logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Utorak, 27 Srpanj 2021 09:50

Drugi dan 20. Rabske fjere | Rabljani i s maskama u povorci puna srca

Autor:
Ocijeni sadržaj
(5 glasa/-ova)
Drugi dan 20. Rabske fjere | Rabljani i s maskama u povorci puna srca Foto: Hrvoje Hodak

Nakon što je u nedjelju dizanjem fjerske zastave i pucnjem iz gradskoga topa doista i započela jubilarna 20. Rabska fjera, i druga večer ovog reduciranog, pandemijskog izdanja najvećeg festivala srednjovjekovlja na Jadranu, obilježena je promenadnom šetnjom kostimiranih sudionika Fjere po otvorenoj pozornici grada s četiri zvonika.

I sinoć se živopisna fjerska povorka uz moćne ritmove bubnjara, predvođena zastavničarima Udruge rapskih samostreličara, spustila Bobotinama do Srednje ulice kojom je, praćena aplauzima i bljeskalicama mobitela mnogobrojnih gostiju, nastavila do Trga Municipium Arba, a zatim se uz Gradsku ložu uspela do Pjacete da bi se onda Gornjom ulicom vratila na polazišnu točku u Ljetnom kinu.

 

Gosti očarani čak i reduciranim izdanjem

U "normalnim" godinama, drugoga dana Fjere, na svetu Anu, mirisi pečenih lokardi, tune i ugora, friganih srdelica i šulčića, sočiva i drugih rapskih delicija vodili bi posjetitelje od Pjacete skalinama prema ribarskom selu podignutom na šetnici uz more ispod gradskih zidina, a tamo bi se nepregledno mnoštvo turista u veselom žamoru sjedinilo s domaćim ljudima, sudionicima Fjere, rapskim ribarima, razigranom dječicom, težacima i kalafatima. No u iščekivanju povratka u normalnija vremena, već je i ovaj simbolični promenadni aranžman Fjere bio dovoljan da izmami uzdahe brojnih gostiju otoka i posjetitelja grada koji kao da su puni razumijevanja i zahvalnosti što su se organizatori, u postojećim okolnostima, uopće odlučili izvesti Fjeru na ulice grada, makar i u ovom krajnje reduciranom izdanju.

 

Večeras turnir

Danas će se, na sam blagdan sv. Kristofora, rapski vitezovi nakon dužeg vremena nadmetati na tradicionalnom turniru u gađanju samostrelom u čast svojega sveca zaštitnika, no ovoga puta to neće učiniti uz podršku publike na Trgu sv. Kristofora, već će se turnir održati u kontroliranim uvjetima, bez posjetitelja, u prostoru arheološkog parka sv. Ivana s početkom u 21.30h, uz mogućnost praćenja putem livestream poveznice. Evo što nam je o svojim dojmovima kazao knez rapski i predsjednik Udruge rapskih samostreličara Vladimir Dumić.

- „Otvaranje Fjere je zbog situacije s koronom bilo i ove godine simbolično, ali mi smo obje večeri nastupili puna srca sa željom održanja kontinuiteta Fjere, jer samostreličari doista jesu alfa i omega ove rapske srednjovjekovne manifestacije. U samoj povorci, koja je za mene i inače jedan o veličanstvenijih segmenata Fjere, među 100-tinjak sudionika bilo je i 35 članova Udruge rapskih samostreličara. Odaziv gostiju također je bio izvanredan, gotovo kao u normalnim godinama, a uvijek je lijepo vidjeti oduševljenje na njihovim licima kada se ulicama grada prolome moćni zvuci borbenih bubnjeva. Ponovno smo bili maksimalno oprezni i odgovorni, pa su svi sudionici povorke imali ili EU digitalne COVID potvrde ili negativan test na koronu, a za svaki slučaj stavili smo i maske na lica. Večeras naši samostreličari, nakon duge natjecateljske pauze, željno iščekuju viteški turnir. Iako je lokacija druga i bez publike, sve ostalo će se odvijati prema ustaljenim propozicijama, a vitez najmirnije ruke ponijet će sa sobom zlatnu narukvicu kao trajni podsjetnik na pobjedu u čast sv. Kristofora“, poručio je Dumić.

Pročitano 2001 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1