Home Vijesti ZDENKO JAKUC – kandidat HDZ-a za načelnika Općine Lopar | Od mene se očekuje puno i to mogu dati

ZDENKO JAKUC – kandidat HDZ-a za načelnika Općine Lopar | Od mene se očekuje puno i to mogu dati

0
ZDENKO JAKUC – kandidat HDZ-a za načelnika Općine Lopar | Od mene se očekuje puno i to mogu dati

Foto: RabDanas

Trudit ćemo se biti dobar i pouzdan partner u poslovnom odnosu, građanima želim vraćati više sredstava kroz nova prava, posebno mladima od predškolaca do studenata te umirovljenikaumirovljenika.
(Zdenko Jakuc)

 

Rab danas oglas

Iako ste već 10 godina direktor KD-a Lopar Vrutak i Loparko ipak je ovo nešto drugačije. Općina nije komunalno društvo, nisu ista mjerila…

– Slažem se, no mlad sam čovjek, u naponu snage, u 39. godini. Jedan dio svog života proveo sam radeći u struci kao inženjer elektrotehnike u velikim međunarodnim tvrtkama u mnogim zemljama svijeta od Kine, Kazahstana, Egipta do Španjolske, Italije, Švicarske i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tamo sam naučio mnogo i upoznao mnoge dobre ljude i procese, a ponajviše sebe i svoje mogućnosti. Između izbora ostati i nastaviti ili se vratiti odlučio sam se vratiti na svoj Rab i Lopar. Oženjen sam suprugom Ivom, ponosan sam otac dvaju sinova Jakova i Noe, živim u svom domu, imam sva znanja i preduvjete da se u potpunosti mogu posvetiti razvoju Lopara imajući iskustvo 10-godišnjeg vođenja komunalnih društava. Spreman sam učiti, kao i sve vrijeme svoga života. Preuzeti komunalac s 29 godina također nije bilo lako, ali kontinuirani rad i učenje uvijek daju rezultat. Svaki problem Općine mi je poznat jer dnevno sudjelujem već deset godina u rješavanju mnogih. Mogu mirno ući u Općinu i nastaviti dalje bez većih problema.

 

Lopar u Top 10

Što planirate poduzeti pobijedite li na izborima?

– Od mene se očekuje puno i to mogu dati. Ne znam je li vam poznato, Općina Lopar je među 10 Općina u RH s najvećim prihodom po stanovniku u proteklim godinama. Proračun u ovoj pandemijskoj godini nije ono što smo imali 2019. godine, ali ćemo se truditi prije svega biti dobar i pouzdan partner u poslovnom odnosu, građanima želim vraćati više sredstava kroz nova prava, posebno mladima od predškolaca do studenata te umirovljenika. Proširit ćemo određena prava, nakon što smo ukinuli porez na potrošnju u ovoj godini kao pomoć ugostiteljima, od 2022. godine ukinut ćemo naplatu naknade za razvoj od 2 kn po m3.

Za naše najmlađe stanovnike u ovom mandatu podigli smo naknade za novorođenčad koje su sada 5.000 kn za prvo dijete, 7.000 kn za drugo, 15.000 kn za treće dijete i 30.000 kn za četvrto i svako sljedeće dijete. Sad ćemo donijeti odluku o poklon-bonu u vrijednosti od 1.000 kn za novorođenče, a nešto starijim mališanima izgradit ćemo vrtić pored škole u Loparu. Komunalna društva konačno će dobiti svoj dom u RZ »Sorinj«. Udruge imaju veliku pomoć Općine i to će se nastaviti, vrijeme pandemije nas je osamilo i smatram da se moramo više družiti.

U općini imamo 155 umirovljenika i njima ćemo godišnje isplaćivati uskrsnice i božićnice kao trajno pravo u skladu s mogućnostima proračuna. CZK Lopar i TZ Lopar zaduženi su za manifestacije. Sad imamo trg i novi prostor za još više događanja. Mladima moram stvarati uvjete za zaposlenja nakon završenog školovanja, a želim biti i njihov partner u pozicioniranju njihovog društvenog života kao važnog izazova u narednom razdoblju.

 

 

Zašto bi vam Loparani trebali dati povjerenje?

Iako nisam bio do sada načelnik, direktni sam sudionik svih projekata. Mogu nastaviti sutra dalje bez straha.

– Već sam naveo dio razloga. Dio sam odličnog tima koji je u proteklom razdoblju od 15 godina doprinosio razvoju Općine Lopar. Izgradili smo brojne važne objekte od potpuno novog trajektnog pristaništa i čekališnog platoa u suradnji sa ŽLU Rab, uređenja državne ceste D-105 i nogostupa uz istu u suradnji sa HC, izgradnje potrebnih vodoopskrbnih objekata, dogradnje sustava odvodnje. Tu je u ove 4 godine i izgradnja sportske dvorane, novog polja groblja sa 180 ukopnih mjesta, izgradnja ceste u RZ Sorinj, uređenja platoa za izgradnju poslovnih objekata, temeljita uređenja nerazvrstanih cesta, šetnica kao i izgradnja nove luke Melak i sada uređenje dijela luke San Marino u suradnji sa LU Rab.

Uređivali smo i djelomično natkrivali tri vodotoka, uredili crpne stanice, izgradili nove trafostanice u suradnji sa HEP-om, učinkovito upravljali prostorom posebno plažama, kosili smo i uredili velik dio polja u Loparu, izgradili 100 novih rasvjetnih mjesta i na kraju kao pravi prijatelji djece dobavili i ugradili desetak dječjih igrala od dva broda jedinstvenog izgleda do manjih kombiniranih igrala na plažama i u mjestu. Za komunalno društvo kupili smo novi traktor tako da sada imamo dva, ovih dana dobili smo i dva nova kamiona za sakupljanje otpada. Sva domaćinstva imaju kante, a dio i kompostere. Sanirali smo deponij i proveli reformu u gospodarenju otpadom. Posebno smo ponosni na kombi za intervencije na sustavu kanalizacije, koji diskretno odradi svoj posao i u najvećoj ljetnoj gužvi. I finale, ovih dana završava se i dvoranski trg kao i pješačka staza prema plaži Livačina. Mislim da sam dao dovoljno razloga za povjerenje. Iako nisam bio do sada načelnik, direktni sam sudionik svih projekata. Mogu nastaviti sutra dalje bez straha.

 

Stabilnost znači razvoj

Hoćete li moći sve to realizirati, turizam nije više na nivou 2019. godine?

– Naravno da o svemu razmišljam, ali računamo i na pomoći, prije svega putem programa pomoći iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, primjerice kad govorimo o izgradnji vrtića, tu su fondovi EU-a s nikada većim iznosom dostupnih sredstava. Dobra suradnja s Vladom RH i institucijama do sada je bila standard, a to će se i nastaviti.Vjerujem u nešto bolju turističku sezonu od prošlogodišnje barem 25 posto više od lani, to bi akumuliralo dovoljno sredstava stanovništvu posebno ugostiteljima i malim iznajmljivačima te vratilo optimizam i bolje startne pozicije za 2022. godinu za koju vjerujem da je godina punog oporavka.

 

Sjednice Općinskog vijeća Općine Lopar u ovom su mandatu bile su burne i dugotrajne. Što očekujete od liste čiji ste nositelj, što do sada u Loparu, kad govorimo o HDZ-u, nije bio slučaj?

– Očekujem pobjedu, najveći broj glasova za listu HDZ-a, većinski broj mandata jer je to važno i nemamo vremena za iste situacije koje smo prolazili u ovom mandatu kada se nije znalo tko je većina u vijeću. Birači, odnosno naši građani moraju prepoznati moment stabilnosti kao važan čimbenik razvoja. Zato i nosim listu jer kao načelnik želim imati i većinu koja će prije svega unaprijediti rad samog vijeća, a onda i donositi odluke.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime