logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Ponedjeljak, 29 Ožujak 2021 13:10

Maslinica, Cvjetnica, Maslinska nedjelja na otoku Rabu - Za život u slobodi

Napisao/la Ružica Kaštelan
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)
Maslinica, Cvjetnica, Maslinska nedjelja na otoku Rabu - Za život u slobodi Napisala i snimila: Ružica Kaštelan

Sloboda je jedna od brojnih riječi kojima izražavamo svoju čežnju, riječ koja nas oduvijek pokreće. U svom srcu čeznemo za tim da budemo slobodni, slobodni od ljudske moći, slobodni od suda drugih o nama, slobodni od prisila, od strahova, od skrupula, od navezanosti. Emocije, strasti, potrebe i mnoge želje utječu na nas i djeluju na našu slobodu. A duhovna je tradicija već od davnih vremena zacrtala putove kojima se oslobađamo straha od moći vanjskih činitelja. Duhovan čovjek je uvijek i slobodan čovjek, koji nije određen nečim izvanjskim, nego živi iz svoje nutrine prema van, slobodan od mišljenja i očekivanja drugih, slobodan od prisila vlastitih potreba i želja.

 

Nije to priča o Isusu prije dvadeset stoljeća, to je priča o meni i tebi. O mojoj i tvojoj pripadnosti masi ili spremnosti da iskoračimo iz te mase, da stanemo na stranu Spasitelja, a biti slobodan od tuđih očekivanja i isto tako od kruženja oko samog sebe – to je pretpostavka za ljubav.

 

I zato se voli Maslinica ili Nedjelja muke Gospodnje. Kršćanski blagdan koji se slavi nedjelju prije Uskrsa. Njom započinje Veliki ili Sveti tjedan kada u osam dana slavimo najveće tajne kršćanstva, Isusovu muku, smrt, ukop i uskrsnuće. Na taj dan Crkva obilježava Isusov ulazak u Jeruzalem u dane prije Pashe, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kada je Isus ulazio u Jeruzalem, narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine. U spomen na to, na Cvjetnicu se prije mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim ili maslinovim grančicama, koja je ove godine izostala zbog epidemioloških mjera, sigurnosti od širenja zaraze.

 

A svete mise su se održale na čitavom otoku sa smanjenim brojem vjernika u crkvama, ali su mnogi koji su došli sa svojim maslinovim grančicama pratili obred Muke Gospodnje iz dvorišta, cimitera crkvi. Jer nosile su se maslinove grančice na blagoslov, da bi se u svojim domovima stavile na vidljivo mjesto. No to je samo izvanjski, vidljivi dio, a drugi je kriterij prave duhovnosti jedinstvo, sposobnost biti jedno sa samim sobom, biti u miru sa svojim suprotnostima. A mir u sebi je preduvjet da se i s drugima živi u miru.

 

Ta maslinova grančica simbolizira mir u svim povijesnim vremenima, a vrijeme je poput bljeska i u našim je rukama samo trenutak što izmiče. I događa se prije dvije tisuće godina u istom danu, svjetina viče: „Hosana sinu Davidovu!“ i „Razapni toga sina Davidova!“ A bio je to montirani proces, lažni svjedoci, korumpirani suci koji su donijeli odluku o razapinjanju Isusa na križ. Pa zar nije Isusovo i naše vrijeme isto, nema baš neke razlike? Ali nije to priča o Isusu prije dvadeset stoljeća, to je priča o meni i tebi. O mojoj i tvojoj pripadnosti masi ili spremnosti da iskoračimo iz te mase, da stanemo na stranu Spasitelja, a biti slobodan od tuđih očekivanja i isto tako od kruženja oko samog sebe – to je pretpostavka za ljubav.

 

No, živjeti danas ne sprječava nas da mislimo na budućnost i planiramo za naše dobro i dobro drugih: naše djece, obitelji, naše zajednice, što ne zanemaruje ni prošlost s njezinom baštinom bogatom idejama, junaštvima…. Jer kao što putnik, da bi stigao na cilj, ne hoda po vlaku naprijed i nazad, nego sjedi na svojem mjestu, tako i mi moramo čvrsto stajati u sadašnjosti. Vlak vremena ide sam, jer sadašnjost po sadašnjost i doći ćemo do trenutka o kojem ovisi vječnost.

Pročitano 1143 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1