logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Utorak, 10 Kolovoz 2021 08:11

Infocentar Geoparka Rab prerasta u Centar za posjetitelje na najbolji mogući način - sadržajno i kvalitetom prezentacije i vođenja

Napisao/la Prof. dr. sc. Tihomir Marjana
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Ovogodišnji posjet Centru je već premašio 2019. godinu za isto razdoblje! Naime, prošlih dana nas je posjetio tisućiti posjetitelj punih 12 dana ranije, ali je uspjeh tim veći što smo ove godine počeli s radom skoro mjesec dana kasnije no 2019.!

 

Ovih smo dana zabilježili i rekord od 111 posjetitelja u jednom danu, što je najviše otkada radi Infocentar. Ove smo sezone primijetili i promjenu u strukturi gostiju, što u ovoj pandemijskoj sezoni ne začuđuje jer se mnogi tradicionalni gosti još nisu pojavili, a pitanje je i hoće li uopće. I prije početka rada bili smo optimisti, a sada nas pohvale posjetitelja ohrabruju da s još većim elanom nastavimo do kraja sezone.

 

Vandali ne miruju

Nažalost, ovog ljeta smo se osvjedočili da vandali napadaju još brutalnije no do sada. Naime, na najranjivijem dijelu Loparske staze, kod zemljanih 'piramida' u Ciganki uništen je stupić s info-tablom kojeg smo postavili prošle godine, i zapaljen je u grmlju! To se može shvatiti i kao pokušaj podmetanja požara na zaštićenom području Lopara! Osim toga, počinjena je nepopravljiva šteta na samoj 'piramidi' jer je iščupan grm koji ju je stabilizirao pa se sada počela urušavati. Krivci su svakako neodgovorni posjetitelji koji se po njoj penju i uništavaju grmove koji ih pokrivaju. Procjenjujemo da će se 'piramida' srušiti za najviše godinu dana, a Rab će izgubiti jednu od najpoznatijih geomorfoloških atrakcija. Očito je da treba pojačati nadzor na terenu, ali to iziskuje dodatni napor naših volontera, pa bi se njihov broj u buduće morao povećati.

 

Na kraju, pozivamo sve ljubitelje Geoparka da prate Štorije iz Geoparka srijedom u 10 sati na Radio Rabu!

Pročitano 548 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1