Home Vijesti Zajedništvom ronioca i čitave zajednice do čišćeg rapskog podmorja i jačanja ekološke svijesti

Zajedništvom ronioca i čitave zajednice do čišćeg rapskog podmorja i jačanja ekološke svijesti

0
Zajedništvom ronioca i čitave zajednice do čišćeg rapskog podmorja i jačanja ekološke svijesti

Foto: Foto: Hrvoje Hodak & Irena Ivić

 

Pored sudjelovanja rapskih ronioca, svojim dolaskom veliki doprinos akciji dali su i članovi Hrvatskog ronilačkog saveza predvođeni predsjednikom saveza Kamilom Čuljkom. Pedesetak domaćih i „vanjskih“ ronioca sa zadovoljstvom se odazvalo pozivu KPA Amfora koja je pokretanjem ove akcije i uključivanjem Hrvatskog ronilačkog saveza, željela dati konkretan doprinos svom gradu i otoku povodom 50. obljetnice osnutka kluba.

Rab danas oglas

 

Sudjelovanje u pripremama i realizaciji akcije rado su prihvatili i mjesni odbori Banjol i Barbat, Udruge Komin i Dolin, Gradsko društvo Crvenog križa Rab te Komunalno društvo Dundovo, Lučka uprava Rab osigurala je prigodne majice za sve sudionike, a Imperial Riviera d.d. managed by Valamar je, kao i uvijek kada je to potrebno, dao svoj doprinos i na taj način također podržao hvalevrijednu inicijativu.

 

Nakon prijepodnevnog okupljanja sudionika na Padovi III., u organiziranim grupama krenulo se prema planiranim lokacijama čišćenja podmorja; Komunčici I i II, Banjolskom i Barbatskom kanalu te uvali sv. Eufemije. S obzirom da rapski ronioci, kao i brojne domaće udruge, klubovi, društva i pojedinci, redovito sudjeluju u akcijama čišćenja podmorja i priobalja, i ova je akcija protekla u očekivano dobrom raspoloženju s više nego zadovoljavajućim rezultatima.

 

Kako doznajemo od predsjednika KPA Amfora Drage Kurelića, najbogatiji “ulov” pronađen je na području oko otočića “Školjića”, dok je u okruženju brodogradilišta “Pičuljan” otpada u podmorju bilo daleko manje od očekivanog. Unatoč prikupljena tri kontejnera raznovrsnog smeća koje je završilo na morskom dnu, raduje činjenica da je rapsko podmorje, što zbog kontinuiranog održavanja sličnih predsezonskih volonterskih akcija, što zbog sve veće ekološke osviještenosti žitelja Raba, iz godine u godinu ipak sve čišće.

 

Nakon što su ronioci svoj zadatak priveli kraju i nakon što je otpad s brojnih barki koje su ih pratile u stopu, prebačen na odvoz djelatnicima Dundova, uslijedio je ručak koji je sve sudionike okupio na Kaštelu kao dogovornom mjestu završetka velike centralne akcije čišćenja podmorja. Veliki broj okupljenih volontera potvrda su da samo zajedničkim angažmanom možemo ostvarivati željene rezultate, a količina izvađenog otpada da još puno moramo raditi na edukaciji djece i mladih o očuvanju naše planete.

 

Evo što nam je o ovoj hvalevrijednoj akciji kazao gradonačelnik Raba Nikola Grgurić:

– „Briga o čistoći našeg grada i otoka, a posebno podizanje svijesti o važnosti pravilnog zbrinjavanja otpada i očuvanju okoliša, obveza je svakog od nas i ujedno doprinos stvaranju zajednice ekološki osviještenih građana. Ova akcija, kao i sve druge u organizaciji lokalnog stanovništva, samo je potvrda njihove organiziranosti i ujedinjenosti u namjeri da Rab bude čist i uredan, dostojan prirodnih ljepota kojima obiluje i koje su glavni adut ove turističke destinacije. Stoga Grad i TZG Raba podržavaju i potiču svaku inicijativu koja tome doprinosi. Našim brojnim volonterima, kao i svima koji su se odazvali akciji, posebno gostujućim roniocima koji su pristigli na otok s isključivom namjerom da pomognu kolegama, velika hvala. Cijenimo sav njihov trud i nastojimo im boravak na otoku učiniti maksimalno ugodnim, a članicama i članovima KPA Amfora zahvaljujemo na inicijativi i čestitamo jubilarni 50. rođendan!“ – poručio je Grgurić.

 

A na koji način ovakve volonterske akcije, uz širenje ekološke svijesti, potiču jačanje pojedinih značajnih segmenata turističke ponude otoka, pojasnila nam je direktorica TZG Raba Ivana Matušan:

– „Izuzetno nam je drago što možemo poduprijeti ovaj hvalevrijedan projekt, kojim se pokazuje lokalnoj zajednici i turistima briga kako bi naše more i podmorje ostali jedan od glavnih aduta u rapskoj turističkoj ponudi. Rab već kroz projekt Underwater Photo Marathon Cup, koji je međunarodno natjecanje u podvodnoj fotografiji, valorizira svoje prekrasno podmorje, te fotografije s tog natjecanja obilaze cijeli svijet, ali bitno je paziti da blago prirode održimo za daljnje generacije.“

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime