Home Vijesti Rezultati početnog mjerenja kvalitete projekta IQM DESTINATION RAB – stanovnici o turizmu grada Raba

Rezultati početnog mjerenja kvalitete projekta IQM DESTINATION RAB – stanovnici o turizmu grada Raba

0
Rezultati početnog mjerenja kvalitete projekta IQM DESTINATION RAB – stanovnici o turizmu grada Raba

Foto: RabDanas

 

Najveći postotak ispitanika, njih čak 82%, produljenje sezone označio kao najvažniji element. Slijede prometna povezanost (55% ispitanika), te uređenje plaža na novim pozicijama (49% ispitanika). Najrjeđe označen element je sigurnost, koju je navelo 27% ispitanika. Razvoj cjelogodišnjeg turizama čak 94% ispitanika označava kao ispravan smjer. Iz ovoga se može zaključiti kako su stanovništvu grada Raba trenutno najbitniji čimbenici oni koji bi omogućili produžetak sezone. Kod navođenja najkvalitetnijih posebnosti destinacije u odnosu na konkurenciju ispitanici su istaknuli očuvanu prirodu, razvedenost obale, kulturnu baštinu, 4 zvonika, Rabsku fjeru, geološka i arheološka nalazišta, ugostiteljsku ponudu, te kvalitetnu prometnu povezanost i dostupnost automobilom.

Rab danas oglas

 

Rabska fjera još uvijek najbolji turistički proizvod Raba

Najvećim izazovima u turizmu Raba u narednih 5 godina ispitanici smatraju: rad na održivom turizmu, održanje kvalitete smještaja i ponude, produljenje sezone, uređenje plaža i infrastrukture, omogućavanje bolje prometne povezanosti, osmišljeniju ponudu sadržaja za mlade, ukidanje apartmanizacije, ukidanje nelegalnog iznajmljivanja te podupiranje lokalnih OPG-ova.

Uzimajući u obzir kvalitetu ponude na Rabu, najbolje ocjene na skali od 1 do 7 dobili su: Rabska fjera 3.8, kvaliteta izleta morem 3.55 i kvaliteta ugostiteljske ponude 3.46. Najlošije su ocijenjeni suveniri s Raba ocjenom 2.56 te autohtona gastronomija sa 2.78. Kvaliteta usluge u cijeloj destinaciji ocijenjena je sa 3.10. Iz ovih se rezultata da iščitati kako je Rabska fjera još uvijek najbolji turistički proizvod Raba, ali kako svakako treba poraditi na ponudi vezanoj uz lokalne proizvode.

 

Vezano za informiranost stanovnika i turista o ponudi grada Raba 57% ispitanika ocijenilo je da ima dovoljno informacija o izletima morem, 54% ispitanika smatra da imaju dovoljno informacija o Rabskoj fjeri, dok je tek 9% ispitanika navelo da ima dovoljno informacija o wellness ponudi. Tek 12% ispitanika smatra da postoji dovoljno informacija o sportskoj ponudi te 14% o mogućnostima organizacije posebnih evenata, pa zaključujemo da su to kategorije kojima treba poboljšati pristup informacijama.

 

Nedostaci u ponudi Raba izvan glavnih ljetnih mjeseci

U provedenom istraživanju ispitanici su trebali navesti koja su mišljenja turista o Rabu izvan glavnih ljetnih mjeseci. Najčešći odgovori su bili kako se radi o pustom gradu, mirnom, bez dovoljne gastronomske ponude. Ali unatoč tome ispitanici smatraju da je Rab ugodan, prekrasne prirode te odlično mjesto za odmor.

Navode također da u pred i pod sezoni turisti hvale lijepo vrijeme, manjak gužve, mir, prirodu i jeftiniji smještaj. Prema ispitanicima, turistima u pred i pod sezoni nedostaje sadržaja u kišnim danima, smatraju da je nedovoljno sadržaja za djecu i mlade, malo otvorenih restorana i sadržaja gdje bi mogli provoditi vrijeme. Za primjer navode muzej ili sličan prostor za prezentaciju kulturno – povijesne baštine grada. Za vrijeme glavne sezone, prema navodima ispitanika, turisti hvale lijepu prirodu, ugodnu klimu, kvalitetu gastro ponude, ljubaznost domaćina, Rabsku fjeru, brodske izlete te sadržaje zabavnih programa. Uz to navodi se i mogućnost trčanja, bicikliranja i boravka u prirodi.

 

Dok traje glavnina sezone (srpanj, kolovoz), turistima najviše smetaju gužve, manjak parkirnih mjesta, više cijene usluga, te manjak sadržaja za mlade. Ističe se i manjak suradnje turističkih dionika na cjelokupnoj ponudi Raba, što je i konačni cilj ovog projekta. Kvaliteta plaža ocijenjena je ocjenom 4.32, dok je kvaliteta sadržaja na plažama ocijenjena sa 3.23. Kvaliteta događanja u 2019. godini ocijenjena je ocjenom 4, a čistoća i urednost Raba ocjenom 4.21. Ukupni dojam turizma na Rabu ocijenjen je sa 3.91, te se iz navedenog može zaključiti kako je Rab ostvario solidnu četvorku u temeljnoj turističkoj ponudi.

 

Najvećim izazovima u turizmu Raba u narednih 5 godina ispitanici smatraju: rad na održivom turizmu, održanje kvalitete smještaja i ponude, produljenje sezone, uređenje plaža i infrastrukture, omogućavanje bolje prometne povezanosti, osmišljeniju ponudu sadržaja za mlade, ukidanje apartmanizacije, ukidanje nelegalnog iznajmljivanja te podupiranje lokalnih OPG-ova.


Više od 50% ispitanika na Rabu posluje unutar tri mjeseca u godini

O tome kako se velika sezonalnost rapskog turizma odražava na poslovanje tijekom godine mnogo govori i podatak da 36% ispitanika posluje tri mjeseca u godini, 16% dva mjeseca, 11% šest mjeseci, dok cijelu godinu posluje svega 10% ispitanika.

 

Nakon završenog prvog dijela projekta IQM Destination Rab nastavlja se s daljnjom razradom projekta. Na prvi javni poziv prijavilo se 34 sudionika. Oni trenutno rade s timom tvrtke Feel IQM na provjeri njihove ponude, uspoređujući je s knjigama standarda koje su izrađene u suradnji Ureda TZG Raba i tvrtke Feel IQM. Od narednog tjedna započinju i prve radionice koje će biti otvorene za sve one koji žele pristupiti projektu temeljem drugog Javnog poziva, koji će uskoro uslijediti.

 

 

Povodom objave ovih rezultata direktorica Ureda TZG Rab Ivana Matušan je izjavila:

– „Izražavam zadovoljstvo uključenjem stanovništva u rad na projektu IQM Destinantion Rab, te želji da se uključe u konstruktivnu raspravu vezano za sadašnje i buduće stanje turizma Raba. Iako rezultatima možemo biti zadovoljni, ozbiljno shvaćamo evidentirane nedostatke, te smo na njihovom otklanjanju već započeli s radom. Stoga sam mišljenja kako se suradnjom s dionicima rapskog turizma možemo približiti željenom stanju, a to je visokokvalitetna destinacija otvorena prema mogućnosti bavljenja turizmom kroz barem 9 mjeseci u godini. Održivost destinacije nam mora biti dugoročni cilj kako bi mogli sačuvati mogućnost bavljenja turizmom za buduće generacije, a produljenje sezone mogućnost da rasteretimo vršne mjesece turističke sezone“, poručila je Matušan.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime