Home Vijesti Na Rabu trenutno 7 oboljelih osoba od COVID-19 – u samoizolaciji se prati 15 osoba

Na Rabu trenutno 7 oboljelih osoba od COVID-19 – u samoizolaciji se prati 15 osoba

0
Na Rabu trenutno 7 oboljelih osoba od COVID-19 – u samoizolaciji se prati 15 osoba

Foto: RabDanas

 

U proteklih tjedan dana uzeto je 50 briseva nazofarinksa u svrhu PCR testiranja na SARS-CoV-2 virus, a na obrađenim uzorcima nije utvrđen nijedan slučaj oboljenja, dok je troje novooboljelih dijagnosticirano brzim antigenskim testovima. U samoizolaciji se trenutno prati 15 osoba u bliskom kontaktu s oboljelima.

Rab danas oglas

 

Treba naglasiti da važan pokazatelj u procjeni uspješnosti kontroliranja epidemije nije samo stopa incidencije novooboljelih, nego i intenzitet testiranja i udio pozitivnih nalaza. Intenzivnim testiranjem aktivno se traži virus u zajednici, s ciljem da se pronađe što je moguće veći broj zaraženih, da ih se izolira te da se utvrde njihovi bliski kontakti koji se stavljaju u samoizolaciju, što je osnovni način potiskivanja virusa.

 

Za razliku od ovog aktivnog pristupa suzbijanja i kontroliranja epidemije, mitigacijskim mjerama (ograničavanje okupljanja, mobilnosti i dr.) građani “bježe” od virusa u situaciji kada se virus toliko proširio da kontakt s njim mogu očekivati na jako puno mjesta i u različitim situacijama. Promišljeni strateški pristup epidemiji predstavlja uspješnu kombinaciju testiranja, obrade kontakata i selektivnih mitigacijskih mjera u zajednici, u skladu s odlukama stožera civilna zaštite.

 

Jedan od važnih pokazatelja uspješne kontrole nad epidemijom je udio pozitivnih nalaza manji od 5%. Ovdje treba podsjetiti da prema definiciji bolesti ECDC-a obveznoj prijavi podliježu svi vjerojatni i potvrđeni slučajevi COVID-19, pri čemu se za laboratorijsku potvrdu osim PCR metode, kao zlatnog standarda, koriste i brzi antigenski testovi sukladno postojećim smjernicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Također, od samog početka epidemiološka služba upozorava na potrebu uspostave dnevnog i tjednog praćenja oboljelih s teškim oblikom COVID-19 koji zahtijevaju hospitalizaciju i intenzivno liječenje (visoki protoci kisika, mehanička ventilacija, ECMO) u svrhu procjene i praćenja težine epidemije te pravovremene detekcije promjene obrasca u obolijevanju s obzirom na dob, težinu kliničke slike i komorbiditete.

 

Uspješnoj kontroli epidemije doprinosi i početak cijepljenja, a na Rabu smo pri završetku prve faze cijepljenja II. dozom protiv bolesti COVID-19 temeljem provedbenog Plana Ministarstva zdravstva, Pfizer-BioNTech cjepivom Comirnaty. Ističemo kako se cjepivo danas smatra najsnažnijim alatom za povratak normalnom životu.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime