današnjim podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Grada Raba, na području otoka Raba 18. siječnja 2021. zabilježena su 4 nova slučaja zaraze koronavirusom.

 

Prva dva tjedna od početka cijepljenja, u prvoj prioritetnoj fazi na Rabu je ukupno cijepljeno 339 osoba, od toga 127 zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu i 212 kroničnih pacijenata. Planirana je i primjena druge doze istoga cijepiva za 21 dan.

Prema evidencijama epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo trenutno je na Rabu 9 oboljelih osoba od COVID-19 bolesti.

 

U proteklih tjedan dana uzeta su 100 brisa NF u svrhu testiranja na SARS-CoV-2 virus, a na svim do sada obrađenim uzorcima utvrđeno je 6 novih slučajeva oboljenja koji se prate u izolaciji. U samoizolaciji se trenutno prati 17 osoba u bliskom kontaktu sa oboljelima.

 

Na Rabu je u tijeku prva faza cijepljenja protiv bolesti COVID-19 temeljem provedbenog Plana Ministarstva zdravstva u Hrvatskoj sa Pfizer-BioNTech cjepivom Comirnaty, a prioritetne skupine su definirane.

 

S obzirom da su doze cjepiva ograničene u prvoj prioritetnoj fazi od 7. siječnja 2021. cijepilo se I. dozom cjepiva zdravstvene djelatnike i zaposlenike u zdravstvu rapskih ispostava Doma zdravlja, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, privatnih specijalističkih ordinacija, ljekarni i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i u Psihijatrijskoj bolnici zaposlenike i kronične pacijente.

 

Prva dva tjedna od početka cijepljenja, u prvoj prioritetnoj fazi na Rabu je ukupno cijepljeno 339 osoba, od toga 127 zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu i 212 kroničnih pacijenata. Planirana je i primjena druge doze istoga cijepiva za 21 dan.

 

Nakon realizacije cijepljenja prioritetne prve faze, a sukladno dobivenim količinama cjepiva očekujemo cijepljenje opće populacije, točnije zainteresiranih kroničnih bolesnika i osoba starijih od 65 godina, koji su se odlučili na tu najučinkovitiju zaštitu kod njihovih liječnika obiteljske medicine, kao i rapskoj ispostavi Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo.

 

Cijepljenje je dobrovoljno i preporučeno od strane HZJZ, a nakon toga omogućit će se i cijepljenje ostalom stanovništvu. Poruka je jasna, cijepivo je sigurno i potrebno je cijepiti se u čim većem broju, kako bi zaštitili jedni druge, posebno one najosjetljivije i kako bi zajedno zaustavili ovu epidemiju.

Pročitano 871 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1