Home Vijesti Početak projekta pod nazivom “IQM Destination RAB“

Početak projekta pod nazivom “IQM Destination RAB“

0
Početak projekta pod nazivom “IQM Destination RAB“

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Turistička zajednica Grada Raba započinje s prvom fazom realizacije projekta IQM Destination RAB, a to je mjerenje zadovoljstva stanovnika Grada Raba trenutnim razvojem turizma i načinom života. Ovo mjerenje provodi se u cilju postavljanja početne točke projekta, odnosno kasnijeg efikasnog praćenja kvalitativnih pomaka. Stoga se pozivaju svi dionici u turizmu Grada Raba da se uključe u projekt, a stanovnici Grada Raba da se u prvoj fazi uključe u analizu putem online ankete

Rab danas oglas

Nositelji tog projekta su Turistička zajednica Grada Raba i Grad Rab. Partneri projekta su predstavnici privatnog i javnog sektora: hotelijeri, kampovi, privatni smještaj, restorani, lokalni proizvođači, turističke agencije, suvenirnice, trgovine, komunalna društva u destinaciji, odgojno-obrazovne ustanove, udruge, sportski klubovi, zadruge i sl. Nositelji projekta pozivaju na grupne radionice i sve potencijalno nove subjekte koji smatraju da će svojim doprinosom pridonijeti obogaćenju turističke ponude otoka Raba.

 

Što je IQM Destination koncept?

IQM Destination koncept temelji se na održivom razvoju i odgovornom turizmu, postavljanju standarda kvalitete i praćenje rezultata, razvijanja novih destinacijskih turističkih proizvoda, stvaranje nove ekonomske vrijednosti. Implementacijom toga koncepta daje se naglasak na jačanju komunikacije i sinergije u destinaciji, te poticanju na izvrsnost. U listopadu 2020. godine IQM Destination koncept prihvaćen je od strane UNWTO-a (Svjetske turisitčke ogranizacije) kao jedan od najboljih primjera u praksi, a tvrtka Feel IQM primljena je kao pridružena članica Svjetske turističke federacije. Navedeni koncept je prezentiran na 42. Kongresu pridruženih članica Svjetske turističke organizacije u Madridu 5.11. – 6.11. 2020. Godine, a nakon toga dobio je i preporuku Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice.

 

Turistička zajednica Grada Raba započinje s prvom fazom realizacije projekta, a to je mjerenje zadovoljstva stanovnika Grada Raba trenutnim razvojem turizma i načinom života. Ovo mjerenje provodi se u cilju postavljanja početne točke projekta, odnosno kasnijeg efikasnog praćenja kvalitativnih pomaka. Stoga se pozivaju svi dionici u turizmu Grada Raba da se uključe u projekt, a stanovnici Grada Raba da se u prvoj fazi uključe u analizu putem online ankete do koje možete doći klikom na LINK.

 

Nastavak projekta predviđa za sve prijavljene dionike u projektu Feel IQM početno mjerenje kvalitete svih aktivnosti i mjerenja online reputacije. U sklopu projekta predlaže se i uspostavljanje destinacijske knjige standarda. Temeljni razlozi uspostavljanja knjige standarda su:

  • podizanje kvalitete usluga i proizvoda
  • povezivanje s lokalnim proizvođačima
  • implementacija minimum 25% lokalnih proizvoda u turističku ponudu
  • mplementacija svih segmenata turističkih proizvoda u promociju svakog od dionika projekta

 

Nakon početnog, online dijela projekta, a čim epidemiološke mjere dopuste, krenuti će se s mjesečnim radionicama i ostalim predviđenim aktivnostima u destinaciji na kojima su svi zainteresirani dobrodošli. Primjeri tema na radionicama su:

  • profitabilno brendiranje
  • koordinacije s predstavnicima svih vrsta smještajnih kapaciteta, predstavnicima ugostitelja, lokalnim proizvođačima, atrakcijama
  • tema financijskog planiranja i upravljanja cijenama
  • teme iz domene digitalnog marketinga

 

Tijekom 2021. godine nastaviti će se s provođenjem aktivnosti na predstavljenom projektu. Neke od tih aktivnosti su:

  • analiza mjerenja zadovoljstva stanovnika turizmom u destinaciji
  • analiza početnog mjerenja upravljanja kvalitetom kod svakog prijavljenog dionika u projektu
  • priprema potpuno individualizirane marketing i poslovne analize za sve koji žele primijeniti individualiziranu analizu u svom poslovanju

 

Jednako tako organizirat će se auditi sa individualnim savjetovanjem. Auditi su aktivnosti koje obuhvaćaju sustavan proces prikupljanja dokaza o zadovoljenju postavljenih kriterija. Primjeri takvih aktivnosti su:

  • posjeta svakom od prijavljenih dionika
  • individualno savjetovanje prvenstveno o marketinškim aktivnostima
  • savjetovanje o promociji destinacijskih vrijednosti
  • razgovor o mogućoj prilagodbi sa standardima IQM Destination RAB.
  • suradnja lokalnih proizvođača sa ugostiteljskim objektima

 

– „Izuzetno sam radosna i ponosna, što se u gradu Rabu kreće sa integralnim upravljanjem kvalitetom u destinaciji – IQM Destination RAB”, kazala je povodom potpisivanja ugovora s TZG Ra direktorica tvrtke Feel IQM d.o.o. gđa Đurđica Šimičić, dodavši kako ovom suradnjom Turistička zajednica Grada Raba i Grad Rab pokazuju spremnost suočiti se s izazovima koji slijede u odgovornom turizmu, a sve u skladu sa pravilima održivog razvoja.“

Direktorica Ureda TZG Rab Ivana Matušan također je izrazila svoje zadovoljstvo kretanjem u projekt:

– “Iako smo svjesni kako je jedini pravi put za razvoj turizma održivi razvoj, da bi taj cilj dostigli, treba poduzeti potrebne radnje kako bi se to ostvarilo. Upravljanjem kvalitetom destinacije i detektiranjem svih potrebnih radnji kako bi destinacija bila čim bolja i privlačnija, stvaramo preduvjete za uspješniji i održiviji Rab. Pozivam sve zainteresirane dionike rapskog turizma da nam se priključe u ovom projektu, a sve naše sugrađane da nam na prvom koraku pomognu ispunjavanjem online ankete”, poručila je Matušan.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime