logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Petak, 12 Veljača 2021 08:18

„NE DAM DA ŽIVOT STANE!“ – riječki poduzetnici u akciji za male obrtnike Petrinje

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Riječki poduzetnici pokrenuli su inicijativu za pomoć Petrinji pod sloganom „Ne dam da život stane“, a riječ je o pomaganju malim lokalnim obrtnicima i poduzetnicima kroz obnovu radiona, strojeva, zgrada, ali i kroz plasman njihovih proizvoda.

 

Osim stambenih objekata, u razornom potresu krajem prošle godine, stradale su brojne gospodarske zgrade, sjedišta obrta, tvrtki i OPG-ova, zbog čega je ljudima onemogućen rad. Kako bi se život doista ponovo vratio potrebno je poduzetnicima i obrtnicima iz Petrinje pomoći da ponovno pokrenu svoje poslove. Prva inicijativa takvog ciljanog humanitarnog projekta u fokusu ima lončara Valentina Valenta, koji vodi obiteljski obrt Lončarstvo Val.

 

Postojeće stanje

 

Riječ je o posljednjem aktivnom lončaru iz Petrinje koja je poznata po lončarstvu kao jednom od najstarijih zanata. Prije nego li je potres ikome bio dio svakodnevice, Valentino je u Petrinji otkupio novu lokaciju na koju je trebao preseliti poslovanje i u dogledno vrijeme otvoriti Muzej lončarstva. Izradio je dokumentaciju za novi projekt i prije potresa betonirao temelje buduće radionice, pokraj stare drvene kuće za čiju je obnovu prethodno ishodovao dokumentaciju, s namjerom da postane dio kompleksa Muzeja lončarstva. Na istoj lokaciji nalazi se i zgrada u kojoj je planirano uređenje ureda za poslovne namjene obrta te dvije udruge koje se bave revitalizacijom lončarstva. Ideja je bila da se stari zanat spasi od odumiranja, a razorni potres najavio je upravo to – kraj lončarstva u Petrinjskom kraju.

 

Vođeni mišlju da treba obnavljati život, a ne same zgrade, riječki poduzetnici su se udružili u projektu koji predstavlja novi izazov; zajedno osigurati opstanak zanata, ali i omogućiti nastavak obiteljskog i poslovnog života petrinjskih obitelji. Obnovom kompleksa radionice i Muzeja lončarstva sudjeluje se u izgradnji prve nove zgrade u Petrinji, ali i cijelom području nakon potresa.

 

Vizualizacija idejnog rješenja

 

Kako bi projekt zaživio pokrenuta je akcija prikupljanja sredstava kupnjom proizvoda iz donatorske kolekcije Lončarstva Val. Redovna cijena proizvoda je uvećana kako bi se od prikupljenih sredstava 50% prihoda moglo koristiti za izgradnju radionice i muzeja, dok je preostalih 50% iznosa namijenjeno trošku izrade proizvoda. Artikli iz donatorske kolekcije imat će apliciran logo humanitarnog projekta i bit će dostupni za preuzimanje po završetku izgradnje radionice, kada zajedničkim snagama proizvodnja bude ponovo pokrenuta. Tom gestom donatori će neposredno sudjelovati u obnovi ovog najstarijeg petrinjskog zanata te biti pokretači budućeg gospodarskog razvoja potresom pogođenih područja. 

 

U donatorskoj kolekciji Lončarstva Val pronaći ćete brojne predivne i korisne proizvode poput pekača, vatrostalnih lonaca, setova za posluživanje, peka, plata, ukrasnih zdjela, amfora, svijećnjaka i vaza, a cijela ponuda dostupna je putem upita e-mailom Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Pročitano 780 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1