Home Vijesti Vitez Nikola Karlić pobjednik završnog turnira jubilarne 20. Rabske fjere

Vitez Nikola Karlić pobjednik završnog turnira jubilarne 20. Rabske fjere

0
Vitez Nikola Karlić pobjednik završnog turnira jubilarne 20. Rabske fjere

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Dan je započeo jutarnjom misnom svečanošću u čast sveca zaštitnika Raba koju je predvodio loparski župnik vlč. Božidar Volarić, a sa zalaskom sunca gradom su se opet prolomili zvuci bubnjeva Udruge rapskih samostreličara, koji su ispratili još jednu šetnju srednjovjekovne promenadne povorke sudionika Fjere.

Rab danas oglas

 

Za razliku od rute kojom se prolazilo protekla dva dana, ovoga je puta valjalo doći do rapske eks katedrale u kojoj je vlč. Mladen Mrakovčić, župnik župe Uznesenja Marijina u gradu Rabu, neposredno prije završnog nadmetanja, udijelio blagoslov rapskim vitezovima samotreličarima.

 

A viteški turnir ove je godine, također zbog epidemioloških razloga, bio zatvorenog tipa i po prvi se puta održao bez publike u prostoru arheološkog parka sv. Ivana Evanđelista. Uz samostreličare koji su se nakon duge pauze zaželjeli pravog nadmetanja, svoje su umijeće iskazali topnici, plesači i bubnjari ove vrijedne udruge, a konačni poredak nakon vađenja strelica iz ciljnog tuljka ustanovio je Časni sud okružen zastavničarima i živopisnom kneževom svitom.

Izvrstan posao odradio je rapski redatelj Sanjin Badurina – Piloto, realizacijom živog prijenosa čitavog tijeka viteškog turnira putem svojeg RabStreamTV You Tube kanala pa su tako, svi koji su to željeli, mogli nadmetanje u gađanju srednjovjekovnim samostrelima pratiti putem ponuđene livestream poveznice.

 

Najmirnije ruke i najizoštrenijega oka, među jedanaestoricom samostrijelaca koji su sinoć odapeli svoje strelice, bio je vitez Nikola Karlić, drugo mjesto osvojio je vitez Slaven Kladić, dok je treća strijela najbliža centru bila ona viteza Darka Poldana. Karliću je pored medalje knez rapski Vladimir Dumić dodijelio i zlatnu narukvicu, poklon Grada Raba, a ove je godine posebno iznenađenje pripremila i Rapska plovidba d.d., koja je na blagdan sv. Kristofora pobjedniku poklonila sliku „Četiri rapska zvonika“ rapske slikarice Belinde Rožić.

 

Po proglašenju pobjednika, povorka se još jednom uputila ulicama grada do Trga Municipium Arba gdje je simboličnim spuštanjem fjerske zastave i završnim udarom topa, službeno zatvoreno ovogodišnje fjersko trodnevlje u Rabu.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime