logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Utorak, 29 Lipanj 2021 13:57

Na Rajskoj plaži u Loparu otvoren je jubilarni 10. Festival skulpture u pijesku

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Na Rajskoj plaži u Loparu otvoren je jubilarni 10. Festival skulpture u pijesku Foto: Hrvoje Hodak

Ova manifestacija koja se održava na jednoj od najljepših pješčanih plaža u Hrvatskoj, pokrenuta je prije 10 godina na inicijativu Turističke zajednice Općine Lopar i Centra za kulturu Lopar u suradnji s akademskim slikarom Zlatkom Kauzlarićem Atačem i Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu,.

 

Umjetnike je prije odlaska do njihovih radnih pozicija na plaži pozdravio novi načelnika Općine Lopar Zdenko Jakuc, poželjevši im puno kreativne energije i izdržljivosti pri izradi zahtjevnih skulptura. Oni će svojim skulptorskim umijećem turistima i posjetiteljima plaže i Festivala priuštiti jedinstveni doživljaj promatranja nastajanja fantastičnih likova iz zemlje čudesa iz loparskog pijeska.

 

Izvorno zamišljen kao praktična radionica za studente likovnih akademija, Festival skulptura u pijesku prerastao je u međunarodni događaj koji iz godine u godinu okuplja vrsne kipare iz Hrvatske i svijeta. U okviru ovogodišnje teme umjetnici će transformirati 1,5 km dugu Rajsku plažu u nesvakidašnju galeriju osebujnih stvorenja iz knjige dječje fantastike Alise u Zemlji čudesa, engeskog književnika Charlesa Lutwidga Dodgsona, poznatijeg pod pseudonimom Lewis Carroll. Skulpture koje sežu i do 10 metara u širinu izrađivat će jedanaest istaknutih umjetnika suvremene scene pod budnim okom umjetničke voditeljice festivala, akademske kiparice Paule Banić.

 

Ovogodišnji sudionici, renomirani umjetnici koji će nas oduševiti svojim skulpturama su Jelena Kašić, Sanjin Vinković, Jelena Mavrić, Martina Vrbljanin, Georgette Yvette Ponte, Nina Lekić, Roberta Mikelić, Antea Biskupović, Medarda Pack, Valerija Jakuš i Petar Popijač.

 

U sklopu festivala održava se i tradicionalno natjecanje za najbolju fotografiju skulptura u kojem se mogu okušati i posjetitelji i fotografi amateri. Povodom okrugle obljetnice Festivala skulptura u pijesku tiskat će se posebna brošura koja će poslužiti kao svojevrstan vremeplov kako bi se svi okupljeni mogli prisjetiti proteklih izdanja festivala. Po završetku Festivala, a povodom jubilarne obljetnice, Lopar će dobiti trajno obilježje u vidu replike pobjedničke skulpture u javnom prostoru s intencijom da taj prostor s vremenom postane “park skulptura”.

 

Proglašenje pobjednika u obje kategorije predviđeno je posljednjeg dana festivala, u petak, 2. srpnja u 19,00 sati.

Pročitano 2234 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1