Home Vijesti Grad Rab i dalje bilježi odlične turističke rezultate

Grad Rab i dalje bilježi odlične turističke rezultate

0
Grad Rab i dalje bilježi odlične turističke rezultate

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

U prvih petnaest dana mjeseca kolovoza ostvareno je 30.594 dolazaka ili 16% više, usporedbom istog razdoblja s lanjskom godinom, dok je u usporedbi s rekordnom 2019., ostvareno visokih 90%. Gledajući noćenja, za isto je razdoblje u ovoj godini ostvareno 255.792 noćenja ili 17% više nego lani u isto vrijeme, a u odnosu na 2019., odličnih 92%. Ovakav rezultat itekako veseli sve rapske dionike u turizmu te svakako donosi nadu kako se počinjemo vraćati u vremena nesmetanog turističkog kretanja.

Rab danas oglas

 

Kumulativni rezultat također je zadovoljavajući. Od 1.1. do 15.8. ove je godine ostvareno 106.528 dolazaka ili 31% više nego lani za isto razdoblje, dok je u noćenjima ostvareno 796.187 noćenja ili 20% više nego lani. Uspoređujući isto razdoblje s 2019. godinom, u dolascima je ostvareno 76%, a u noćenjima čak 78% rezultata te rekordne predpandemijske godine.

 

U Uredu TZG Raba nadaju se da bi se trend ovako dobrih brojki mogao nastaviti, kako bi završili turističku godinu s čim boljim rezultatom. Ipak, treba imati na umu da je pred nama ostatak kolovoza, posezona, ali i adventsko razdoblje, koje je također davalo određeni broj noćenja čitavoj turističkoj slici Grada Raba.

Prema raspoloživim brojkama u kumulativi, u Gradu Rabu i dalje najčešće borave Nijemci s 292.024 noćenja, Hrvati sa 110.111 noćenja, Austrijanci sa 88.131 noćenja, Slovenci sa 79.715 noćenja te Mađari sa 47.749 noćenja. Također kumulativno gledajući, prosječni boravak turista u Gradu Rabu u ovoj godini iznosi 7 dana, baš kao i u 2019., dok je u 2020. iznosio 8 dana.

 

I dalje najviše turista boravi u smještaju u domaćinstvu, njih 64%, što i ne čudi, s obzirom da je na području Grada Raba evidentirano cca 1.500 iznajmljivača s oko 14.000 kreveta. Slijede ih kampovi s 11%, hoteli s 10%, nekomercijalni smještaj s 10% te ostali kapaciteti s 5%.

 

 

U Uredu TZG Raba nadaju se da bi se trend ovako dobrih brojki mogao nastaviti, kako bi završili turističku godinu s čim boljim rezultatom. Ipak, treba imati na umu da je pred nama ostatak kolovoza, posezona, ali i adventsko razdoblje, koje je također davalo određeni broj noćenja čitavoj turističkoj slici Grada Raba. 

 

Iako je ova turistička godina izuzetno zahtjevna za održavanje manifestacija, dobar dio sportskih i kulturnih manifestacija se dosad održao, a neke se tek trebaju održati. Uz COVID free predznak, Grad Rab i Pučko otvoreno učilište će i ovu godinu uspjeti održati Rab film festival u trajanju od 20. – 22.8., pokazujući time da je, uz dodatni angažman, moguć suživot s pandemijom, turistima i održavanjem projekata.

 

Prema informacijama s kojima raspolaže Ured TZ grada Raba, trenutno je na Rabu i dalje teško naći slobodne smještajne kapacitete, a hoće li tako i ostati ponajviše ovisi o narednim danima i o novoj boji kojom će ECDC obojati hrvatsku obalu.

 

Rabljanke i Rabljani mogu na tom planu i sami učiniti mnogo, mogu se nastaviti cijepiti i pridržavati svih propisanih mjera, a sve s ciljem brige o zdravlju koja bi trebala rezultirati zadržavanjem dobre epidemiološke slike Grada i otoka, a samim time i odlične turističke slike.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime