Home Vijesti Lopar Vrutak puno više od komunalca – Općinsko komunalno društvo pokriva lepezu djelatnosti

Lopar Vrutak puno više od komunalca – Općinsko komunalno društvo pokriva lepezu djelatnosti

0
Lopar Vrutak puno više od komunalca – Općinsko komunalno društvo pokriva lepezu djelatnosti

Foto: RabDanas

 

Unajmlađoj općini u Primorsko-goranskoj županiji postoji jedno malo drugačije komunalno društvo. Lopar Vrutak d.o.o. osnovan je 2007. godine sa svrhom sakupljanja otpada i fekalne odvodnje. Danas u cijeloj lepezi djelatnosti kojima se bavi ovo društvo čini Lopar drugačijim od drugih. Od 2014. godine Lopar Vrtutak podijeljen je na dva društva tako što je osnovano komunalno društvo

Rab danas oglas

 

7,5 milijuna kuna iznosili su prihodi prije pojave pandemije, od toga je prihod od djelatnosti 2,2 milijuna

Lopar Vrutak sakupljanje otpada obavlja na najzahtjevniji način, sistemom »od vrata do vrata«, a svaki se korisnik u Loparu do kojega postoji mogućnost pristupa komunalnim vozilima za odvoz otpada koristi pet kanti za razvrstavanje otpada i komposterom za kompostiranje.

– Najveći izazov predstavlja turistička sezona, kada u Loparu broj stanovnika s 1.200, s pribrojenim dnevnim posjetiteljima, naraste na gotovo 15.000 – kaže nam direktor Zdenko Jakuc.

 

Održavanje plaža

Društvo se bavi sezonskim djelatnostima koje boravak turistima u Loparu čine još ljepšim i sigurnijim. Održavanje prepoznatljivih pješčanih plaža, kojih u Loparu ima više od 20, svakodnevna je briga ovog komunalnog društva. Kako bi te plaže ljeti bile neodoljive, o njima je potrebno skrbiti tijekom cijele godine. Teško je ne primijetiti dva traktora koji se gotovo svaki dan pojavljuju na plažama, uvijek s nekim drugim priključnim alatom. U komunalnom se društvu o ovim traktorima uvijek govori u superlativima, a osobito su ponosni na novi traktor koji je kupljen 2018. godine za gotovo pola milijuna kuna.

 

Lopar Vrutak predano se brine o čuvenim loparskim plažama

 

Poslovna politika komunalnog društva nije vođena zaradom, već kvalitetom koju, zahvaljujući kompetencijama i razini opremljenosti, mogu ponuditi (Zdenko Jakuc)

Na najpoznatijoj pješčanoj plaži – Rajskoj plaži komunalno društvo iznajmljuje ležaljke i suncobrane, a primijenjena je jedna inovacija, safety box koji ima zadatak pružiti osjećaj sigurnosti svakom turistu i spriječiti moguće krađe na plaži. Već u travnju, bez obzira na mali broj turista, djelatnici komunalnog društva postave prve ležaljke i suncobrane na plaže, počne voziti i turistički vlakić koji je također u vlasništvu komunalnog društva čija poslovna politika nije vođena zaradom, već kvalitetom koju, zahvaljujući kompetencijama i razini opremljenosti, mogu ponuditi dočekujući prve turiste u mjestu – zadovoljno govori direktor Jakuc.

 

Rajska plaža na ponos

Najveće priznanje za Rajsku plažu stiglo je 2019. godine kada je proglašena najljepšom plažom u Republici Hrvatskoj. To je ujedno bilo i priznanje komunalnom društvu da odlično radi svoj posao te naravno poticaj i obveza za novo podizanje razine kvalitete usluga u budućnosti.

 

Rajska plaža

 

Sve to Lopar Vrutak čini s 25 vrijednih radnika tijekom cijele godine, 10 stalnih sezonaca te još nekoliko sezonaca i studenata. Osim navedenih djelatnosti, komunalno se društvo još bavi održavanjem javne rasvjete, hortikulturom, prodajom karata za trajekt Lopar – Valbiska, upravljanjem grobljem, razgledavanjem podmorja polupodmornicom, parkiralištima, košnjom, upravljanjem javnim tuševima i sanitarnim čvorovima, a uskoro će upravljati i sportskom dvoranom.

 

Prihodi koje ostvaruje komunalno društvo prije pojave pandemije iznosili su preko 7,5 milijuna kuna, a od toga na prihod od djelatnosti otpada 2,2 milijuna kuna. Očito je da je Općina Lopar dobro posložila svoje komunalno društvo koje uz predani rad i dobru organizaciju postiže zavidne rezultate na ponos svih Loparana, kojima, uz ovakve rezultate, i apartmani vrijede koji euro više po noćenju.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime