Home Vijesti JAVNI POZIV za popisivanje ribarske, pomorske, brodograditeljske i podvodne građe

JAVNI POZIV za popisivanje ribarske, pomorske, brodograditeljske i podvodne građe

0
JAVNI POZIV za popisivanje ribarske, pomorske, brodograditeljske i podvodne građe

Foto: RabDanas

 

Glavni cilj interpretacijskog centra jest doprinos zaštiti, očuvanju i vrednovanju loparske kulturne i prirodne baštine kao temelja za održivi razvoj ribarstvenog i akvakulturnog područja Lopara. Projektom se želi promovirati tradiciju ribarskog kraja, ribarstvenu, akvakulturnu i pomorsku baštinu područja Lopara.

Rab danas oglas

 

Otvaranjem centra „Čovik i more – ribarska i pomorska baština Lopara“ očuvati će se ribarska i pomorska baština Lopara, zaštititi izložbene postave, izraditi maketa tradicionalnog plovila područja, interpretirati načini lova ribe i izrade alata, izraditi Rječnik starih riječi, izraza i psovki sa područja Lopara, izraditi Jelovnik sa tradicionalnim receptima ribljih jela a ista jela, tj načini pripreme će se snimati i postaviti na multimedijalne toteme kako bi bili dostupni posjetiteljima. Projektnim aktivnostima će se na jednom mjestu objediniti i očuvati bogato nasljeđe za buduće naraštaje, na pristupačan način prikazati način života na području Lopara te obogatiti turistička ponuda.

 

Stoga pozivamo sve koji u svojim domovima posjeduju vrijednu ribarsku opremu (osti, vrše, mriže, ferali, nož, kompas, udice, razne alate), razne uporabne predmete, amfore, stare zapise, knjige, stare fotografije, razglednice, dokumente itd – da nas kontaktirate kako bi ju mogli dokumentirati (popisati i fotografirati). Isto tako, ukoliko imate znanja, volje i vremena molimo da nam se javite za slijedeće:

  • Opis i prezentacija tradicionalnog načina lova ribe i izrade alata
  • Priprema starih ribljih jela i pomoć pri izradi recepata
  • Popis starih riječi, izraza i psovki
  • Ribarske priče, zanimljivosti, anegdote

 

Kontakt:

  • TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE LOPAR
  • Adresa: Lopar 284, Lopar
  • E-mail adresa: lopar@lopar.com
  • Telefon: +385 51 775 508

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime