logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Četvrtak, 29 Travanj 2021 15:15

Završen očevid požara u kojem su izgorjeli dijelovi prvog i drugog kata napuštene zgrade Thalassotherapije u Palitu

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Završen očevid požara u kojem su izgorjeli dijelovi prvog i drugog kata napuštene zgrade Thalassotherapije u Palitu Izvor: DVD Rab

Policijski službenici Policijske postaje Rab u suradnji s protupožarnim inspektorom završili su očevid požara koji je jučer izbio na napuštenoj zgradi Thalassotherapije u Palitu, čiji je vlasnik KBC Zagreb. Prema rezultatima očevida, za uzrok požara isključuje se tehnički čimbenik. U požaru su dijelovi prvog i drugog kata zgrade izgorjeli, a materijalna šteta utvrdit će se naknadno.

 

Kako doznajemo od zapovjednika Područne vatrogasne zajednice otoka Raba Milivoja Ličine vatrogasci DVD-a Rab prvu su dojavu primili u 7:11h nakon čega je na mjesto požara krenula dežurna smjena: 

- "U narednim minutama pristizale su i druge dojave na čemu se zahvaljujem građanima grada Raba. Uvijek je dobro kada više građana uputi dojavu ne računajući da je netko prije njih to već napravio. Dežurna smjena zatekla je požar u razbuktaloj fazi s proplamsavanjem kroz otvore na prvom katu objekta. Po zatečenoj situaciji na intervenciju je poslan i drugi izlaz službujuće smjene, a započelo se s podizanjem i dodatnih snaga pa je ubrzo na požaru djelovalo 15 vatrogasaca s četiri vatrogasna vozila."

 

Opasnost od propadanja kroz drvenu međukatnu konstrukciju

- "Otežavajuća okolnost bio je pristup našim vozilima do objekta što smo morali kompenzirati polaganjem duge tlačne pruge, dok je olakotna okolnost bila vlažnost okolnog raslinja zbog kojeg se požar, u fazi u kojoj smo ga zatekli, nije proširio na raslinje i na sam park Komrčar. Gašenje smo izvršili kombimiranim nastupom s unutarnjom i vanjskom navalom. Stavljanje požara pod kontrolu izvršeno je u kratkom roku jer, sagleda li se cijela situacija, unatoč zatečenoj fazi požara vatrogascima nije temperatura predstavljala problem, koliko opasnost od propadanja kroz drvenu međukatnu konstrukciju ili urušavanje stropne konstrukcije na gasitelje, što je, naravno, zahtijevalo malo drugačiji pristup kako pri gašenju samog požara tako i prilikom pretrage objekta za eventualno zaostalim osobama", kazao nam je Ličina.

 

Po stavljanju požara pod kontrolu započelo se s dogašavanjem zaostalih žarišta unutar drvene međukatne konstrukcije. Požarom je bila zahvaćena i znatno oštećena međukatna konstrukcije između prizemlja i 1. kata na kojem je nastao požar te između 1. i 2. kata. Jedna soba je u potpunosti izgorjela, dok je djelomično požar zahvatio još tri prostorije, a sanirali smo i oko 200 kvadrata međukatne konstrukcije.

Pročitano 3490 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1