Home Vijesti Na Rajskoj plaži u Loparu otvoren je jubilarni 10. Festival skulpture u pijesku

Na Rajskoj plaži u Loparu otvoren je jubilarni 10. Festival skulpture u pijesku

0
Na Rajskoj plaži u Loparu otvoren je jubilarni 10. Festival skulpture u pijesku

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Umjetnike je prije odlaska do njihovih radnih pozicija na plaži pozdravio novi načelnika Općine Lopar Zdenko Jakuc, poželjevši im puno kreativne energije i izdržljivosti pri izradi zahtjevnih skulptura. Oni će svojim skulptorskim umijećem turistima i posjetiteljima plaže i Festivala priuštiti jedinstveni doživljaj promatranja nastajanja fantastičnih likova iz zemlje čudesa iz loparskog pijeska.

Rab danas oglas

 

Izvorno zamišljen kao praktična radionica za studente likovnih akademija, Festival skulptura u pijesku prerastao je u međunarodni događaj koji iz godine u godinu okuplja vrsne kipare iz Hrvatske i svijeta. U okviru ovogodišnje teme umjetnici će transformirati 1,5 km dugu Rajsku plažu u nesvakidašnju galeriju osebujnih stvorenja iz knjige dječje fantastike Alise u Zemlji čudesa, engeskog književnika Charlesa Lutwidga Dodgsona, poznatijeg pod pseudonimom Lewis Carroll. Skulpture koje sežu i do 10 metara u širinu izrađivat će jedanaest istaknutih umjetnika suvremene scene pod budnim okom umjetničke voditeljice festivala, akademske kiparice Paule Banić.

 

Ovogodišnji sudionici, renomirani umjetnici koji će nas oduševiti svojim skulpturama su Jelena Kašić, Sanjin Vinković, Jelena Mavrić, Martina Vrbljanin, Georgette Yvette Ponte, Nina Lekić, Roberta Mikelić, Antea Biskupović, Medarda Pack, Valerija Jakuš i Petar Popijač.

 

U sklopu festivala održava se i tradicionalno natjecanje za najbolju fotografiju skulptura u kojem se mogu okušati i posjetitelji i fotografi amateri. Povodom okrugle obljetnice Festivala skulptura u pijesku tiskat će se posebna brošura koja će poslužiti kao svojevrstan vremeplov kako bi se svi okupljeni mogli prisjetiti proteklih izdanja festivala. Po završetku Festivala, a povodom jubilarne obljetnice, Lopar će dobiti trajno obilježje u vidu replike pobjedničke skulpture u javnom prostoru s intencijom da taj prostor s vremenom postane “park skulptura”.

 

Proglašenje pobjednika u obje kategorije predviđeno je posljednjeg dana festivala, u petak, 2. srpnja u 19,00 sati.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime