Home Vijesti Trenutno je na Rabu ukupno 4 oboljelih od bolesti COVID-19 s blažom kliničkom slikom

Trenutno je na Rabu ukupno 4 oboljelih od bolesti COVID-19 s blažom kliničkom slikom

0
Trenutno je na Rabu ukupno 4 oboljelih od bolesti COVID-19 s blažom kliničkom slikom

Foto: RabDanas

 Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio upute prioritetnom cijepljenju djece u dobi od 12 i više godina koja boluju od bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti COVID-19 cjepivom Pfizer

 

Rab danas oglas

Trenutno je na Rabu ukupno 4 oboljelih od bolesti COVID-19 s blažom kliničkom slikom u izolaciji i liječenju kod kuće, dok se uz njih u zdravstvenom nadzoru bliskih kontakata u samoizolaciji prati 10 osoba.

 

U svrhu zaštite zdravlja svih nužno je ustrajati pridržavati se epidemioloških mjera, čime svi zajedno značajno pridonosimo smanjenju broja oboljelih.

 

Neophodno je izbjegavati rizike širenja bolesti, a posebnu pažnju posvetimo izbjegavanju bliskih kontakata, održavanju fizičkog razmaka u zatvorenom i na otvorenom, obveznom nošenju zaštitnih maski, izbjegavanju svih vrsta proslava i okupljanja izvan kruga uže obitelji, kao i ostalim epidemiološkim mjerama propisanima u vezi funkcioniranja života i rada građana, ustanova i gospodarskih subjekata u uvjetima pandemije bolesti COVID-19.

 

U tijeku je nastavak cijepljenja prema planu i programu prioritetnih faza cijepljenja i liječnicima je distribuirano 780 doza cjepiva. Cijepljenje se u pravilu provodi u prostorima rapske ispostave Doma zdravlja, kod obiteljskih liječnika, NZZJZ i u PB na Rabu, u cilju najracionalnije uporabe i najoptimalnijeg učinka cijepljenja kao iznimno važne mjere individualne zaštite pacijenata i kolektivne, protuepidemijske zaštite zajednice.

 

VAŽNE INFORMACIJE O PLANU CIJEPLJENJA PROTIV COVID-19 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio upute o prioritetnom cijepljenju djece u dobi od 12 i više godina koja boluju od bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti COVID-19 cjepivom Pfizer:

 

Djeca i mladi u dobi od 12 i više godina odnosno njihovi roditelji za cijepljenje protiv COVID-19 cjepivom proizvođača Pfizer trebaju se javiti nadležnom školskom liječniku u zavodu za javno zdravstvo.

 

Iako roditelji mogu koristi i sve druge kanale i mogućnosti prijave na cijepljenje (izabrani liječnik obiteljske medice/izabrani pedijatar, internetske stranica cijepise.zdravlje.hr, 0800 0011), nužno je da svaki zavod za javno zdravstvo posebno organizira cijepljenje kronično bolesne djece zbog sljedećih razloga:

  • Prisutnost roditelja uz dijete na cijepljenju jer tada roditelj ne treba dati pisanu suglasnost za cijepljenje već se podrazumijeva da je suglasan time što je dijete doveo na cijepljenje.
  • Bolja kvaliteta zdravstvene skrbi ako dijete cijepi liječnik koji je posebno educiran za školsku dob.
  • Nadoknada prava za kronično bolesnu djecu, s obzirom da ovo pripada drugoj fazi cijepljenja koja je za starije dobne skupine već uznapredovala


Na službenim web stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, mogu se naći objedinjene sve najvažnije informacije o testiranjima, postupanju s kontaktima, te izolacijama i samoizolacijama, s posebnim osvrtom na osobe koje su preboljele COVID-19 ili su cijepljenje. Ujedno skrećemo i pozornost na upute i preporuke vezane uz način prijavljivanja građana na cijepljenje. Osim na tu navedene načine, za cijepljenje se možete prijaviti i kod svojeg obiteljskog liječnika.

 

Podsjećamo da je cijepljenje jedno od najvećih dostignuća biomedicinskih znanosti, te predstavlja najuspješnije primijenjenu javnozdravstvenu metodu u spriječavanju i suzbijanju zaraznih bolesti. Cijepljenjem je spašeno više života nego bilo kojom drugom medicinskom intervencijom u povijesti.

 

U Rabu 2. lipnja 2021.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime