logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Srijeda, 31 Ožujak 2021 05:58

LAGUR Tramuntana | TZ općine Lopar dodijeljena sredstva i za projekt „Akcija čišćenja mora i priobalja: Neka školji budu bolji“

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
LAGUR Tramuntana | TZ općine Lopar dodijeljena sredstva i za projekt „Akcija čišćenja mora i priobalja: Neka školji budu bolji“ Foto: Petar Lupic (arhiva TZO Lopar)

U ponedjeljak, 29. ožujka 2021., LAGUR Tramuntana je zaprimio dvije Odluke o dodjeli sredstava za projekte koji su odabrani putem FLAG natječaja u okviru Lokalne razvojne strategije LAGUR-a Tramuntana. Predmetnim odlukama sredstva su dodijeljena za projekt „Nabava vozila za transport plovila gospodarskog sektora ribarstva do servisa“ (korisnik PERLA, vl. Alen Bašić, iz Senja u iznosu od 627.500,00 HRK), te za projekt „Akcija čišćenja mora i priobalja: Neka školji budu bolji“ (korisnik Turistička zajednica Općine Lopar, u iznosu od 84.585,20 HRK). Sredstva za ostvarenje ovih projekata osigurana su iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Radi se o projektima koji su bili prijavljeni na FLAG natječaj za Mjeru 1.B.1. Radionice za ribarska plovila, opremu i alate i FLAG natječaj za Mjeru „2.B.1. Ulaganje u održivi razvoj ribarstvenog područja“.

 

„Akcija čišćenja mora i priobalja: Neka školji budu bolji“, TZO Lopar


Iako TZO Lopar već dugi niz godina provodi akcije čišćenja podmorja i priobalja, te je uspješan u angažiranju lokalne zajednice i volontera, kroz dodijeljena EU sredstva i planirane aktivnosti dodatno će istaknuti značajke Lopara kao tradicionalnog ribarskog kraja, te podizati svijest stanovništva o važnosti održavanja čistog i zdravog okruženja poglavito mora, odnosno podmorja i priobalja.

 

Projekt TZO Lopar je prijavljen na 3. FLAG natječaj za Mjeru 2.B.1. Ulaganje u održivi razvoj ribarstvenog područja. Kranji rezultat prihvatljivih aktivnosti unutar ove mjere bilo je promoviranje održivog korištenja resursa prilikom gospodarskog razvoja ribarstvenog područja. Sredstva su bila namijenjena za sufinanciranje planiranja, organiziranja i provedbe različitih aktivnosti povezanih s promocijom održivog razvoja ribarstvenih i akvakulturnih područja, poput ekoloških akcija (čišćenja podmorja), edukacija, sajmova, koncerata i drugih javnih događanja. FLAG natječaj je bio otvoren u razdoblju od 17.07. do 30.09.2020. Upravni odbor LAGUR-a Tramuntana odabrao je 3 projektne prijave, a projekt Turističke zajednice Općine Lopar je prvi za koji je pristigla Odluka o dodjeli sredstava od strane Ministarstva poljoprivrede/Uprave ribarstva.


Opći cilj projekta „Akcija čišćenja mora i priobalja: Neka školji budu bolji“ je održavanje promotivnih aktivnosti sa svrhom jačanja i iskorištavanja prednosti koje se odnose na okoliš u ribarstvenim i akvakulturnim područjima, uključujući i operacije za ublažavanje klimatskih promjena. U travnju 2021. i travnju 2022. provesti će se eko akcije čišćenja podmorja i priobalja na području općine Lopar i oko otoka Sveti Grgur i Goli Otok, te promotivne aktivnosti usmjerene prema lokalnom stanovništvu kako bi se ojačala svijest o značaju brige za okoliš, brige za zdravlje i kvalitetu života ljudi, te nabavljanje lokalnih proizvoda i usluga. Očekuje se sudjelovanje 200-tinjak sudionika koji uključuju udruge s područja Lopara, učenike područne osnovne škole te polaznike dječjeg vrtića u Loparu. Iako TZO Lopar već dugi niz godina provodi akcije čišćenja podmorja i priobalja, te je uspješan u angažiranju lokalne zajednice i volontera, kroz dodijeljena EU sredstva i planirane aktivnosti dodatno će istaknuti značajke Lopara kao tradicionalnog ribarskog kraja, te podizati svijest stanovništva o važnosti održavanja čistog i zdravog okruženja poglavito mora, odnosno podmorja i priobalja.

 

Upravo su projekti kojima se nastoji revitalizirati i razvijati ribarstvo i sve njegove popratne djelatnosti u interesu LAGUR-a Tramuntana i njegovih članova. Predmetnom Odlukom još jednom je potvrđena visoka razina suradnje između različitih dionika na području LAGUR-a Tramuntana", poručuje Petra Aničić, voditeljica LAGUR-a FLAG Tramuntana

- "TZO Lopar ovo je drugi projekt za koji su FLAG Tramuntana odnosno Uprava ribarstva dodijelili sredstva (u siječnju ove godine TZO Lopar je dodijeljeno 2.465.367,70 HRK za izgradnju i uređenje interpretacijskog centra „Čovik i more – ribarska i pomorska baština Lopara“). Uspostavljanjem centralnog mjesta na kojem će putem modernih multimedijalnih rješenja biti prezentirano bogato kulturno i povijesno naslijeđe Lopara, stari ribolovni alati i oruđe, tradicionalne ribolovne tehnike, stari izrazi i riječi, tradicionalna ribarska jela, sačuvati će se od zaborava tradicija Lopara kao ribarskog kraja. Provedba navedenih projekata međusobno je komplementarna te će u kratko vrijeme staviti fokus na ribarstvo i sve njegove uloge u razvoju Lopara. Očekuje se povećani interes stanovništva za očuvanje mora, ali i drugih prirodnih resursa, bilo iz osobnih ili gospodarskih razloga (bavljenje ribarstvom). Upravo su projekti kojima se nastoji revitalizirati i razvijati ribarstvo i sve njegove popratne djelatnosti u interesu LAGUR-a Tramuntana i njegovih članova. Predmetnom Odlukom još jednom je potvrđena visoka razina suradnje između različitih dionika na području LAGUR-a Tramuntana", poručuje Petra Aničić, voditeljica LAGUR-a FLAG Tramuntana.

Pročitano 722 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1