logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Ponedjeljak, 26 Travanj 2021 07:45

Neka rapski “Križi“ budu poticaj na zajedništvo i bezuvjetnu ljubav

Napisao/la Josip Badurina
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Neka rapski “Križi“ budu poticaj na zajedništvo i bezuvjetnu ljubav Napisao i snimio: Josip Badurina

Sunčanog 25. travnja, noseći sliku Rapske Gospe, kako bi blagoslovila svojim majčinskim pogledom otočane Raba, župljani iz župe Uznesenja blažene Djevice Marije, zajedno sa župnikom Mladenom Mrakovčićem, spustili su se rapskim „Bobotinama“, čekajući procesije otočana okolnih mjesta, čime je svečanost proslave rapskih „Križi“, zavjetnog blagdana starog već dugih 500 godina, započela.

 

Video sadržaj

 

Zlome smeta žrtva, obraćenje, smeta mu ljubav koja je istinska i prava, zato pred zlom ne treba popuštati i biti tolerantan. Ovi dani u kojima se svi nalazimo, vrlo su znakoviti, no sve što radimo, činimo za svoju djecu (vlč. Krunoslav Boras)

Vjernici iz svih župa otoka, skupili su se na glavnom rapskom trgu „Varošu“, obilježavajući još jednu tradicijsku proslavu blagdana „Križi“, pod posebnim pandemijskim okolnostima, ali i s posebnom ljubavlju koju su donijeli u svojim srcima, te su se došli pomoliti blaženoj rapskoj Gospi i prikazati sebe i svoje bližnje u molitvama.

 

Svetu misu ispunjenu ljubavlju i milošću te čežnjom za zajedništvom sviju, predvodio je mons. Mladen Mrakovčić, župnik crkve Uznesenja blažene Djevice Marije u Rabu, uz koncelebraciju svećenika ostalih župa otoka. Homiliju je s obilje duha i milosti koja se prelila na sve vjernike održao vlč. Krunoslav Boras, župnik župe sv. Stjepana u Barbatu, koji se posebno osvrnuo na mračni Srednji vijek u kojem je progovorilo zlo, no progovorila je i Gospa koja je darovala svoga sina za spas svijeta, te su joj Rabljani odali posebnu počast u nizu godina hodočašća rapskog blagdana „Križi“.

- „Zlome smeta žrtva, obraćenje, smeta mu ljubav koja je istinska i prava, zato pred zlom ne treba popuštati i biti tolerantan. Ovi dani u kojima se svi nalazimo, vrlo su znakoviti, no sve što radimo, činimo za svoju djecu“, naglasio je vlč. Krunoslav Boras, te dodao kako se mentalitet ljudi promijenio, postali su sve više ravnodušni, a mnogi se, zanemarujući Božju ljubav i blizinu, lažno predstavljaju pa je i to dio društva u kojem današnji čovjek živi. Potrebno je da Isus dotakne srca svih ljudi, a svaki bi čovjek trebao svoju ljubav i nauk pretvoriti u djela. Samo je u imenu Isusovu spas za sve ljude.

 

 

Svetu misu pjesmom su popratili članovi župnog zbora Crkve Uznesenja blažene Djevice Marije u Rabu, uz zajedništvo i molitvu te pjesmu svih vjernika koji su sudjelovali u misnom slavlju te u zajedništvu bili povezani u ljubavi Kristovoj.

 

Potrebno je svakodnevno hodočastiti putem ljubavi, zajedništva i mira, dotaknuti se Isusova srca u hodu istine, vjere i milosrđa. Zavjetni blagdan „Križi“ i rapska Gospa, potiču na put ljubavi i žrtve te radosti u srcima koju donosi istinska ljubav prema Isusu Kristu. Neka rapski “Križi“ budu poticaj na zajedništvo i bezuvjetnu ljubav, kako bi svi zauvijek živjeli u radosti i istini te pobjegli od zla i strahova, te tako, suočeni s istinom, uživali u ljubavi koju donosi i daruje svima Isusova dobrota i blizina.

 

Napisao: Josip Badurina

 

Pročitano 2207 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1