logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Utorak, 22 Lipanj 2021 12:48

Elena Franelić i Vita Pirić izvrsne na 1. Državnom natjecanju u mentalnoj aritmetici

Autor:
Ocijeni sadržaj
(5 glasa/-ova)
Elena Franelić i Vita Pirić izvrsne na 1. Državnom natjecanju u mentalnoj aritmetici Izvor. Mentalna aritmetika Malac Genijalac – Rijeka

Proteklog vikenda, u nedjelju, 20. lipnja 2021. godine, održano je 1. Državno natjecanje u mentalnoj aritmetici škole Malac Genijalac na kojem je sudjelovala 124 natjecatelja iz cijele Hrvatske, a natjecali su se u 3 starosne skupine. Bile su dvije kategorije: pismeni dio i mentalni dio.

 

Škola Malac Genijalac bavi se mentalnom aritmetikom, a glavni alat je abakus - računaljka pločastog oblika koja se od davnina koristi za lakše izvođenje računskih operacija. Kad djeca rade s obje ruke, aktivne su obje hemisfere mozga i dolazi do potpunijeg razvoja. Mentalna aritmetika dovodi do poboljšanja koncentracije, pažnje, pamćenja, logičkog razmišljanja, a abakus i matematika sredstva su kojima se djeca pritom koriste. Naši Malci mogu vizualizirati abakus u glavi te računati i nekoliko brojeva u samo jednoj sekundi!

 

Jedanaest najboljih učenika škole Malac Genijalac Rijeka ostvarilo je izniman rezultat i s međunarodnog natjecanja donijeli su čak 14 pehara. Među njima su i osmogodišnje učenice s Raba, Elena Franelić i Vita Pirić koje su se vrijedno pripremale za natjecanje vježbajući svakodnevno. Eleni i Viti je ovo prvo natjecanje, a ostvarile su odličan rezultat u obje discipline. Bez treme su odmjerile snage s djecom iz drugih škola.

 

Djeca su imala 12 minuta za rješavanje 120 zadataka u pismenom dijelu. U ovoj disciplini Elena Franelić zauzela je prvo mjesto u svojoj starosnoj skupini. Učenici tijekom natjecanja zbrajaju i oduzimaju brojeve koji se smjenjuju na 500 ms bez upotrebe kalkulatora, olovke i papira, mentalnim putem. U disciplini mentalnog računanja, Elena je osvojila srebro, a Vita broncu.

 

Natjecanje je prošlo izvrsno, a Malci, ali i svi ostali su stekli vrijedno iskustvo za budućnost.

Pročitano 1752 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1