Home Vijesti Župan Komadina otvorio nove prostore Insule – županijske specijalne bolnice za psihijatriju i rehabilitaciju na Rabu

Župan Komadina otvorio nove prostore Insule – županijske specijalne bolnice za psihijatriju i rehabilitaciju na Rabu

0
Župan Komadina otvorio nove prostore Insule – županijske specijalne bolnice za psihijatriju i rehabilitaciju na Rabu

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Sada bolnica na jednom mjestu za svoje korisnike nudi čitav niz specijalističkih usluga dijagnostike i terapije iz dodatne tri specijalnosti – neurologije, interne medicine te fizikalne medicine i rehabilitacije – a također su raspoložive usluge logopeda, kliničkih psihologa i nutricionista.

Rab danas oglas

Naime, Primorsko-goranska županija dovršila je rekonstrukciju paviljona u kompleksu bolnice. U sanaciju su uložena 32 milijuna kuna, a u novim prostorima otočanima i gostima otoka pružat će se usluge specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite i fizikalne rehabilitacije, neuro-kognitivne rehabilitacije, psihoterapije, logopedije, nutricionizma, neurologije i ostalo. Otvaranju su također nazočili predsjednik Upravnog vijeća Psihijatrijske bolnice Rab dr. sc. Marin Lazarić, mag. oec., član Upravnog vijeća Psihijatrijske bolnice Rab g. Nenad Debelić, dipl. ing., te pročelnik Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti grada Raba g. Zvonko Puljar Matić, dipl. iur.

 

Bolnica će svojom ponudom dati doprinos i zdravstvenom turizmu. Do sada su ove usluge bile smještene unutar samog bolničkog kompleksa, što je u uvjetima COVID-19 pandemije predstavljalo dodatni izazov u pogledu epidemioloških rizika. Obnovljeni prostori prilagođeni su za nesmetan pristup osoba s invaliditetom, opremljeni su najsuvremenijom opremom, a zahvaljujući zasebnom kolnom prilazu omogućeno je poštivanje strogih epidemioloških kriterija kao i viša razina sigurnosti. Osim više razine kvalitete paviljon nudi i znatno veći prostor za navedene usluge, pa tako specijalističke ambulante i dijagnostika, smještene u prizemlju obnovljenog paviljona, imaju na raspolaganju tri puta veću korisnu površinu nego što je to bilo do sada, a fizikalna medicina i rehabilitacija koje su smještene u potkrovlju također tri puta veću korisnu površinu.

Sada bolnica na jednom mjestu za svoje korisnike nudi čitav niz specijalističkih usluga dijagnostike i terapije iz dodatne tri specijalnosti – neurologije, interne medicine te fizikalne medicine i rehabilitacije – a također su raspoložive usluge logopeda, kliničkih psihologa i nutricionista.

 

 

Ova investicija, nastavak je višegodišnjih ulaganja u ustanovu koja je danas najbolje uređena i najmodernija bolnica ovakvog tipa u Hrvatskoj, a nije pretjerano reći da je usporediva i s europskim standardom takvih klinika. Važno je reći da je bolnica ne samo najveća zdravstvena ustanova na otoku Rabu već i najveći poslodavac, a skrbi o pacijentima s područja tri županije

Prilikom svečanog otvaranja Zlatko Komadina je istaknuo kako u ovom trenutku Primorsko goranska županija najveći investitor na otoku Rabu: „Ulaže se u dogradnju škole, otvoren je Dom za starije u suradnji s Gradom Rabom, ulaže se i u pomorsko dobro, a kruna mojeg posjeta otoku je otvorenje praktički nove bolnice, za druge djelatnosti kojima se bolnica okreće, s perspektivom razvoja zdravstvenog turizma.”

Komadina je također naglasio kako obnovljeni paviljoni predstavljaju najnoviji značajan iskorak za zdravstvenu uslugu te kako je bolnica napravila velik napredak u odnosu na zatečeno stanje od prije 20 godina te dodao: “Ova investicija, nastavak je višegodišnjih ulaganja u ustanovu koja je danas najbolje uređena i najmodernija bolnica ovakvog tipa u Hrvatskoj, a nije pretjerano reći da je usporediva i s europskim standardom takvih klinika. Važno je reći da je bolnica ne samo najveća zdravstvena ustanova na otoku Rabu već i najveći poslodavac, a skrbi o pacijentima s područja tri županije (Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Istarska)“, rekao je župan.

  

Ravnateljica bolnice, izv. prof. prim. dr. sc. Vesna Šendula-Jengić, dr. med., navela je kako su obnovljeni paviljoni posljednji u nizu nedovršenih zgrada, te očekuje da će se ovime standard, infrastruktura, terapijska i zdravstvena ponuda proširiti i unaprijediti poštujući EU standarde, no isto tako da će djelatnicima i suradnicima ove zdravstvene ustanove biti ugodnije i lakše raditi. Psihijatrijska bolnica Rab usluge fizikalne rehabilitacije pruža već pet godina. Svjesni smo činjenice da je snaga u ljudima, te je bolnica vlastitim sredstvima omogućila niz edukacija i specijalizacije djelatnika iz još tri dodatna područja specijalizacije, čime je omogućena integrativna i cjelovita zdravstvena zaštita i rehabilitacija na polikliničkoj razini. Epidemiološka situacija u svijetu predstavlja nove izazove u dijagnostici i rehabilitaciji, a ova zdravstvena ustanova već sada prima pacijente s post-COVID sindromom, pružajući im usluge multiprofesionalnih timova za što brži oporavak. Posebnost ovog projekta je i u tome što specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita ima odvojen ulaz od stacionarnog dijela, što će boravak pacijentima učiniti diskretnijim i ugodnijim kada se radi o onima koji traže bolničko liječenje, a također će biti ugodnije i onima koji traže specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu odnosno fizikalnu i neurokognitivnu rehabilitaciju.

 

Rapskoj bolnici koja raspolaže sa 480 kreveta i zapošljava 241 radnika, od čega je veći broj zdravstvene struke (155), Županija je rasporedila i sredstva u iznosu od 192.000,00 kn za sufinanciranje stanovanja liječnika specijalista i ostalog zdravstvenog kadra u 2021. godini. Što se tiče ulaganja u zdravstvo na području grada Raba, PGŽ je također putem Doma zdravlja PGŽ uredila i opremila RTG ordinacije ispostave Rab, u vrijednosti od 1.346.503,75 kn s PDV-om.

 

Župan obišao i druge županijske ustanove i projekte na otoku

U Ispostavi Doma za starije osobe Mali Kartec u Rabu kojem je osnivač Primorsko-goranska županija, župana je dočekala glavna sestra Jelena Lučan. Naime, Ispostava na Rabu zajednički je projekt Primorsko-goranske županije i Grada Raba, a trenutno je u Domu smješteno 14 korisnika, od mogućih 35, koliki je kapacitet. Ukupna površina zgrade, koju je Grad Rab uredio i opremio, je 733,40 m2. U dislociranoj jedinici predviđeno je zapošljavanje 12 djelatnika (medicinske sestre, fizioterapeut, njegovateljice, čistačice i kućni majstor), od kojih je trenutno 10 zaposleno. Usluge smještaja starijim osobama pružaju se u jednokrevetnim, dvokrevetnim i u manjem broju trokrevetnim sobama koje su potpuno opremljene za njihov prihvat i smještaj.

 

 

„Ovo je još jedan primjer dobre suradnje Županije s jedinicama lokalne samouprave. Otvaranjem smještajnih kapaciteta na Rabu, PGŽ je učinila dostupnima usluge smještaja namijenjene starijim osobama na svim otocima Primorsko-goranske županije, kao i kvalitetne uvjete institucionalne skrbi o najstarijim sugrađanima. Od samog početka u dislociranoj jedinici implementiran je visok standard kvalitete pružene usluge baziran na E-Qalin sustavu što će imati pozitivan učinak na psihofizičko zdravlje stanara“, rekao je župan Komadina.

 

Rekonstrukcija i nadogradnja OŠ Ivana Rabljanina u Rabu

Župan se sastao i s ravnateljicom OŠ Ivana Rabljanina Rab Anamari Šarin te Srednje škole Markantuna de Dominisa Rab Ankom Bišić. „U posljednje 4 godine u OŠ Ivana Rabljanina Rab i Srednju škola Markantun de Dominisa Rab uloženo je sveukupno 15.772.000,00 kn. S ciljem unaprjeđenja i podizanja pedagoškog standarda osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja na otoku Rabu, krećemo i s dogradnjom škole Ivana Rabljanina. Želimo svim našim učenicima, bilo da se nalaze na otocima, u Gorskom kotaru ili nekom drugom kraju naše županije omogućiti jednake uvjete i kvalitetu obrazovanja, prije svega uređenjem i opremanjem školskih objekata, a tu su i programi nadstandarda“ podsjetio je župan.

 

 

Rekonstrukcija i nadogradnja OŠ Ivana Rabljanina u Rabu investicija je vrijedna 12 milijuna kuna koju će nakon okončanih postupka javne nabave, u jednakim omjerima od 50 posto, financirati PGŽ i Grad Rab. Dosada je Primorsko-goranska županija izdvojila 296.000.00 kn za pripremu dokumentacije buduće dogradnje škole, a Grad Rab je s 100.000,00 kn sufinancirao izvedbeni projekt. Planirana rekonstrukcija obuhvaća dogradnju 770 m2 kojom će se povezivati postojeći prostori škole u jedinstvenu funkcionalnu cjelinu. U novom dograđenom prostoru kroz 3 etaže predviđena je gradnja 8 novih učionica, 4 kabineta, sanitarni čvorovi te ostali prateći sadržaji.

 

Ulaganja u pomorsko dobro

Župan je u društvu ravnatelja ŽLU Rab Nenada Debelića obišao i Ribarsku luku Rab gdje je u tijeku rekonstrukcija luke s ciljem cjelovitog uređenje ribarske infrastrukture i unaprjeđenja ribarske djelatnosti, te rekonstrukcija gata Pumpurela na ulasku u luku Rab. Predviđeni završetak projekta je prije ovogodišnje turističke sezone, a vrijednost investicije je gotovo 20 milijuna kuna. Također, Županijska lučka uprava Rab uspješno provodi investiciju izgradnje sekundarnog lukobrana u luci Rab čija je vrijednost projekta 38.670.078,89 kuna.

 

 

U Loparu je župan u pratnji direktora komunalnog društva Lopar Vrutak d.o.o. i društva za vodne usluge Loparko d.o.o. Zdenka Jakuca, člana Županijske skupštine Frana Gabrića i ravnatelja ŽLU Rab Nenada Debelića obišao gradilište nove Sportske dvorane u Loparu koju je PGŽ sufinancirala sa 2.180.000,00 kn te Dvoranski trg za koji je PGŽ izdvojila 100.000,00 kuna za radove i stručni nadzor na izgradnji dvoranskog trga i pozornice.

 

 

Župan se upoznao i sa tijekom radova u luci Melak. Naime, početkom 2020. godine Županijska lučka uprava Rab je aplicirala prema Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te joj je dodijeljen iznos od 3.000.000,00 kuna za „Sanaciju i rekonstrukciju luke Melak – II. faza“ kojim je planirana izgradnja obalnog zida komunalnog dijela luke u dužini od oko 100 metara, produbljenje akvatorija i izrada sidrenog sustava te uređenje kopnene površine za potrebe operativne obale i komunalnog dijela luke od cca. 3500 m2. Rekonstrukcijom luke Melak – I. faza izgrađen je glavni lukobran duljine 120 metara, prateća površina namijenjena za suhe vezove i izvlačenje brodova te parkirališna površina. Primorsko-goranska županija projekt je sufinancirala sa 400.000,00 kuna.

 

Zahvala vatrogascima

S obzirom da su članovi DVD-a Rab i DVD-a Lopar dali svoj veliki doprinos tijekom ispomoći u potresu pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji, župan je boravak na Rabu iskoristio i za susret najprije sa zapovjednikom DVD Rab Milivojem Ličinom, a kasnije i sa zapovjednikom DVD-a Lopar Stanislavom Franelićem te se tom prigodom još jednom zahvalio vatrogascima otoka Raba na svemu što čine na dobrobit onih kojima je pomoć najpotrebnija.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime