logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Ponedjeljak, 12 Travanj 2021 08:20

Udruga antifašista Raba obilježila 12. travnja - Dan oslobođenja otoka Raba od fašističke okupacije

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Udruga antifašista Raba obilježila 12. travnja - Dan oslobođenja otoka Raba od fašističke okupacije Foto: Ivica Hodak

Tročlana delegacija Udruge antifašista Raba, koju su činili predsjednik Udruge Ivica Lupić, počasni predsjednik Ivo Barić i član predsjedništva Zdenko Antešić, jutros je skromno, bez okupljanja, u skladu s epidemiološkim mjerama, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeće kod spomenika u parku Boškopini obilježila 12. travnja, Dan oslobođenja Raba od njemačke okupacije, prisjetivši se pritom svih poginulih Rabljana u povijesnoj borbi za slobodu.

 

Važno je zapamtiti i odati dužno poštovanje svima koji su učestvovali u borbi protiv fašizma jer to su naši sumještani, djedovi, bake, očevi i itekako zaslužuju da ih se stalno sjećamo a posebno na današnji dan. Ne smijemo zaboraviti da je u Narodno-oslobodilačkom ratu, od 1941. do 1945. godine u vojnim jedinicama sudjelovalo 1273 Rabljana, a poginulo ih je 197.
(Ivica Lupić)

„Na današnji dan 12. travnja dogodio se jedan od najznačajnijih događaja u rapskoj povijesti. U ime Udruge antifašista Raba želim podsjetiti Rabljanke i Rabljane na ovaj značajan datum“, poručio je Lupić i dodao:

„12. travnja 1945. godine ujutro oslobađanje Raba od njemačke okupacije započelo je desantom Narodno-oslobodilačke vojske kojom je rukovodio štab 9. udarne dalmatinske divizije i komanda Drugog pomorskog obalnog sektora. U desantu na Rab sudjelovalo je 2750 boraca 9. dalmatinske udarne divizije i 664 borca Kvarnerskog odreda iz sastava Drugog pomorskog obalnog sektora.U borbama za oslobođenje Raba poginulo je šest boraca Devete dalmatinske udarne divizije i Drugog POS-a, a 31 borac je ranjen.

Prema podacima iz knjige „Rapska baština“ profesora Ive Barića, među ranjenima bio je i jedan Rabljanin Žarko Kaštelan koji je nakon mjesec dana umro od posljedica ranjavanja. Na njemačkoj strani poginulo je 195, a zarobljeno 333 vojnika. 12. travnja 1945. okončano je jedno od najtežih razdoblja za stanovništvo otoka Raba i započela sloboda, razvoj i procvat Raba.

Itekako je potrebno podsjećati se tih vremena, prvenstveno da se ne zaboravi zlo koje je donio fašizam a još više kako bi učinili sve da se takvo nešto više nikad ne vrati. Ali isto tako važno je zapamtiti i odati dužno poštovanje svima koji su učestvovali u borbi protiv fašizma jer to su naši sumještani, djedovi, bake, očevi i itekako zaslužuju da ih se stalno sjećamo a posebno na današnji dan. Ne smijemo zaboraviti da je u Narodno-oslobodilačkom ratu, od 1941. do 1945. godine u vojnim jedinicama sudjelovalo 1273 Rabljana, a poginulo ih je 197.

Baš zbog sjećanja i pijeteta koji zaslužuju, a još više radi postojanja stalne opasnosti od moguće pojave nekih novih vrsta fašizama u kojima bi ljudi, a posebno mali čovjek, mogli ponovo osjetiti zlo i patnju, potrebno je čuvati, štiti i širiti ideje antifašizma. Jer antifašizam nije politikanstvo, nije profitabilna djelatnost, antifašizam je način života normalnih, dobrih ljudi koji cijene i poštuju druge i drugačije i stalni rad za mir i dobro u svijetu.

Drage Rabljanke i Rabljani čestitam svima 12. travnja Dan oslobođenja Raba od fašističke okupacije i želim svima zdravlja i mira u ovim neobičnim i nenormalnim danima korona pandemije“, zaključio je Ivica Lupić.

Pročitano 1014 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1