Home Vijesti Stoljeće bogatog života šjor Petra Keka

Stoljeće bogatog života šjor Petra Keka

0
Stoljeće bogatog života šjor Petra Keka

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

Nakon što je prvu medijsku čestitku primio nešto prije 7 sati u programu Radio Rijeke, ne računajući članove obitelji, među prvim čestitarima stotog rođendana šjor Petru Keku, bili su u ime službeno odsutnog gradonačelnika Raba Nikole Grgurića, njegov zamjenik Denis Deželjin i pročelnica Upravnog odjela za financije i poslove Ureda Grada Raba Martina Španjol.

Rapskog je stogodišnjaka veselo okruženje obitelji, novinara i ostalih gostiju posebno raspoložilo i teško ga je bilo zaustaviti u pjesmi, pa smo u njegovoj izvedbi mogli čuti mnoštvo veselih i vrckavih stihova, poput:

Rab danas oglas

Oj djevojko primi poljupca dva,

to ti šaljem ja…

ili

Sve se kunem, neću piti rujna vina

neću jahat konja vrana.

Al’ ne prođe ni nedjelja dana,

ja se napih rujna vina i zajahah konja vrana…

Naš šjor Petar Keko rođen je 14. siječnja 1916. godine na Rabu i imao je doista buran život. Bez namjere da budemo najprecizniji biografi, pokušat ćemo vam prenijeti dio njegove životne priče. Bio je šjor Petar za života vrhunski krojač (šnajder), a zanat je davnih godina izučio u Zemunu. Još kao mladić šegrtovao je u gradu Rabu kod krojačkog majstora Iva Debelića.

Našeg je slavljenika početak 2. svjetskog rata zatekao u Pančevu u vojsci tadašnje Kraljevine Jugoslavije.

Zarobljeništvo u Moosburgu

Nijemci su, naime, prodirući tada zarobljavali veliki broj vojnika KJ, koji su se neorganizirano povlačili, a zatim su ih slali u logor za ratne zarobljenike. Spletom okolnosti vojnik Petar Keko bio je među onima koji su bili transportirani u Njemačku, točnije u vojni logor pored grada Moosburga u Donjoj Bavarskoj. U tom je logoru, doduše, samo noćio, da bi tijekom dana radio na privatnom imanju jedne njemačke obitelji. Po povratku iz njemačkog logora, Petar nije mirovao već se sa svojega Raba (preko Lošinja) otisnuo u Narodno-oslobodilačku borbu, a nakon oslobođenja 1946. godine, još u partizanskoj uniformi, stiže u tvornicu „Kamensko“ u Zagrebu.

Lijepe uspomene na Travnik

1952. godine prošlog stoljeća, zbog zasluga i iskustva tadašnja ga vlast šalje da pomogne izgradnju i početak rada tvornice konfekcije „Borac“ u Travniku. Sa suprugom Ljubicom i kćerkama Ankicom i Jadrankom u Travniku provodi možda i najljepše dane svojeg obiteljskog života. Tih se dana šjor Petar i danas rado prisjeća ponajviše kroz stihove brojnih pjesama koji su mu se urezale duboko u pamćenje.

Negdje 1958. godine pozvan je na svoj rodni Rab gdje sudjeluje u osnivanju „Varteksovog“ pogona na Rabu – „Ikora“ (Vila Rita) u kojem je radio sve do njegovog rasformiranja 1967. godine. Nedugo zatim odlazi u zasluženu mirovinu u kojoj će zbog svoje dugovječnosti zabilježiti pozamašan staž. Nažalost već 1969. umire njegova supruga Ljubica.

Uz Dočiku, Kurelku i Snježanu pjesmi nikad kraja

Ipak život ide dalje pa je naš šjor Petar, kao što smo već rekli, uz pjesmu proslavio i svoj stoti rođendan i to u veselom okruženju članova svoje velike i složne obitelji. Bile su uz njega kćerke Jadranka i Ankica, zetovi Josip i Dušan, unučad Snježana, Damir i Duško te praunučad Darijo, Dino, Ivona i Antonio. Bio je tu i rapski župnik vlč. Anton Depikolozvane, a šjor Petru su neumornu pjevačku potporu dale drage gošće Dragica Ribarić (Dočika) i Ružica Debelić (Kurelka) kojima se jednako moćnim pjevačkim arsenalom pridružila i unuka Snježana, prvi sopran ženske klape “Sozal”.

Uz neizostavnu rapsku tortu u obliku broja 100 i učestale zdravice, ostavili smo ove drage ljude u veselom raspoloženju.

Nek je zdravlja, ljubavi ne nedostaje!

Šjor Petar Keko ne žali se na zdravlje, tek nešto slabije čuje i malo ga zebu ruke, a mi vjerujemo da ćemo dogodine opet navratiti do Turkovićevih i čestitati šjor Petru njegov 101. rođendan. Redakcija Raba Danas i Rapskog lista u svakom slučaju još jednom želi slavljeniku svu sreću i zdravlje ovog svijeta, jer ljubavi i toplog obiteljskog okruženja mu ne nedostaje, u to smo se i ovoga puta uvjerili. Sretno!

Napisali: Ivica i Hrvoje Hodak

Foto: Hrvoje Hodak

Video: Video studio Piloto

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime