Home Vijesti Na Sv. Grguru i Golom otoku obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Na Sv. Grguru i Golom otoku obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

0
Na Sv. Grguru i Golom otoku obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

U ime Vlade Republike Hrvatske učinila je to delegacija koju je predvodio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković – ujedno i izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. U vladinoj delegaciji pored Butkovića, bili su saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Sabora Gordana JandrokovićaJosip Borić, te saborski zastupnici i gradonačelnici Bakra i Kraljevice Tomislav Klarić i Dalibor Čandrlić, kao i gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković.

Rab danas oglas

 

Na Svetom Grguru položen je vijenac i ispod spomen ploče ugrađene u zid oronule zatvorske zgrade, posvećene žrtvama na ovom otoku u vremenu od 1959. do 1966. godine.

 

Osim delegacije Vlade Republike Hrvatske vijence su položile i svijeće zapalile i delegacije Općine Lopar i Grada Raba koje su predvodili načelnik Općine Lopar Zdenko Jakuc i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić

 

Uz načelnika Jakuca, u delegaciji Općine Lopar bio je i potpredsjednik Općinskog vijeća Ivan Pičuljan, vijećnik Dino Ivanić, te direktor Ureda Turističke zajednice općine Marin Mušćo, dok su delegaciju Grada Raba, uz gradonačelnika Grgurića, činili predsjednik Gradskog vijeća Željko Dumičić, pročelnik Zvonko Puljar-Matić, vijećnik Darko Štokić, te bivši ali viječnik s najdužim stažom u GV Grada Raba, Kristijan Fafanđel.

 

Osim uz spomen ploču na Golom otoku počast žrtvama odana je i kod velikog Križa podignutog njima u čast, a molitvu je i na Sv. Grguru i na Golom otoku predvodio župnik Lopara vlč. Božidar Volarić.

 

Po odavanju počasti žrtvama totalitarnih režima na ova dva otoka novinarima se kratko obratio ministar Oleg Butković kazavši: „Ovdje odajemo počast žrtvama komunističkog režima koji je obilježio povijest 20. stoljeća te povijest Hrvatske i hrvatskog naroda. Kultura sjećanja i suočavanja s istinom je bitna jer nema pomirbe i suživota ako se ne suočimo s nekim stvarima iz prošlosti“, zaključio je Butković.

 

Osim Butkovića, Europski dan sjećanja danas su obilježili potpredsjednici Vlade Tomo Medved na Mirogoju te Davor Božinović u Maclju.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime