Home Vijesti Održana konferencija za medije o dovršetku Projekta sanacije i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada „Sorinj“

Održana konferencija za medije o dovršetku Projekta sanacije i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada „Sorinj“

0
Održana konferencija za medije o dovršetku Projekta sanacije i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada „Sorinj“

Foto: RabDanas

 Provedbom projekta ostvareni su ciljevi projekta: sanacija zatvorenog, neusklađenog odlagališta odnosno eliminiranje negativnih učinaka odlaganja otpada te zaštita podzemnih i površinskih voda, ljudskog zdravlja i okoliša u cjelini, kao i regeneracija zemljišta (sanacijom i zatvaranjem odlagališta ostala je sanirana površina od 1,91 ha)

 

Rab danas oglas

Riječ je o projektu koji je sufinanciran sredstvima iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014. do 2020. i provodio se sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava potpisanom 20. kolovoza 2019. između Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grada Raba kao korisnika. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 24.778.893,63 kuna, od čega je 22.381.393,63 kuna osigurano iz Kohezijskog fonda Europske unije (85% ukupno prihvatljivih izdataka), 10% ukupno prihvatljivih izdataka od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je preostali iznos financirao Grad Rab.

 

U uvodnom obraćanju zamjenik gradonačelnika Grada Raba Denis Deželjin izrazio je svoje zadovoljstvo uspješnim privođenjem kraju ovog projekta značajnog za čitav otok Rab.

– “Ovo je naime bilo područje koje je dugi niz godina predstavljalo veliki problem u rapskom okolišu i podsjetit ću da su prijašnje gradske uprave više od desetak godina, Ugovorom i kroz više od deset aneksa Ugovora sa FZOEU samo pomicale rokove do kojih se obvezuju pripremiti dokumentaciju i ishoditi građevinsku dozvolu za sanaciju, ali se to, do unatrag tri godine, nije ostvarilo. Nakon što smo 2018. godine ishodili građevinsku dozvolu, hvatajući doduše uvijek zadnje rokove, kako u vezi obveze zatvaranja odlagališta tako i u vezi roka prijave na Javni poziv Ministarstva zaštite okoliša i energetike, sada na kraju same provedbe projekta možemo reći da smo ga uspješno i u zadanim rokovima dovršili.”

 

Deželjin je zahvalio svima koji su pomogli u pripremi i u provedbi Projekta, predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i izvođačima radova, stručnom i projektantskom nadzoru, te upravitelju projektom.

– “Mislim da je ovaj projekt jedan od pozitivnijih primjera dobre koordinacije od samog početka pa do završetka njegove provedbe, a poput ostalih projekata dovršavanih kroz proteklih godinu dana, i ovaj se odvijao u posebnim pandemijskim okolnostima, tako da, uz malo šale, možemo reći kako smo ga izveli pod maskama i uz minimalne kontakte od samog uvođenja u posao pa do njegovog dovršetka u veljači ove godine”, kazao je Deželjin.

 

 Valentina Habdija Žigman iz tvrtke Maxicon

 

Završetak ove faze projekta sanacije odlagališta Sorinj ne znači i kraj aktivnosti na tom prostoru i na planu gospodarenja otpadom. Ono za što smo već u ovom trenutku spremni je planirana izgradnja sortirnice, odnosno postrojenja za prihvat i obradu odvojeno sakupljenih sastavnica otpada. Grad Rab je za taj zahvat pripremio projektnu dokumentaciju i ishodio građevinsku dozvolu te ćemo projekt, zasigurno među prvima, prijaviti na najavljeni Javni poziv za EU financiranje – (Denis Deželjin)

Radovi na sanaciji odlagališta završeni su 5. veljače 2021., dakle unutar svih rokova definiranih ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava, te je, nakon uspješno provedenog tehničkog pregleda, 16. ožujka 2021. ishođena Uporabna dozvola, koja je postala pravomoćnom od 17.03.2021.

 

Odlagalište neopasnog otpada „Sorinj“ nalazi se na k.č.br. 1584/4, 1587/2, 1588, 1590/2, 1591/2, 1602/2, 1603/2, 10204/3 k.o. Lopar i na njega se odlagao otpad u razdoblju od 1969. do 2018. godine, kada je odlagalište zatvoreno. Radovi sanacije odlagališta, obuhvaćali su: premještanje postojećeg otpada i formiranje tijela odlagališta, prekrivanje otpada završnim brtvenim slojem, izgrađen je sustav pasivnog otplinjavanja sa biofilterima, obodna makadamska prometnica, sustav odvodnje oborinskih voda, ograda i ulazna vrata, te je izvedeno krajobrazno uređenje odlagališta. Tijekom izvođenja radova izvršen je iskop i preslagivanje 80.000 m3 otpada te strojni iskop, miniranje i ugradnja više od 30.000 m3 pretežno stijenskog materijala u tijelo odlagališta i 19.000 m3 kamenog materijala u obodni nasip odlagališta.

 

Provedbom projekta ostvareni su ciljevi projekta: sanacija zatvorenog, neusklađenog odlagališta odnosno eliminiranje negativnih učinaka odlaganja otpada te zaštita podzemnih i površinskih voda, ljudskog zdravlja i okoliša u cjelini, kao i regeneracija zemljišta (sanacijom i zatvaranjem odlagališta ostala je sanirana površina od 1,91 ha).Tijekom provedbe projekta na području Grada provedene su aktivnosti promidžbe i vidljivosti kojima su građani informirani o projektu i važnosti odgovornog gospodarenja otpadom, sve u svrhu očuvanja prirodnog okoliša i zdravlja ljudi.

 

 

Planiranje novih aktivnosti na planu gospodarenja otpadom – izgradnja sortirnice

Nakon uspješne provedbe projekta, u skladu s propisanim Mjerama zaštite okoliša, Grad Rab u obvezi je provoditi monitoring na saniranom odlagalištu kroz razdoblje od narednih trideset godina. U zadanim intervalima provodit će se mjerenja deponijskih plinova, podzemne vode, oborinskih voda i slijeganja tla.

– „Završetak ove faze projekta sanacije odlagališta Sorinj ne znači i kraj aktivnosti na tom prostoru i na planu gospodarenja otpadom. Ono za što smo već u ovom trenutku spremni je planirana izgradnja sortirnice, odnosno postrojenja za prihvat i obradu odvojeno sakupljenih sastavnica otpada. Grad Rab je za taj zahvat pripremio projektnu dokumentaciju i ishodio građevinsku dozvolu te ćemo projekt, zasigurno među prvima, prijaviti na najavljeni Javni poziv za EU financiranje“, poručio je na kraju Deželjin.

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime