logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Srijeda, 09 Lipanj 2021 13:17

Na Rabu ukupno 3 oboljelih od bolesti COVID-19 | Upute o pravilima izdavanja EU COVID-19 putovnica

Napisao/la Stožer civilne zaštite Grada Raba
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Prema današnjim podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Grada Raba, u proteklih tjedan dana uzeto je 128 briseva u svrhu testiranja na SARS-CoV-2 virus, a na dosad obrađenim uzorcima utvrđeno je 3 novih slučajeva oboljenja od COVID-19.

 

Zahvaljujući predanosti i trudu zdravstvenih djelatnika cijepljeno je 40% odraslog stanovništva, napredujemo prema željenom cilju kako bi imali sigurniju predstojeću turističku sezonu. Epidemiološke prilike su nešto povoljnije, bitno je napomenuti kako epidemija još traje i ne smijemo se opuštati. Unatoč toplom vremenu, virus se i dalje širi. Ovom prigodom pozivamo sve građane da se prijave za cijepljenje i ne odgađaju prijavu.

Trenutno je na Rabu ukupno prijavljeno 3 oboljelih otočana od bolesti COVID-19 sa blažom kliničkom slikom u izolaciji i liječenju kod kuće, dok se uz njih u zdravstvenom nadzoru prati 25 osoba.

 

U svrhu zaštite zdravlja svih nužno je ustrajati pridržavati se epidemioloških mjera, čime svi zajedno značajno pridonosimo smanjenju broja oboljelih.

 

Neophodno je izbjegavati rizike širenja bolesti, a posebnu pažnju posvetimo izbjegavanju bliskih kontakata, održavanju fizičkog razmaka u zatvorenom i na otvorenom, obveznom nošenju zaštitnih maski, izbjegavanju svih vrsta proslava i okupljanja izvan kruga uže obitelji, kao i ostalim epidemiološkim mjerama propisanima u vezi funkcioniranja života i rada građana, ustanova i gospodarskih subjekata u uvjetima pandemije bolesti COVID-19.

 

U tijeku je nastavak cijepljenja prema planu i programu prioritetnih faza cijepljenja i liječnicima je distribuirano 756 doza cjepiva. Cijepljenje se u pravilu provodi u prostorima rapske ispostave Doma zdravlja, kod obiteljskih liječnika, NZZJZ i u PB na Rabu, u cilju najracionalnije uporabe i najoptimalnijeg učinka cijepljenja kao iznimno važne mjere individualne zaštite pacijenata i kolektivne, protuepidemijske zaštite zajednice.

 

VAŽNE INFORMACIJE O PLANU CIJEPLJENJA PROTIV COVID-19 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio upute o prioritetnom cijepljenju djece u dobi od 12 i više godina koja boluju od bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti COVID-19 cjepivom Pfizer:

 

Djeca i mladi u dobi od 12 i više godina odnosno njihovi roditelji za cijepljenje protiv COVID-19 cjepivom proizvođača Pfizer trebaju se javiti nadležnom školskom liječniku u zavodu za javno zdravstvo uz telefonsku najavu na 776-924.

 

Iako roditelji mogu koristi i sve druge kanale i mogućnosti prijave na cijepljenje (izabrani liječnik obiteljske medice/izabrani pedijatar, internetske stranica cijepise.zdravlje.hr, 0800 0011), nužno je da svaki zavod za javno zdravstvo posebno organizira cijepljenje kronično bolesne djece zbog sljedećih razloga:

  • Prisutnost roditelja uz dijete na cijepljenju jer tada roditelj ne treba dati pisanu suglasnost za cijepljenje već se podrazumijeva da je suglasan time što je dijete doveo na cijepljenje.
  • Bolja kvaliteta zdravstvene skrbi ako dijete cijepi liječnik koji je posebno educiran za školsku dob.
  • Nadoknada prava za kronično bolesnu djecu, s obzirom da ovo pripada drugoj fazi cijepljenja koja je za starije dobne skupine već uznapredovala


Na službenim web stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, mogu se naći objedinjene sve najvažnije informacije o testiranjima, postupanju s kontaktima, te izolacijama i samoizolacijama, s posebnim osvrtom na osobe koje su preboljele COVID-19 ili su cijepljenje. Ujedno skrećemo i pozornost na upute i preporuke vezane uz način prijavljivanja građana na cijepljenje. Osim na tu navedene načine, za cijepljenje se možete prijaviti i kod svojeg obiteljskog liječnika.

 

Podsjećamo da je cijepljenje jedno od najvećih dostignuća biomedicinskih znanosti, te predstavlja najuspješnije primijenjenu javnozdravstvenu metodu u spriječavanju i suzbijanju zaraznih bolesti. Zahvaljujući predanosti i trudu zdravstvenih djelatnika cijepljeno je 40% odraslog stanovništva, napredujemo prema željenom cilju kako bi imali sigurniju predstojeću turističku sezonu. Epidemiološke prilike su nešto povoljnije, bitno je napomenuti kako epidemija još traje i ne smijemo se opuštati. Unatoč toplom vremenu, virus se i dalje širi. Ovom prigodom pozivamo sve građane da se prijave za cijepljenje i ne odgađaju prijavu. Omogućeno je i dostupno cjepivo za sve i cijepljenje je jedini način da suzbijemo prijenos zaraze i tako zaštitimo najugroženije.

 

Upute o pravilima izdavanja EU COVID-19 putovnica

Temeljem upita o izdavanju EU COVID-19 putovnica, odnosno nemogućnosti izdavanja istih, upute o pravilima izdavanja, preuzete s internet stranice EU digitalna potvrda OVDJE:

 

Tko može dobiti potvrdu?

  • Osobe cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). Potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja drugom dozom.
  • Osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen). Potvrdu mogu zatražiti 22. dan od primitka doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja.
  • Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 42 dana od dana primitka cjepiva.
  • Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (AstraZeneca) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 84 dana od dana primitka cjepiva.
  • Građani Republike Hrvatske te oni koji imaju odgovarajuće vjerodajnice za pristup sustavu, čiji su podaci o cijepljenju, negativnom testu na SARS-CoV-2 ili preboljenju bolesti COVID-19 upisani u centralne baze podatka Ministarstva zdravstva, putem portala e-Građani ili u nekoj od poslovnica HZZO-a mogu zatražiti svoju EU digitalnu COVID potvrdu.

 

U Rabu 9. lipnja 2021.

Pročitano 518 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1