logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Petak, 18 Lipanj 2021 10:40

Vijećnici se nisu uspjeli usuglasiti oko izbora predsjednika Gradskog vijeća Grada Raba

Autor:
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)
Vijećnici se nisu uspjeli usuglasiti oko izbora predsjednika Gradskog vijeća Grada Raba Foto: Hrvoje Hodak

Nakon što su se u dvorani Zimskog kina Rab okupili svi izabrani vijećnici i po prihvaćanju predloženog dnevnog reda, novoizabrana predsjednica Mandatne komisije Kristina Dundović podnijela je Izvješće o provedenim izborima.

 

Dundović je vijećnike izvijestila i o zaprimljenoj ostavci vijećnika Željka Španjola, nositelja kandidacijske liste grupe birača "1 otok - 1 staza", te o podnesenim zahtjevima idućih neizabranih kandidata s liste; Lovre Ševerdije, Helene Fafanđel i Krune Matića koji su iz osobnih razloga svoje mandate stavili u mirovanje. Njih će u Vijeću zamijeniti Sara Krišković, kandidatkinja s rednog broja 5, spomenute liste grupe birača.

 

Do izbora predsjedništva Gradskog vijeća predsjedanje Konstituirajućom sjednicom preuzeo je Denis Deželjin kao prvi izabrani član s kandidacijske liste koja je dobila najviše glasova. Uslijedilo je svečano polaganje prisege novoizabranih članica i članova Gradskog vijeća kojima se zatim kratkim govorom obratio gradonačelnik Nikola Grgurić. Čestitajući im svima na mandatu, Grgurić ih je pozvao na odgovoran i uspješan rad te na suradnju na dobrobit grada i otoka, istaknuvši pritom nužnost što žurnijeg izglasavanja rebalansa Proračuna Grada Raba, jer kako je kazao, o tom rebalansu ovisi i unutarnji ustroj Grada kao i njegovo daljnje funkcioniranje, jer u jedinicama lokalne samouprave s manje od 10 tisuća stanovnika više nema funkcije dogradonačelnika pa treba doći do preraspodjele toga posla, a i sva događanja, manifestacije, počevši od "Rabske Fjere" pa do sportskih klubova i udruga također ovise o rebalansu.

 

No već kod točke izbora predsjednika i dva potpredsjednika Gradskog vijeća, pokazalo se da će, u situaciji u kojoj nitko u vijeću nema potrebnu većinu, donošenje odluka biti u najmanju ruku otežano. Naime za predsjednika Gradskog vijeća Grada Raba od strane HDZ-a, RPS-a i HSS-a  predložen je gospodin Željko Dumičić, no nakon provedenog glasovanja, šest ruku vijećnika spomenute koalicije nije bilo dovoljno da prijedlog bude prihvaćen jer je preostalih sedam vijećnika ostalo suzdržano. Nakon kraće pauze, isti je prijedlog ponovno stavljen na glasanje, no ishod je bio istovjetan.

 

U nastavku donosimo i nekoliko komentara na ishod Konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Raba.

 

Gradonačelnik Nikola Grgurić (HDZ, RPS, HSS):

- Na ovoj sjednici GV trebalo je biti izabrano i Povjerenstvo za dodjelu koncesijskih odobrenja, no s obzirom da je to izostalo nitko na području Grada Raba idućih 30 dana neće moći ishoditi koncesijsko odobrenje. Što to znači za gospodarstvo, za zaposlenost, što to znači našim Rabljanima i Rabljankama koji se bave takvom djelatnošću koja zahtjeva koncesijsko odobrenje - to je prevažno pitanje i za mene kao gradonačelnika, a ja vjerujem i za gradske vijećnike. U prethodnom razdoblju odradio sam kompletan krug razgovora s apsolutno svim nositeljima lista i sada ponovno apeliram, razgovarajmo o proračunu, o projektima, o ustrojstvu gradske uprave, o komisijama koje omogućuju lakše funkcioniranje Gradskog vijeća i tu sam spreman na kompromise. To je prevažno, nema čekanja, sezona nam je tu, turisti su nam hvala Bogu došli i premda je rok 30 dana, još jednom apeliram, nemamo nikakvu zadršku, niti bilo kakvu potrebu tvrdoglavo odugovlačiti, želimo surađivati, a onome tko suradnju želi vrata su otvorena.

 

Nenad Debelić (SDP):

- Ovo je možda i bilo očekivano s obzirom na izborne rezultate, na veliki broj stranaka i nezavisnih kandidata koji su dobili svoje mandate. Osobno mogu reći da ovo i nije najbolja situacija za naš otok. Treba više poraditi na suradnji, ali za takav vid dogovora potrebno je po strani ostaviti isključivost kakve je bilo previše u proteklom razdoblju. Moramo sjesti za stol, dogovoriti ono što je važno za naš otok pa onda u skladu s time donositi odluke i naše aktivnosti usmjeriti u tom smjeru.

 

Kruno Beg (DP):

- Sve je proteklo u redu, prijedlog o izboru predsjednika gradskog vijeća "nažalost" nije prošao, no i to je svojevrstan pokazatelj za ubuduće.

 

Marko Sandalić (NLP):

- Vidjet ćemo što će biti dalje, mi smo doduše očekivali dva prijedloga kandidata za funkciju predsjednika Gradskog vijeća, no očito grupa vijećnika predvođena SDP-om nije skupila potrebnih 5 potpisa pa drugog prijedloga nije ni bilo.

 

Luka Grgurić (NLO):

- Rezultat glasanja je poznat, vidjet ćemo za trideset dana hoće li netko podržat novi prijedlog.

 

S obzirom da se vijećnici nisu uspjeli usuglasiti oko izbora predsjednika Gradskog vijeća Grada Raba konstituirajuća sjednica je neuspješno privedena kraju, a nova mora biti sazvana unutar 30 dana.

Pročitano 2723 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1