Home Vijesti Loparska karnevalska tradicija

Loparska karnevalska tradicija

0
Loparska karnevalska tradicija

Foto: Izvor: Centar za kulturu Lopar

Nastup na riječkom karnevalu

U znaku tradicionalnih običaja tako je protekao i ovogodišnji karneval koji je uključivao ciklus radionica izrade tradicionalnih loparskih maski, nastup malih i velikih loparskih maršakara na međunarodnom Riječkom karnevalu, maškarane zabave za djecu i odrasle, suđenje Luli Peguli, dječju maškaranu povorku te, naravno, individualne i organizirane posjete kućanstvima.

Zastave na Melu i na Mućelu

Vrhunac karnevalskih događanja započeo je u ponedjeljak (8. veljače) podizanjem zastava na Melu i na Mućelu i nastavio se na Mesopust (9. veljače) kada su se tzv. Sajužani (mještani južnog dijela Lopara) i Samorčani (mještani sjevernog dijela Lopara) odjeveni u tradicionalne loparske maske okupili u centru mjesta, obišli školu, dječji vrtić, župnika i Općinu, a potom se uputili u obilazak kućanstava gdje su s veseljem dočekani uz stolove prepune raznovrsnih jela i pića te slastica poput tradicionalnih fritula i hrostula. Njihov obilazak u večernjim je satima završio tamo gdje je i započeo, u centru mjesta, gdje su maškare dočekane od strane mještana.

Rab danas oglas

Kao i svake godine, u ovogodišnjem karnevalskom programu sudjelovali su članovi KUD-a „San Marino“, učenici Područne škole Lopar, polaznici Dječjeg vrtića „Pahuljica“ te mnogi mještani Lopara, a program je organiziran u suradnji Turističke zajednice Općine Lopar, Centra za kulturu Lopar, KUD-a San Marino, caffe bara Delicato te drugih pojedinaca.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime