logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Četvrtak, 11 Ožujak 2021 08:35

Rekonstrukcija gata Pumpurela i uređenje ribarske luke omogućit će prenamjenu obale u centru grada Raba

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Rekonstrukcija gata Pumpurela i uređenje ribarske luke omogućit će prenamjenu obale u centru grada Raba Foto: Hrvoje Hodak

Radovi na rekonstrukciji gata Pumpurela izvode se planiranom dinamikom s ciljem prenamjene gata u modernu i uređenu ribarsku luku. Do sada je izvršena demontaža postojećeg gata u dužini od oko 40 metara te je izgrađeno prvih 15 metara unutarnjeg i vanjskog obalnog zida, a do kraja ožujka trebalo bi biti izgrađeno ukupno 45 metara vanjskih i unutarnjih obalnih zidova.

 

Vrijednost do sada izvedenih radova i usluga iznosi oko 4,5 milijuna kuna. Nakon dovršetka rekonstrukcije gata Pumpurela, unutarnja strana gata koristit će se za privez lokalnih ribarskih brodova koji su trenutno na vezu u centru grada ispred trga Varoš te ribarskih brodova koji se nalaze po mjestima na otoku. Sukladno odredbama Prostornog plana, vanjska strana gata neće se koristiti.

 

Pored boljih uvjeta rada lokalnim ribarima i unaprjeđenja infrastrukture za ovu djelatnost, rekonstrukcija gata Pumpurela Županijska lučka uprava Rab omogućit će prenamjenu obale u centru grada Raba i osigurati dodatna mjesta za privez turističkih brodova.

 

 Predsjednik rapskog Ceha za ribarstvo i akvakulturu Marijan Perčinić i ravnatelj ŽLU Rab Nenad Debelić

 

Radovi na rekonstrukciji gata Pumpurela - ribarske luke Rab, krenuli su u studenome prošle godine, a završetak projekta planiran je prije početka turističke sezone. Glavni cilj projekta je cjelovito uređenje ribarske infrastrukture i unaprjeđenje ribarske djelatnosti.

- Za nas ribare ovaj projekt je početak novog doba. Nova ribarska luka donosi nam sigurnost i stabilnije poslovanje po uvjetima koji su u ne tako dalekoj prošlosti izgledali kao san. U svakom slučaju najvažnije od svega je naše poslovanje. S ovakvim projektom mogu slobodno reći, ribari mogu bezbrižno raditi. Imati iskrcajno mjesto za ulov, privez za svoje plovilo, vodu i struju za održavanje plovila, mjesto za održavanje alata s kojim radimo sve na jednom mjestu. Svakako je nešto zbog čega će sam posao ribara biti uvelike olakšan i prihvatljiviji, jer to su samo neki od standarda poslovanja koji su napravljeni u skladu sa zakonom koji ih nalaže, kazao nam je predsjednika Ceha za ribarstvo i akvakulturu udruženja obrtnika Rab gosp. Marijan Perčinić.

 

Projekt se financira iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, Mjera I.23./I.24. Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze ribe i zakloništa. Vrijednost radova iznosi 19,9 milijuna kuna od čega je 19,2 milijuna kuna osiguralo Ministarstva poljoprivrede iz EU fondova, a 600 tisuća kuna osigurala je Županijska lučka uprava Rab. Riječ je o prvoj fazi rekonstrukcije cjelokupne Luke Rab, čija se vrijednost procjenjuje na oko 60 milijuna kuna. Pumpurela je jedan od projekata na pomorskom dobru koje Primorsko-goranska županija sa svojih osam županijskih lučkih uprava provodi gotovo 20 godina i zahvaljujući kojima obala ove županija dobiva moderne lukobrane, trajektna pristaništa, luke i lučice.

Pročitano 2162 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1