logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Utorak, 10 Kolovoz 2021 06:23

Vjerski turizam - Mariji Loparskoj rado se dođu pomoliti i turisti

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Vjerski turizam - Mariji Loparskoj rado se dođu pomoliti i turisti Fotografije iz arhive CZK Lopar

Lopar je izrazito turističko mjesto te dio turističke ponude čini i onaj vjerski čime se Lopar može ponositi obzirom da se tu nalazi otočno zavjetno marijansko svetište. Ono se spominje davne 1334. godine u spisima kao crkva s. Maria de Epario (sv. Marija Loparska) uz koju se veže jedna od najvećih vjerskih svečanosti na otoku – proslava Male Gospe.

 

Tijekom ljeta na misama uz Loparane u velikom broju sudjeluju i turisti, no osim duhovne okrijepe, oni rado u drevnom svetištu razgledaju i stari drveni reljef prikaza Marije te mnoštvo zavjetnih darova, rubaca i maketa brodova

Unatrag nekoliko godina u suradnji s Turističkom zajednicom i Centrom za kulturu Općine Lopar napravljeni su tiskani materijali na stranim jezicima o svim vjerskim objektima na području Lopara, a crkva Male Gospe je uvrštena i na Arheološku stazu Rab Traces staza Epario.

 

Duhovna okrijepa

U razgovoru sa župnikom vlč. Božidarom Volarićem saznajemo da kroz ljetnu sezonu na vjerskim slavljima u Loparu uz domaće ljude u velikom broju sudjeluju i turisti koji, te im se nastoji izaći ususret pripremom materijala i korištenjem stranih jezika u pojedinim slavljima. Poštujući epidemiološke okvire prilagođava se situacija povećanog broja vjernika u crkvi te se može vidjeti kako mnoštvo ljudi prisustvuje nedjeljnim sv. Misama ostajući na otvorenom ispred župne crkve sv. Ivana Krstitelja.

 

Svima prioritetan cilj očuvati pozitivnu epidemiološku sliku na otoku i mjestu te uspješan završetak turističke sezone da uz maksimalnu odgovornost, kako domaćina tako i turista, imamo dobre šanse da izvučemo maksimum od još jedne nepredvidive i neizvjesne turističke sezone
Marin Mušćo, načelnik Stožera CZ Lopara

Također u zavjetnoj crkvi Male Gospe redovito se služi sv. Misa subotom navečer što je dodatni poticaj da se crkvu ne gleda samo izvana, već se može pronaći i duhovna okrijepa u jednom takvom starodrevnom otočnom zavjetnom svetištu te izbliza pogledati stari drveni reljef prikaza Marije i vidjeti mnoštvo zavjetnih darova, rubaca i maketa brodova, kazuje vlč. Volarić.

 

Slavlja u perivoju

Župnik dalje najavljuje i dva blagdana koja slijede – Uznesenje Marijino ili Veliku Gospu u kolovozu te župni blagdan Rođenja Marijinog ili Malu Gospu početkom rujna. Oba blagdana bit će proslavljena u ovom svetištu i to misnim slavljima na otvorenom u parku – perivoju ispod same crkve.

 

Kako smo ušli u mjesec kolovoz i na samom smo vrhuncu turističke sezone, a i kako nadolazeći blagdani tradicionalno privuku veliki broj vjernika, dobar je to povod da se istakne priopćenje Stožera civilne zaštite Općine Lopar na čijem je čelu kao novi načelnik Marin Mušćo, ujedno i direktor Turističke zajednice Lopara. „Svima prioritetan cilj očuvati pozitivnu epidemiološku sliku na otoku i mjestu te uspješan završetak turističke sezone da uz maksimalnu odgovornost, kako domaćina tako i turista, imamo dobre šanse da izvučemo maksimum od još jedne nepredvidive i neizvjesne turističke sezone“, poručio je Marin Mušćo.

Pročitano 908 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1