logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Nedjelja, 04 Travanj 2021 08:59

Tragom fotografije | Miss Rab 1935 - Tragična sudbina Roda Rifflera

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Iako je glavna zvijezda ove fotografije snimljene na Rabu davne 1935. izvjesna gđa Magda Bahrah iz Novog Sada koja je te godine izabrana za rapsku Miss sezone, nas je zainteresiralo tek usput spomenuto ime mladog muškarca u njenom društvu. Naime, u tekstu ispod objavljene slike o njemu piše: Sa g-đicom Bahrah na slici se vidi i poznati igrač (plesač, op. a.) g. Rod Riffler.

 

Na izboru za "Miss Rab 1935" Rod je prigodom gala soarea svojom plesnom atrakcijom oduševio na terasi "Grand Hotela Imperial" domaću i stranu publiku.

I zaista, pretražujući prostranstva interneta, naišli smo na kratak tekst engleske Wikipedije koji progovara o tužnoj sudbini ovoga stasitog mladića s fotografije. Iz njega doznajemo da je Rod Riffler rođen u Osijeku u židovskoj obitelji, od oca Maksa i majke Ilke (rođene Lang) Ungar. Otac mu je bio osječki trgovac. Rod je odrastao s dvije sestre, Mariom Louisom i Marijom te s mlađim bratom Rafaelom. Kada se preselio iz Osijeka u Zagreb, otvorio je plesnu školu i ubrzo postao jedan od najboljih učitelja modernog plesa u to vrijeme. Bio je mentor i učitelj poznatoj mladoj zagrebačkoj Židovki i vrlo talentiranoj scenskoj umjetnici Lei Deutsch koju su nazivali „čudom od djeteta“ i „hrvatskom Shirley Temple“, a o čijoj je tragičnoj sudbini 2011. godine snimljen i biografski film redatelja Branka Ivande Lea i Darija – Dječje carstvo. U filmu Rifflera glumi hrvatski glumac Radovan Ruždjak. Rod je ujedno bio i blizak prijatelj Leine majke Ivke Deutsch

 

Na izboru za "Miss Rab 1935" Rod je prigodom gala soarea svojom plesnom atrakcijom oduševio na terasi "Grand Hotela Imperial" domaću i stranu publiku.

 

Nakon Aprilskog rata i okupacije Kraljevine Jugoslavije 1941. godine, uspostavom Nezavisne Države Hrvatske, ustaše su otkrile da je Rod homoseksualac i Židov. Iz Zagreba je bio deportiran u koncentracijski logor Jasenovac gdje je umro od gladi. Imao je samo 34 godine

Pročitano 1399 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1