Home Vijesti GDCK Rab dodijeljeno 740.166,00 kuna za projekt “Zaželi – program zapošljavanja žena”

GDCK Rab dodijeljeno 740.166,00 kuna za projekt “Zaželi – program zapošljavanja žena”

0
GDCK Rab dodijeljeno 740.166,00 kuna za projekt “Zaželi – program zapošljavanja žena”

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Prema podacima HZZ-a za 2020. godinu otok Rab broji 187 evidentiranih nezaposlenih osoba od kojih su čak 92 žene

Rab danas oglas

Još jedan uspješan rezultat njihovog rada predstavljen je danas u Maloj gradskoj vijećnici. Riječ je o projektu “Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II” za koji su rapskom Crvenom križu na čelu s ravnateljem Ivom Kordićem, prijavom na Poziv Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“, dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 740.166,00 kuna, što je ujedno najviši mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka projekta. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Predstavljanju projekta nazočili su u ime prijavitelja projekta, GDCK Rab, ravnatelj društva Ivo Kordić i dr. Zvonimir Španjol Pandelo te predstavnici partnera projekta, u ime Općine Lopar zamjenik načelnika Dominik Paparić te u ime Grada Raba gradonačelnik Nikola Grgurić.

 

Njegov je glavni cilj zapošljavanje ciljane skupine žena na tržištu rada; nezaposlenih žena starijih od 50 godina, žena s invaliditetom, te žena koje su dugotrajno nezaposlene s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem, koje će svojim radom i osposobljavanjem kroz projekt pridonijeti povećanju socijalne osjetljivosti, većoj razini socijalne uključenosti i poboljšanju kvalitete života za šezdeset krajnjih korisnika, odnosno osoba starije životne dobi i osoba u nepovoljnom položaju. Prema podacima HZZ-a za 2020. godinu otok Rab broji 187 evidentiranih nezaposlenih osoba od kojih su čak 92 žene.

 

Za osam žena s područja otoka Raba zahvaljujući dodijeljenim sredstvima bit će omogućeno zaposlenje, ostvarenje vlastitih prihoda, socijalizacije i osjećaja korisnosti u zajednici, te su za njih u planu i dodatne edukacije.

„Ovim projektom pružit ćemo priliku ženama koje spadaju u rizičnu skupinu zapošljavanja da se zaposle na godinu dana, a nadam se i očekujem da će se ovakva praksa nastaviti i dalje. Za nas je ovo veliki iskorak s obzirom da prelazimo na znatno veći broj zaposlenika, a moram napomenuti kako bi realizacija samog projekta bila znatno otežana bez pomoći naših partnera, Grada Raba i Općine Lopar, i na tome im hvala“, naglasio je prilikom predstavljanja projekta ravnatelj GDCK Rab Ivo Kordić na što se nadovezao i dr. Zvonimir Španjol Pandelo: „Ovo je plod vrijednog rada ravnateljstva GDCK Rab i dobre suradnje s gradom i općinom i zapravo znak jako dobre integriranosti rapskog Crvenog križa u lokalnu zajednicu. Vjerujem da je ovo samo nastavak uspješnog zajedničkog rada koji nas očekuje i u budućnosti“. 

 

 

Gradskom društvu Crvenog križa Rab za projekt “Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II” u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“, dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 740.166,00 kuna, što je ujedno najviši mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka projekta. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Vrijednost ovog projekta je prije svega u tome što donosi istovremeno rješenje za više dimenzija problema, što podrazumijeva borbu protiv siromaštva i smanjenje nezaposlenosti, kao i prevenciju prerane institucionalizacije i poboljšavanje kvalitete života krajnjih korisnika operacije; osoba u starijoj životnoj dobi, osoba u nepovoljnom položaju ili osoba s invaliditetom pružajući im podršku u svakodnevnom životu, posebno onih koji žive u teško dostupnim i slabije naseljenim mjestima. Njegovom realizacijom dvije skupine građana u izrazito nepovoljnom položaju dobit će priliku ostvariti dostojanstven i zadovoljavajući životni standard, kao i osjećaj pripadnosti zajednici. Za osam žena s područja otoka Raba zahvaljujući dodijeljenim sredstvima bit će omogućeno zaposlenje, ostvarenje vlastitih prihoda, socijalizacije i osjećaja korisnosti u zajednici te su za njih u planu i dodatne edukacije.

 

Obvezni partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Rijeka i Centar za socijalnu skrb Crikvenica, dok su se Grad Rab i Općina Lopar kao jedinice lokalne samouprave na otoku Rabu željele zajednički uključiti i dati projektu podršku.

 

„Zahvaljujem ravnateljstvu GDCK Rab što zna prepoznati vrijednost pojedinih projekata, posebno onih financiranih sredstvima Europske unije. Općina Lopar je prepoznala vrijednost programa „Zaželi – za zapošljavanje žena“ te se sa zadovoljstvom u njega uključila. Upućujem im pohvale za sve napore koje poduzimaju u svrhu podizanja standarda korisnika, ali i svih otočana, kao i podršku za daljnji rad“ poručio je tijekom svog obraćanja zamjenik načelnika Dominik Paparić.

 

GDCK Rab nastojat će u suradnji s partnerima razvijati daljnju mrežu za pružanje usluga pomoći u kući te na taj način omogućiti zapošljavanje teže zapošljivim ženama, kao dobar primjer zajedničke suradnje kroz koju svojim znanjem i iskustvom pomažu razvoju života na otoku. Za financijsku održivost post projektnih aktivnosti zaduženi su prijavitelj i partneri, s time da će Grad Rab i Općina Lopar preuzeti na sebe dio odgovornosti za održavanje postignutih rezultata kroz osiguranje sredstava u proračunu. Održivost projekta osigurat će se i kroz odabir programa obrazovanja prema stvarnim potrebama tržišta rada, s ciljem zapošljavanja ciljane skupine žena i nakon proteka ovog projekta.

 

„Ovaj projekt objedinjuje sve segmente društva, a mi kao jedinice lokalne samouprave pružamo punu podršku i stojimo na raspolaganju za sljedeće korake. Ovo je samo nastavak naše suradnje i želje da se programi GDCK Rab razvijaju. Vjerujem da će s početkom rada Doma za starije osobe ovakvih programa biti više te da ćemo kroz ovu, najhumaniju organizaciju na području našeg otoka podizati kvalitetu života za sve one kojima je to potrebno“, zaključno je izjavio gradonačelnik Nikola Grgurić te poželio puno sreće i uspjeha u daljnjem radu sadašnjim i budućim zaposlenicima Crvenog križa te brojnim volonterima.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime