logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Srijeda, 17 Veljača 2021 11:09

Loparski maškari uz poštivanje epidemioloških mjera nastavili svoju dugu pokladnu tradiciju

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Loparski maškari uz poštivanje epidemioloških mjera nastavili svoju dugu pokladnu tradiciju Foto: Petar Lupić (za TZO Lopar)

U vremenima rastakanja zajednica i starih navada, Loparski maškari ostaju izvrstan primjer trajne tradicijske povezanosti žitelja jednog mjesta kroz autentičan pokladni običaj uspješno prilagođen brojnim promjenama modernog načina života.

 

 

Uvršteni na listu nematerijalnih kulturnih dobara RH

Dodatno motivirani nedavnim uvrštenjem na listu nematerijalnih kulturnih dobara, loparski maškari i ove su godine, koroni i buri unatoč, održali svoju stojeće i pol dugu i neprekinutu maškaranu priču, a djelić atmosfere zadnjeg karnevalskog dana u Loparu ispričat će vam izvrsne fotografije autora Petra Lupića.

 

Pedesetak Samorčana i Sajužana pod karakterističnim šarenim klobucima s prednje strane obljepljenima razglednicama ljubavne tematike i šarenim perjem, a sa stražnje zaodjenutima francuskim facolom, okupilo se ujutro oko svojih barjaka da bi u 9,00 sati stigli u centar Lopara. Prema preporukama HZJZ-a nisu ulazili u školu i vrtić, već su učiteljicama i tetama predali zapakirane bombone za najmlađe. Na župnom dvoru dočekao ih je župnik, a zatim je uslijedilo fotografiranje i završetak ovogodišnjeg, nešto skromnijeg, službenog dijela ophoda mjesta.

"Domaćini i maškari našli su načina kako doskočiti pandemiji pa su se dogovorili tko će posjetiti koju kuću, uglavnom članove svoje obitelji, tako da se ipak barem malo osjeti duh Mesopusta! Jer, bolje da nestane sela nego običaja", kazao nam je Marin Mušćo, direktor Ureda TZO Lopar.

 

Da se ne bi zapostavila i ona bitna generacijska komponenta, dva dana ranije, na burnu valentinovsku nedjelju, skupilo se i po desetak malih loparskih maškara sa svake strane Lopara. Niti oni zbog epidemioloških mjera nisu obilazili kuće mještana, već samo članove svoje obitelji, no tradicija se nije prekinula.

Pročitano 1790 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1