Home Vijesti Vjerski turizam – Mariji Loparskoj rado se dođu pomoliti i turisti

Vjerski turizam – Mariji Loparskoj rado se dođu pomoliti i turisti

0
Vjerski turizam – Mariji Loparskoj rado se dođu pomoliti i turisti

Foto: Fotografije iz arhive CZK Lopar

 

Tijekom ljeta na misama uz Loparane u velikom broju sudjeluju i turisti, no osim duhovne okrijepe, oni rado u drevnom svetištu razgledaju i stari drveni reljef prikaza Marije te mnoštvo zavjetnih darova, rubaca i maketa brodova

Rab danas oglas

Unatrag nekoliko godina u suradnji s Turističkom zajednicom i Centrom za kulturu Općine Lopar napravljeni su tiskani materijali na stranim jezicima o svim vjerskim objektima na području Lopara, a crkva Male Gospe je uvrštena i na Arheološku stazu Rab Traces staza Epario.

 

Duhovna okrijepa

U razgovoru sa župnikom vlč. Božidarom Volarićem saznajemo da kroz ljetnu sezonu na vjerskim slavljima u Loparu uz domaće ljude u velikom broju sudjeluju i turisti koji, te im se nastoji izaći ususret pripremom materijala i korištenjem stranih jezika u pojedinim slavljima. Poštujući epidemiološke okvire prilagođava se situacija povećanog broja vjernika u crkvi te se može vidjeti kako mnoštvo ljudi prisustvuje nedjeljnim sv. Misama ostajući na otvorenom ispred župne crkve sv. Ivana Krstitelja.

 

Svima prioritetan cilj očuvati pozitivnu epidemiološku sliku na otoku i mjestu te uspješan završetak turističke sezone da uz maksimalnu odgovornost, kako domaćina tako i turista, imamo dobre šanse da izvučemo maksimum od još jedne nepredvidive i neizvjesne turističke sezone
Marin Mušćo, načelnik Stožera CZ Lopara

Također u zavjetnoj crkvi Male Gospe redovito se služi sv. Misa subotom navečer što je dodatni poticaj da se crkvu ne gleda samo izvana, već se može pronaći i duhovna okrijepa u jednom takvom starodrevnom otočnom zavjetnom svetištu te izbliza pogledati stari drveni reljef prikaza Marije i vidjeti mnoštvo zavjetnih darova, rubaca i maketa brodova, kazuje vlč. Volarić.

 

Slavlja u perivoju

Župnik dalje najavljuje i dva blagdana koja slijede – Uznesenje Marijino ili Veliku Gospu u kolovozu te župni blagdan Rođenja Marijinog ili Malu Gospu početkom rujna. Oba blagdana bit će proslavljena u ovom svetištu i to misnim slavljima na otvorenom u parku – perivoju ispod same crkve.

 

Kako smo ušli u mjesec kolovoz i na samom smo vrhuncu turističke sezone, a i kako nadolazeći blagdani tradicionalno privuku veliki broj vjernika, dobar je to povod da se istakne priopćenje Stožera civilne zaštite Općine Lopar na čijem je čelu kao novi načelnik Marin Mušćo, ujedno i direktor Turističke zajednice Lopara. „Svima prioritetan cilj očuvati pozitivnu epidemiološku sliku na otoku i mjestu te uspješan završetak turističke sezone da uz maksimalnu odgovornost, kako domaćina tako i turista, imamo dobre šanse da izvučemo maksimum od još jedne nepredvidive i neizvjesne turističke sezone“, poručio je Marin Mušćo.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime